Naš jezik i ćirilica ni u Srbiji nisu u svojoj kući: Srpski kao većinski sve bliži statusu nezaštićenog manjinskog jezika

Jovanka Simić

17. 02. 2020. u 09:00

Наш језик и ћирилица ни у Србији нису у својој кући: Српски као већински све ближи статусу незаштићеног мањинског језика
Ne može se zakon o zaštiti jezikoslovlja, čiji predlog dve godine čami u nekoj fioci, slučajno zaturiti - upozoravaju lingvisti

NESPORNO je da se u Srbiji opstruišu srpski jezik i ćirilica. Štaviše, neko se izruguje našem nacionalnom jeziku i pismu!

Kada ovakav prekor, nama samima, uputi prof. dr Dragoljub Petrović, koji već pet i po decenija slovi za jednog od najeminentnijih srpskih lingvista i najbritkijih polemičara u srpskom jezikoslovlju, to znači da je kucnuo krajnji čas da se, kao narod i država, počnemo odgovorno ophoditi prema sopstvenom identitetskom blagu.

Povoda za uzbunu je sijaset, a najnoviji je treća po redu (u proteklih pet godina) presuda Višeg suda u Novom Sadu da ovdašnji Pravni fakultet diskriminiše pripadnike mađarske manjine zahtevajući usmenu i pismenu proveru znanja srpskog jezika. Znači li to da se srpski jezik ni u Srbiji ne sme osećati kao u sopstvenoj kući?

PROČITAJTE JOŠ -Država kreće u boj za spas ćirilice

- Sabirao sam napise iz novina o tom slučaju i suština je da grupa mađarskih đaka, okupljena u jednu nevladinu organizaciju koja tuži Pravni fakultet, hoće da polaže prijemni na mađarskom a da studira na srpskom. Ali odbija da polaže proveru znanja srpskog jezika na kojem će, po završetku studija, obavljati svoju pravničku profesiju. Pitam se ko sedi u tom sudu koji toliko puta obara odluke Pravnog fakulteta. Hajde da je to neka druga nauka, ali pravni fakultet... - kaže profesor Petrović.


Sagovornik "Novosti" naglašava da se ni ovakvi pravnički, a ni drugi paradoksi ne bi danas događali da smo ubrzo po raspadu Jugoslavije ustanovili zakon kojim bi nacionalno pismo i jezik bili zaštićeni. Predlog zakona, međutim, gotovo dve godine čeka u tami nečije ladice i neizvesno je kada će doći na red za izglasavanje. Odugovlačenjem, slepo a duboko zasecamo po temeljima svog identiteta.Ćirilički instagram-profil Arnoa Gujona i latinički odgovori


- Minulih decenija iz srpske nacionalne supstance iščupano je premnogo tkiva i od njega je stvoreno nekoliko novih nacija, nesrpskih i antisrpskih. Sve ove nacije otkinule su i deo tkiva srpskog jezika i proglasile ga svojim - ističe profesor Petrović, potpisnik 580 objavljenih radova, kao i dvanaest knjiga među kojima je i čuveni naslov "Srpski jezički zaperci".

Da je predlog zakona koji je pre oko dve godine završen i prosleđen Vladi Srbije omaškom zagubljen ne veruje ni prof. dr Sreto Tanasić, dopisni član ANURS i predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

- Ne može se tako važan dokumenat slučajno zaturiti. Uz to, Odbor za standardizaciju srpskog jezika obraćao se pismeno čelnim ljudima u državi da u skladu sa svojim odgovornostima pokrenu proceduru usvajanja tog zakona. I "Novosti" su objavile vest da je posebni savetnik ministra kulture i informisanja podneo ostavku iz protesta što se zakon tako dugo drži u fioci. Potiskivanje srpskog jezika i pisma u interesu je onih kojima je stalo do razaranja srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta - kaže, za naš list, prof. dr Tanasić.

Handkeov i ćirilički pozdrav čitaocima "Novosti"U nastavku razgovora naglašava da nije teško prepoznati one koji rade na potiskivanju srpskog jezika i ćirilice. Kulturno ropstvo, smatra Tanasić, uvek otvara prostor za svako drugo porobljavanje. Istina, i pre raspada bivše države Jugoslavije bila je nedovoljna briga o srpskom jeziku i pismu, a u 21. veku još su vidljivije posledice nepostojanja utvrđene srpske jezičke politike.

