PREDSEDNIK Vučić sastao se danas sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa.

Nakon sastanka Vučić je rekao da je tražio sastanak sa svim službama, ministarstvima i nadležnim organima koji se bave rešavanjem problema vezanim za koronavirus i dodao da u Srbiji nema koronavirusa.

- Tražio sam sastanak sa svim službama i ljudima koji se bave preventivnim radom, kao i nadležnima koji se bave koronavirusom. Nema zaraženih u Srbiji, samo smo izloženi neverovatnoj kampanji na društvenim mrežama. Navodno ima umrlih, ljudi idu u skafanderima... Niko nije preminuo, nemamo smrtnih slučaja, nemamo ni pozitivnih na ovaj virus. Koronavirus u Srbiji ne postoji – kazao je Vučić.

Vučić je naglasio da su dogovorene kompletne mere hitne reakcije svih nadležnih organa ukoliko se desi da se koronavirus pojavi.

- Sve smo isplanirali do najsitnijh detalja. Svuda imamo sanitetske timove, kontrola je svuda. Pripremili smo sve naše ustanove, uredili i uređujemo za potencijalne bolesnike – naglasio je Vučić.

Najavio je i da će sutra ministar trgovine Rasim Ljajić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež sutra razgovarati sa svim snabdevačima posebno sa kompanijama koje proizvode maske kako ne bi bilo panike.


PROČITAJTE JOŠ - Beli luk ne pomaže protiv korona virusa, ne ubija ga ni ulje od susama, a ništa ne postižete ni sa ispiranjem nosa: SZO protiv glasina i dezinformacija o bolesti koja hara svetom

Vučić je istakao i da nema potrebe za zalihama hrane.

- Molim ljude da ne kupuju brašno, konzerve, bespotrebno je - rekao je Vučić.

Najavio je da će Ministarstvo zdravlja od sutra dva puta dnevno obaveštavati građane o situaciji - u 8 i u 18. sati.

Povodom transporta pacijenta u Njegoševoj ulici, predsednik je rekao da se on javio telefonom da je bio na prostorima gde postoji zaraza te da su ga zato transportovali u zaštitnim odelima.

- Imam razloga za oprez ali nemamo razloga za veliku brigu. Treba da peremo ruke, a ja sam čuo od Amerikanaca da u blizini alkohola korona virus ne raste, te sam našapo razlog da popijem po jednu čašicu - rekao je Vučić.

Mijomir Pelemiš, bivši direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti rekao je da nikada nije video ovliku paniku zbog jednog virusa koji jeste nov ali to nije nov korona virus, jer se o njemu dosta zna.

- Nije tačno da je najvaznije da se stave maske. Svi se pipamo prljavim rukama a nedovoljno ih peremo. Mi smo spremni, zdravstveni sistem SRbije je dobro organizovan, lekari koji misle dobro ovoj zemlji dobro će i da rade - rekao je Pelemiš.

On je dodao da je ovo bolest sa kojom možemo da se nosimo.

- Svi umiru od gripa pa niko ne piše o tome.


Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog rekao je da u prirodi ne postoji rizik jednak nuli.

- Svaka epidemije nije samo zdravstveni problem nego i socijalni i ekonomski i politički. Da li će biti obolelih, verovatno da. Ja dolazim iz Niša. Sinoć je na niški aerdordom sletelo tri aavipona iz Italije, svi su pregledani i sve je bilo normalno. Jasno je već po onome što su Kinezi objavili da preko 80 odsto ima blagu bolest da su komplikacije veoma retke. Najviše pogađa one sa hroničnim oboljenjima. Treba da se čuvaju trudnice, porodilje ali i deca bez obzira na to štoi deca po svemu malo obolevaju. Dakle, spremni smo da se suočimo sa problemo, organizovani smo ali to ne znači da treba da podignemo nivo spremnosto 24 sata.