Dodao mi je flašu sa vodom i dobila sam koronu: Biljana Srbljanović otkrila da je virus dobila od kolege ali i sve detalje njene bolesti

Novosti online

11. 04. 2020. u 21:25

Додао ми је флашу са водом и добила сам корону: Биљана Србљановић открила да је вирус добила од колеге али и све детаље њене болести
Spisateljica Biljana Srbljanović je otkrila u emisiji "Prva tema" da je koronu dobila od kolege
Spisateljica Biljana Srbljanović je otkrila u emsiji "Prva tema" da je koronu dobila od kolege. Ona je ovom prilikom otkrila sve detalje kako je preležala smrtonosan virus.

- Ja sam dosta jeftino prošla jer sa se lečila kod kuće. Posle tri nedelje sam izašla na otirač ispred stana. Udahnula sam vazduh. Znam da ima puno ljudi koji tek ulaze u borbu. Prvi put sam objavila post jer sam bila ljuta. Bila sam besna na ceo svet. Ja sam koronu dobila od kolege. Srećom nisam poslušala Nestovića da odem u Italiju. Počela sam da paničim. Uvela sam samoinicijativno neke mere. Vrlo jasno sam shvatila da postoji jedna faza koja služi da se smiri panika. Ja sam sticajem okolnosti počela da nosim rukavice i maske čim se pojavio prvi slučaj.

Biljana je ispričala u emsiji kako je zaradila virus.

- Bila sam sa svojim kolegom . Išli smo u Novi Sad i fabriku gde se pravio čuveni spomenik Zoranu Đinđiću. Nigde nismo putovali. On nije imao rukavice. Ja sam bila ta koja je kašljala nedeljama. Stali smo na bezinsku pumpu, dala sam mu flašicu da mi otvori. I to je trenutak kada sam dobila virus. On je dva kasnije javio da ima temperaturu. NJemu je bivalo sve gore i gore. Meni je bilo dobro. Izolovala sam se. U neki sledeći četvrtak je završio na respiratoru a ja sam dobila temperaturu. Nisam znala gde se nalazim, pogubljenost, imala sam visoku temperaturu. Prijavila sam svoj slučaj.

Voditeljka Jovana Joksimović je pitala da objasni kako se osećala i gde je otišla kada je dobila simptome.

Biljana Srbljanović kaže i da se javila svima sa kojim su tog dana bili u kontaktu i da na svu sreću niko osim nje i Mrđana Bajića nije bio zaražen.

- Ušla sam u lift, sedam u stolicu i krenuo je pregled. Nisam imala upalu pluća, merili su mi nivo kiseonika u krvi i pokazalo se da je 96. Dobila sam hemomicin koji sam pila i pridržavala sam se terapije do detalja.

Biljana Srbljanović, podsetimo, 23. marta je objavila da se zarazila korona virusom. Od tada, redovno je obaveštavala pratioce na Fejsbuku o svom stanju. Govorila je i o simptomima koje je osetila.

- Nedeljama sam kašljala do davljenja - ali ja imam sezonski kašalj, jer sam alergična na pseču dlaku moja tri psa (u pojedino doba godine, kad se linjaju) i jer pušim, več 3 godine, kao glupa klinka.

Noću nisam mogla da spavam poslednjih 2 nedelje, jer kad legnem, gušio me kašalj, pa sam se paranoisala, pa mislila da je kovid-19, pa nesanica i opšta malaksalost, pa sam i za to mislila da je kovid- i tako u krug.

- Prva tri dana su mi u magli, tada sam imala non stop temperaturu, a onda se potpuno primirilo. Paralelno sa tim, moj prijatelj je punih 15 dana bio na respiratoru u komi i vesti su bile mračne. Negde pred kraj mog dvonedeljnog bolovanja dobili smo lošu vest o njemu i ja sam ponovo dobila temperaturu, ali mislim da je to bilo psihosomatski. Ozdravila sam onog trenutka kad su dva dana kasnije mog druga skinuli sa respirator - kaže Biljana Srbljanović.

- Mi u ovom trenutku ne možemo da znamo kako se lečimo, koje će posledice bolesti biti, niko to sada ne zna. Ono jedino što je izvesno je da je prevencija u izolaciji. Razloge da ne poštujemo mere izolacije smatram neprihvatljivim. Kada je dogovor da jedna osoba šeta jedno kuče, to je tako. Kada su Italijani videli kamione koji odvoze mrtve, pomirili su se sa merama - komentariše Biljana Srbljanović.

