MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


U ATMOSFERI bratske ljubavi svi koji su došli na susret u Aman saglasni su da se pitanja važna za celokupno pravoslavlje uključujući i davanje autokefalnosti (samostalnosti) drugim crkvama moraju rešavati u duhu svepravoslavnog dijaloga i jedinstva i na osnovu konsenzusa.

Saopštavanjem ovog stava završeno je savetovanje poglavara pomesnih pravoslavnih crkava održano u Jordanu na inicijativu patrijarha jerusalimskog Teofila Trećeg, kome je prisustvovao i patrijarh srpski Irinej. Ovom skupu nisu prisustvovali vaseljenski patrijarh Vartolomej niti predstavnici crkava koje su podržale novoosnovanu raskolničku crkvu u Ukrajini.

Učesnici skupa održanom u Amanu zaključili su da je "neophodan dijalog svih pravoslavnih vernika kako bi se došlo do pomirenja i izlečenja".

Učesnici skupa u Jordanu, povodom crkvene krize u Crnoj Gori, pozvali su vlasti u Crnoj Gori da poštuje prava vlasništva uključujući i svojinu Crkve. Time je posredno potvrđen stav Ruske pravoslavne crkve, koja je kao i mnoge druge, bila jasno protiv odluke vlasti iz Podgorice da jednostrano donesu diskriminirajući zakon u čijoj je osnovi otimanje imovine kanonskoj Srpskoj crkvi.

"Krnji sabor" u Jordanu razmatrao je i situaciju u Svernoj Makedoniji, u čijem je središtu nepriznata Makedonska pravoslavna crkva. Delegacije koje su prisustvovale usaglasile su se da se pitanje njene autokefalnosti može rešavati samo dijalogom unutar Srpske pravoslavne crkve i uz podršku svih pravoslavnih crkava i vernika.

Patrijarsi i predstavnici crkava koje su se odazvale pozivu Teofila Trećeg načelno su dogovorile još jedno okupljanje do kraja godine u cilju jačanja prijateljskih veza molitvom i dijalogom. Učesnici skupa u Jordanu, kako je saopšteno, izrazili su nadu da će im se pridružiti i vaseljenski patrijarh Vartolomej sa svojom sabraćom.


PROČITAJTE JOŠ: Sve što treba da znate o korona virusu: Ovo su PITANjA i ODGOVORI na najčešće nedoumice u vezi sa "kineskim demonom"


U zvaničnom saopštenju usvojenom u Amanu naglašeno je da se "Vartolomeju pruža ruka pomirenja", iako je on u pripremi sastanka vršio pritisak na organizatore da skup otkažu.

Sastanak u Jordanu, uprkos toplim tonovima, potvrdio je liniju podele u pravoslavlju na čijim su krajevima Moskva i Carigrad. Ruska crkva ne priznaje autokefaliju koju je vaseljenski patrijarh podario novoosnovanoj ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Na skupu u Amanu iz Ukrajine je doputovao mitropolit Onufrije, koji je na čelu nabrojnije ukrajinske pravoslavne crkve koja je deo globalnog crkvenog poretka.


VARTOLOMEJ NIJE KAO PAPA

VRH Ruske pravoslavne crkve je zadovoljan što su se, uprkos opstrukciji i lobiranju zapadnih centara moći, u Amanu ipak okupili predstavnici šest pravoslavnih crkava i što se otvoreno razgovaralo o aktuelnim problemima. Ruski patrijarh Kiril izjavio je i da bi bilo dobro da se ovakvi skupovi češće održavaju, kako bi se na njima govorilo o pitanjima koja muče ceo pravoslavni svet. Moskovska patrijaršija i dalje je čvrsto na stanovištu da se u pravoslavnom svetu važne odluke moraju donositi isključivo konsenzusom. Moskva Vartolomeja vidi samo kao prvog među jednakim poglavarima, koji nema i neće ni imati ovlašćenja "pravoslavnog pape".