U SVIM domovima zdravlja u Srbiji počele su da rade kovid ambulante, namenjene građanima sa simptomima, koji mogu ukazivati na zarazu virusom korona. Građani sa otežanim disanjem, povišenom telesnom temperaturom, kašljem, mogu direktno otići na pregled u ove ambulante, koje će biti otvorene od 7 do 22 časa.


Prema rečima Berislava Vekića, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, nema potrebe za zakazivanjem. Cilj uvođenja ovih ambulanti je da se, ako je neko zaražen, reaguje na vreme, uradi klinički pregled, određena dijagnostika i, u zavisnosti od simptoma, pacijent uputi u samoizolaciju, uz korekciju terapije ili na bolničko lečenje.


- Uočili smo da se naši građani dosta kasno javljaju na pregled, tek posle trećeg-četvrtog dana, kada postanu febrilni - istakao je Vekić. - To komplikuje kliničku sliku i otežava tok lečenja. Želja nam je bila i da smanjimo priliv pacijenata ka sekundarnom zdravstvenim ustanovama, kako bi naše kolege infektolozi, koji u bolnicama brinu o teškim pacijentima, bili rasterećeni.


Građani koji imaji simptome virusa, mogu ići na pregled u ove ambulante i u periodu od 17 do 22 sata, za vreme zabrane kretanja, a posle toga, ako je potrebno, upućuju se u Infektivnu kliniku.


Dom zdravlja u Nišu od 31. marta uveo je trijažu za febrilna stanja i respiratorne infekcije u svom centralnom objektu i to na ulazu broj 1. Dežurstvo Doma zdravlja Niš organizovano je od 18 časova do 7 časova ujutru a dežuraće služba za odrasle, laboratorija, rendgen i stomatologija.


- Već prve noći obradili smo osam pacijenata kojima smo uradili laboratorijske analize i snimak pluća. Zasada ne uzimamo testove, a očekujemo da ćemo to početi da radimo do kraja nedelje - kaže direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.


Direktor ističe da imaju dovoljan broj lekara i da su se organizovali da ne dođe do premora, već da teret svi podjednako podnesu. On posebno ističe 10 lekara i 10 medicinskih sestara koji su se javili na poziv da volontiraju. Za sva pitanja i informacije Nišlijama su 24 sata dostupni telefoni 0700/303-503, 018/503-736, 018/503-737, 069/4555 218 i 069/4555 168.


U Domu zdravlja Sremska Mitrovica, u centru za respiratorne infekcije, radi šest lekara i šest medicinskih sestara, koji će 24 sata, sedam dana u nedelji, primati pacijente sa respiratornim tegobama. Oni su opremljeni kompletnom zaštitnom opremom.

Trijaža: Dom zdravlja Palilula u Beogradu / Foto Tanjug

Osobe sa respiratornim tegobama potrebno je da prvo pozovu Centar, kako bi dobili adekvatnu pomoć od dežurnog lekara i preporuku o daljem lečenju, a to mogu da urade na broj telefona: 064/8770-581, 064/8770-563, 064/8770-576, 022/615-820.


JASNI KRITERIJUMI ZA RAD


DOKTOR Predrag Kon objašnjava da su napravljeni kriterijumi po kojima će da rade domovi zdravlja i njihove kovid ambulante.


- Dali smo jasne preporuke kome i u kom trenutku se uzima bris, samo da još to zaživi na primarnom nivou, a nemamo puno vremena - upozorio je dr Kon.