POBOLjŠANjE uslova studiranja na fakultetima Univerziteta u Beogradu prioritetni je zadatak novog studenta prorektora Jagoša Stojanovića. To se, pre svega, odnosi na ispitne rokove i polaganje ispita, pošto je u toj oblasti najviše primedaba akademaca, ali i različitosti po fakultetima. U to se i sam uverio kada je, sa saradnicima, počeo obilazak visokoškolskih ustanova kako bi, u neposrednom kontaktu sa kolegama, saznao čime su nezadovoljni.

U razgovoru za "Novosti", prvom po izboru na funkciju, on otkriva da će se najviše baviti nastavom, a novine bi akademci trebalo da osete već od jeseni, s početkom nove školske godine. Pravilnik o studiranju je u završnoj fazi izrade, ali pre stupanja na snagu, trebalo bi da dobije "zeleno svetlo" Saveta i Senata Univerziteta.

- Na nekim fakultetima, recimo, postoji kazna koju studenti plaćaju ako ne izađu na ispit, pa pokušavamo to da promenimo - navodi Stojanović. - Dešava se da student izgubi pravo da polaže određeni predmet celu godinu zbog neispunjenih predispitnih obaveza, iako nije precizno definisano šta sve ulazi u kategoriju obaveza koje treba ispuniti pred izlazak na ispit. Velike su razlike među fakultetima i u pogledu cene ispitnih prijava, pa se i to mora regulisati.

Naš sagovornik ističe da su uspeli da pomognu studentima Matematičkog fakulteta koji, iako po Statutu imaju šest ispitnih rokova, mogu da izađu samo na četiri. Sa upravom fakulteta, uz posredstvo studenta prorektora, nađeno je kompromisno rešenje da imaju pravo da pet puta u toku školske godine izlaze na ispite. Jedno od bolnih pitanja za sve studente su i školarine, koje će, takođe, biti na listi pitanja studenta prorektora. Iako fakulteti imaju autonomiju, kaže da će pokušati, koliko je u njegovoj moći, da pomogne kolegama. Statutima fakulteta je, inače, regulisano da školarine mogu da se povećavaju svake četiri godine.


Pročitajte i:Naš jezik i ćirilica ni u Srbiji nisu u svojoj kući: Srpski kao većinski sve bliži statusu nezaštićenog manjinskog jezika- Osim nastave, trudićemo se da kolegama omogućimo što više prakse, jer je na mnogim fakultetima nastavni program koncipiran tako da, tokom školovanja, imaju i po 900 časova predavanja - navodi Stojanović. - Zbog toga, uvođenje dualnog obrazovanja predstavlja odličan potez, koji će omogućiti studentima da, kroz rad, steknu i to, praktično iskustvo, a ne da sa fakulteta izlaze samo potkovani teorijskim znanjem.

Oživljavanje rada studentskih organizacija na fakultetima, kako bi poboljšali nastavu i prolaznost za oko 100.000 studenata, koliko ih studira na najstarijem i najvećem univerzitetu u Srbiji, takođe se nalazi na listi zadataka novog studentskog rukovdstva.


STUDENT ZA PRIMER

JAGOŠ Stojanović završio je Mašinski fakultet sa prosekom 10, a sada je na masteru "Prehrambeno mašinstvo", gde nastavlja da ređa desetke. Bio je student generacije 2015. godine, osvajač zlatnih medalja, student prodekan, predsednik Studentskog parlamenta fakulteta... Potpredsednik je Studentskog parlamenta UB. Stojanović je, kao volonter, organizovao brojne humanitarne akcije.