PROČITAJTE JOŠ -Završena Deklaracija o očuvanju srpskog jezika

- I slučaj na Pravnom fakultetu u Novom Sadu posledica je činjenice da u Srbiji nemamo zakon o službenoj upotrebi srpskog jezika i pisma usklađen sa novim državnim i političkim okolnostima i sa novim Ustavom Republike Srbije. Da imamo, onda bi taj zakon i odgovarajući podzakonski akti propisivali i sve odnose između srpskog jezika i pisma u službenoj upotrebi i manjinskih jezika u Srbiji. Ne bi bilo ni ovakvih nesporazuma, ni mnogih drugih problema koji su izbijali, često sa velikim štetnim posledicama po srpski jezik i kulturu.

Čekajući zakonske akte, zaključuje dr Tanasić, srpski jezik kao većinski u Srbiji sve više dobija status nezaštićenog manjinskog jezika.


HANDKE ĆIRILICOM, mi LATINICOM

ZA razliku od Rusije i Bugarske, koje su svoj jezik i pismo zaštitile i na internetu, mi smo tu bitku izgubili bez "borbe", jer na društvenim mrežama ćirilica se ne vidi od latinice. U besmislenoj trci za "lajkovima" zaturili smo, izgleda, i osećaj za postiđenost. Jer šta osim stida ostaje kada na profilu humanitarca iz Francuske Arnoa Gujona, njegove napise na besprekornom srpskom jeziku i ćirilici, 80 odsto Srba komentariše na latinici?

Koliko razumemo prijateljstvo Petera Handkea pokazali su i naši izdavači. Pošto je ovom Austrijancu uručena Nobelova nagrada, požurili su da najzad štampaju njegove knjige, ali mahom latinicom, mada nam ovaj veliki čovek svoje poruke prijateljstva šalje na našem jeziku i pismu.


ĆUTANjE KAO ODGOVOR

POVELjA o srpskom kulturnom prostoru koju su u Sremskim Karlovcima početkom prošle godine potpisali ministri Srbije i Republike Srpske, po mišljenju prof. dr Tanasića, dobar je okvir za sprovođenje jedinstvene kulturne (i prosvetne) politike na celokupnom srpskom prostoru. Pripremaju se neki zajednički važni projekti.

- Nešto urađeno jeste, ali nije još dovoljno. I dugo čekanje na usvajanje zakona o jeziku, što je obaveza već od usvajanja Ustava, govori kako teško idu ove stvari. Zašto je tako - pitali smo, i pisali, i podsećali odgovorne, a odgovora nema. I ćutanje je svojevrstan odgovor - naglašava dr Tanasić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Миро Марковић

17.02.2020. 11:33

@Nevenka komnenic - Невенка, било би добро да Ти почнеш да радиш баш ово што пишеш на латиничном писму а још више на Твојем правопису. У противном, Твој коментар је веома циничан да не кажем безобразан..

Јој

17.02.2020. 11:34

@Nevenka komnenic - @Невенка : Написа ти то "ошишаном латиницом"!! Данас у књижарама осим буквара и по неке сликовнице издања на ћирилици готово да нема! Када поменем неки наслов и тражим да буде ћирилицом писано, продавци ме гледају као марсовца! Па у време "суровог комунизма" су исти наслови постојали један до другог ћирилицом и латиницом без проблема. Шта је ово данас????

doktor

17.02.2020. 09:46

Ovo je jedna velika sramota za nas srpski narod . Pa i ove litije u Crnoj Gori gube svoju ostrinu i logicnost u svetlu nase nebrige za srpski jezik !

Marina

17.02.2020. 09:47

Srbi ne postuju svoju drzavu pa ni svoj jezik.Ako korumpirane sudije odluce da je u redu polagati prijemni ispit na Madjarskom ili nekom drugom jeziku, to znaci da kandidat nema adekvatno znaje Srpskog i kako ocekuju buduci advokati da rade svoj posao u zemlji ciji jezik znaju samo delimicno.Zamislite da advokat u Engleskoj koji ne govori Engleski predstavlja stranku u sudu.Takve budalastine se mogu desiti samo u Srbiji i naravno vasi nepismeni novinari pisu o tome.

Жељко Филиповић

17.02.2020. 18:32

@Marina - Те наше младе Мађаре је НЕКИ СРБИН научио на шта треба да се жале!

