IZ izveštaja britanskih službi sa terena tokom rata u BiH jasno se vidi da je britanska vlada bila dobro informisana, ali je vodila politički kurs suprotan onom koji odgovara istini. Taj dokument nam dozvoljava da kažemo znali ste, ali ste postupili drugačije, ne samo tada, već i godinama kasnije kada ste tražili rezoluciju o genocidu u Srebrenici.Ovo je na održanoj tribini "Republika Srpska u svetlu novih činjenica o građanskom ratu u Beogradu" rekao Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosti u Banjaluci, pozivajući se na nedavno obelodanjenu dokumentaciju Ministarstva odbrane Velike Britanije.

U tom materijalu se navodi da Srebrenica nije bila demilitarizovana zona, da su paušalno određivali broj ljudi u Srebrenici (od 40.000 do 70.000), i da su srpskom napadu na Srebrenicu prethodile konstantne vojne akcije muslimanske 28. divizije. Ćeranić je naveo da Britanija nikada nije bila naklonjena Srbima:

- Mi smo za njih mali Rusi i time strateški protivnik za sprovođenje njihovih interesa na Balkanu. Sve što se i danas dešavaja na KiM, u Crnoj Gori i BiH, upućuje na London i njihovu kuhinju.


PROČITAJTE JOŠ: Sve što treba da znate o korona virusu: Ovo su PITANjA i ODGOVORI na najčešće nedoumice u vezi sa "kineskim demonom"


Politikolog Aleksandar Pavić ukazao je da je dobro što je dokument objavljen, iako on neće promeniti nijednu hašku presudu:

- Doći će vreme kada će biti preispitan i rad Haškog tribunala. Činjenice koje su objavljene nisu nove, o njima je ranije pisano i u britanskim medijima, ali sve njihove vlade se ponašaju kao da to ne znaju. Sad vidimo da je i njihov tadašnji premijer Džon Mejdžor bio obavešten da su napadu Srba na Srebrenicu prethodili tromesečni napadi muslimanskih snaga južno od enklave.

Dušan Pavlović iz Centra za istraživanje zločina podvukao je da je od januara do jula iz Srebrenice krenulo čak 95 napada i da je to mesto, uz Žepu, predstavljalo sigurnu zonu armije BiH.


ZABRANjENA HAŠKA PRAKSA

BRANILAC generala Ratka Mladića u Hagu Branko Lukić ukazao je da su svi Srbi osuđeni na osnovu udruženog zločinačkog poduhvata čija je teza "osudi sve bez obzira na krivicu":

- Kakvu je pravdu delio Tribunal dovoljno govori podatak da je drugim međunarodnim sudovima za Kambodžu i Liban i Međunarodnom krivičnom sudu zabranjeno da primenjuju sudsku praksu Haškog tribunala.