ČAČAK – OD početka epidemije kod 33 pacijenta iz Moravičkog okruga izolovan je pozitivan nalaz na KOVID-19. U Čačku su potvrđena 24 slučaja, pet u Gornjem Milanovcu, tri u Lučanima i jedan u Ivanjici.

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice Čačak trenutno su smeštena 24 pacijenta. U četvrtak je bilo šest prijema u ovu zdravstvenu ustanovu, dva bolesnika su poslata u Kragujevac pošto imaju težu kliničku sliku.Do sada je, inače, na lečenje van Čačka upućeno devet pacijenata iz okruga, od kojih su šest na respiratoru. Sa infektivnog odeljenja čačanske bolnice otpušteni su bolesnici kojima su brisevi bili negativni.

Pročitajte još: U samoizolaciji u Srbiji 74.885 LjUDI! Ovo je DETALjAN SPISAK PO GRADOVIMA, evo gde ih ima najviše i koja su ŽARIŠTA epidemije!


Šef Radnog tima za prađenje širenja zaraze virusom korona na teritoriji Čačka dr Mihailo Luković rekao je da će masovnije testiranje koje je sprovedeno u prethodna dva dana dati jasniju sliku o razmerama epidemije u Čačku i Moravičkom okrugu. Očekuje se da će tokom dana stići rezultati analiza za 22 uzorka, a u toku sutrašnjeg dana za još 42. Te analize rade se u novoopremljenoj laboratoriji u Kraljevu.

Sa epidemiološkog aspekta situacija u Čačku je sa blagim pogoršanjem, ali ona nije ni blizu crnog scenarija kojeg smo se u jednom trenutku plašili. Masovno testiranje sasvim sigurno će povećati broj izolovanih i obolelih – kazao je dr Luković.

Prema njegovim rečima, povećan je i broj pregleda u Domu zdravlja. U tu zdravstvenu ustanovu u četvrtak se javilo 26 osoba sa povišenom temperaturom.

Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice u Čačku dr Miroslav Sretenović dodao je da ova ustanova raspolaže dovoljnom količinom zaštitne opreme i lekova.

Za sada imamo sasvim dovoljno zaštitne opreme i svih lekova koji su preporučeni za lečenje bolesti kovid-19. Što se tiče kapaciteta u bolnici, oni su zadovoljavajući i još uvek možemo da se izborimo i sa većim prilivom pacijenata – rekao je dr Sretenović.

Obuka osoblja koji će raditi u privremenom smeštaju u hali u Atenici biće danas organizovana, a u organizacionom smislu određen je rukovodilac, kao i uslovi koji moraju da se ispune u ovakvom objektu, pored neophodno sanitarno-higijesnkih uslova, to je i obezbeđenje priručne apoteke.

Od Policijske uprave Čačak smo saznali da se u bazi za smoizolaciju vodi oko 1.000 lica.

Štab civine zaštite dao je podatak da je urađena dezinfekcija tri obekata Pošte Srbije, Doma zdravlja i Policijske uprave.

dr Miroslav Sretenović