- Mi smo jednostavno takva kultura, nismo mogli da napravimo konsenzus o onome što je dobro za sve. Naša kultura je: Nemaš rešenje, ali si protiv svega. Ako mislite da je krik slobodarstva da idete na Košutnjak, verovatno taj ko je otišao neće nastradati, ali će opteretiti sistem tako da za nekog drugog neće biti mesta. Izlazim na terasu svakog dana da dajem podršku lekarima da bih im dala podršku. Pošto je to nemoguće sa nama, mislimo da je to krik slobode, ugledamo se na Britaniju gde je čak i premijer završio na intenzivnoj nezi i Švedsku, mislim da smo osuđeni na 24-satni policijski čas. Ja već petu nedelju ne izlazim iz kuće. Na vrata mi sve donose, ja imam sterilizator, sterilišem čak i otirač - kaže Biljana Srbljanović ukazujući na važnost poštovanja mera izolacije.

- Ja samo moram da se malo nagojim i da sačekam kraj perioda izolacije Nemam nikakvu terapiju - kaže Biljana Srbljanović.

Šta planira posle izolacije?

- Jedva čekam da zagrlim svoje. Mogu na neki način da učestvujem u oporavku ljudi, terapijom krvnom plazmom. Od jednog pacijenta mogu da se izdvoje antitela za dva druga pacijenta i ako je to moguće, svakako ću učestvovati u tom programu, da pomognem ljudima da lakše prebrode bolest - poručuje Biljana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

V.l.a.d.e.

11.04.2020. 22:04

Ovo je priča za dnevnu upotrebu sutra će pričati kako će napisati knjigu neće se skidati sa svih medija i vise neće biti bez značajna,zaboravljena ličnost.

Караконџула

11.04.2020. 22:29

Од мене не би се заразила. Не бих јој дао воде.

Miodrag iz Peći

11.04.2020. 23:28

Biljana, napiši roman, ili ono čemu si vična, dramu. Možda scenario za film. U najmanju ruku Sterija Ti ne gine.

Seka

12.04.2020. 00:31

@Saša - Pa lepo je rekla..." Ja sam ta koja je kasljala nedeljama" pametnome dosta......

Suzuki Vitara

12.04.2020. 00:39

@Bole - Nije mogla da ne pokaze mrznju sa izjavom, da smo mi cetiri godine bombardovali i snajperisali Sarajevo, pa su Sarajlije izdrzale, a mi ne mozemo cetiri nedelje. Ja stvarno ne znam koga je ona i njeni gadjao i terorisao, ja i moji iz Srbije nismo nikoga dirali, pa ni nju. Bilo bi lepo od nje kada bi prestala da koristi svaku priliku da zaradi pare.

Miso.Pec

12.04.2020. 00:40

Ova gospodja ili gospodjica je zloupotrebila emisiju,voditeljka ju je uključila u emisiju da je pita o njenom trenutnom zdravstvenom stanju a ona je počela priču o nekakvoj opsadi Sarajeva i njegovom granatiranju sa okolnih brda.Ona je totalno nebitna osoba.

Nada

12.04.2020. 02:11

Од ове пуленке Чеде Јовановића и Ђорђа Давида на може да се живи! Небитни ликови а ето их свуда! Страшно!

Pitam se

12.04.2020. 04:09

Pa akonje ona kasljala i dodala vodu momku bez simptoma koji je dva dana kasnije se razboleo, mnogo je logicnije zakljuciti da je ona bila vec zarazena i preko boce je zarazila i kolegu.

realno

12.04.2020. 07:37

cek, cek, dodala flasicu i zarazila se ? Pre ce biti da si se zarazila tako sto ste se vozili u istim kolima, pa tokom price, kapljicno. Virus ne ulazi kroz kozu, jedino da se zarazila preko flasice pa dirala lice kontaminiranim rukama. Ovo sto ovde pise, veze nema.

Velimir Draško

12.04.2020. 08:16

Ne može ni o virusu da priča a da ne spomene Sarajevo i brda oko Sarajeva.

nina

12.04.2020. 09:14

Prema Biljani nisam imala nikada simpatije, medjutim ova njena situacija me je dirnula , iskreno i sa zeljoim da se dobro oporavi, a kao sto vidim sa velikim naporom ostala je jaka i zeli da pomogne drugima.