Uprkos tome što je na Kosovu i Meothiji od strane Albanaca i njihovih vlasti u poslednje dve decenije uzurpirano i oteto na stotine hiljada srpskih objekata, kuća i stanova i isto toliko ilegalno sagrađeno objekata u vlasništvu Albanac , kosovske vlasti počele su da navodnu pravdu oko nelegalne gradnje sprovode nad Srbima.


Naime, iako postupak legalizacije kuće Jovice Menkovića iz gnjilanskog sela Cernice sagrađene 1996 godine još uvek traje pred Vrhovnim sudom Kosova opštinske vlasti u Gnjilanu jutros su bez ikakvog upozorenja sprovele akciju rušenja njegove kuće.


- Nešto što je sagrađeno pre 24 godine ne može da bude na ovaj način rušeno i sve dok ne postoji pravosnažna odluka opština je bila dužna da sačeka odluku Vrhovnog suda. Ono što je takođe sporno jeste da ova porodica ovde nije mogla da živi i zbog bezbednosnih razloga, a što je još gora poruka opštinskih vlasti ispada da je kada ne možete da nekome obezbediti sigurnost onda mu rušite kuću - kazao je u Cernici ministar za povratak Dalibor Jevtić napominjući da će srpski predstavnici nastojati da se izbore za pravdu ove porodice.


Jevtić je rekao da će stambeni problem ove porodice biti rešen, ali da će se i dalje svim zakonskim i pravnim sredstvima boriti za zaštitu imovine. Ističući da su opštinske vlasti na zahtev Albanaca iz Cernice planirale da sruše još jednu srpsku kuću u okruženju ali da se tokom rušenja kuće Menkovića pojavio Albanac rekavši da je kupio taj objekat i da se odustalo od rušenja, što je ocenio duplim standarcdima, ministar Dalibor Jevtić kazao je da rušenje kuće porodice Menković loša poruka o situaciji na Kosovu i podsetio na brojna ubistva i napade na Srbe u ovom selu uključujući i ubistvo četvrorogodišnjeg srpskog deteta koje još uvek nije rasvetljeo.


Pročitajte još: Albanci bagerima porušili srpsku kuću u Gnjilanu


– Sve nas to jako zabrinjava pogotovu što se sve ovo dešava uprkos uverenjima da će na KiM zavladati vladavina prava-kazao je ministar Jevtić.