Rodoljub

17.02.2020. 09:48

Стиди се Србијо. А ви Мађари, ако вам се не свиђа да поштујете државу и писмо ове државе у којој живите, идите у Мађарску. Немам ништа против иједне нације, али моје не скрнавите.

Миша С. Томовић

17.02.2020. 09:58

Наследници Брозове црвене буржоазије, данас "другосрбијанци", негују западне вредности и шире наранџасти интернационализам на штету националних интереса сопственог народа. "Друга Србија“ доминира културом, медијима и појединим факултетима. Она је, фактички, део (нео)колонијалне владајуће структуре. Хрвати свој идентитет изграђују негирајући своје српско порекло а исти такав аутошовинизам краси и другосрбијанце. Захваљујући Брозовој цензуру спске историје, ми не знамо ни промил наше ИСТИНЕ

Србин

17.02.2020. 10:04

Како је само ћирилица лепа и јединствена. СРБИ ПИШИТЕ ЋИРИЛИЦОМ

Анти Антифа

17.02.2020. 10:42

@Nevenka komnenovic За почетак могли бисте Ви,да инсталирате ћириличну тастатуру. Gboard је подржава од самог почетка.

Рашо

17.02.2020. 10:59

Невенка, ваш позив написан латиничним писмом звучи смешно и подругљиво?

Milan IS

17.02.2020. 11:28

У комунистичкој ЈУ ћирилица је била практично нестала. Сјећам се да сам почетком 80-тих као ученик гимназије у Сарајеву ћирилицу виђао само на православним гробљима и у КЊИГАМА. Сарајевска Свјетлост тада је штампала 50% књига за лектиру ћирилицом. Био је то лудачки храбар потез тадашњег директора. Тако је у мојој глави остало да натпис на гробу и књига морају бити написани ћирилицом. Данас када уђем у неке књижаре, нарочито Вулкан, и видим да је 99% књига на латиници згрожен сам.

Не дамо ћирилицу

17.02.2020. 11:42

На крају ће доћи до побуне као у Црној Гори (Не дамо ћирилицу!), не сме се више одгађати стандардизовање српског језика на начин на који је то урађено свуда. Стручњаци који још чезну за Југославијом и комунистичком језичком идеологијом морају да се суоче са погубним последицама таквог идеолошког, наопаког приступа језику.ЉВЈ

pera

17.02.2020. 11:46

Od prevelike brige da ne uvredimo nacionalne manjine postacemo nacionalna manjina u sopstvenoj drzavi,ali nas nece imati ko da stiti.

Заврам

17.02.2020. 18:43

Хвала ауторки и њеним саговорницима на упозоравајућој причи. Зар сме неко у САД да каже како не зна енглески, и хоће да полаже испите, коминуцира на свом језику?Несрећно наше правосуђе је, на велику жалост, своју независност схватило као отуђеност од државе. И није само по овом питању наша држава ослабљена. Чак се и децентрализација локалних самоуправа у појединима схвата као "радим шта хоћу, ко ми шта може". Не постоји чврста вертикала, деценијама болујемо најтеже болести - ненадлежности.

Вучко

18.02.2020. 00:57

Срби: 1. Пишу ћирилицом 2. Крсте се са три прста 3. Познају, или се барем интересују да сазнају своју историју и порекло (нпр. да ми нисмо Словени) 4. Пишу ћирилицом (понављам) Један од разлога наших невоља и зла које нас је снашло је што смо насели на комунистичке и неокомунистучке лажи и лажне вредности.

Жарко

18.02.2020. 07:42

Волео бих да неко прочита било шта ћирилично у Војводини. Већина Бачких Мађара ћирилицу сматра увредом, а да при том захтевају да Срби говоре мађарски у Србији. Ко је ту луд? Није тачно да у Београду ово незнају, само им није битно! Када се сете биће бојим се касно.

Goran

18.02.2020. 11:08

Vuk Karadžić je običan izdajnik koji je uništio Srpski jezik a Hrvatima napravio jezik. U ono doba šetati se od Istambula do Beča štampati knjige itd mogao je samo onaj kome naši vekovni prijatelji iz tadašnje Evrope dozvole. Znači da je bio dobar nebi bio štampan i objavljivan. Jedan od najzaslužnijih za propast srpske kulture...

ciko

10.05.2020. 13:36

Подршка ћирилици у сваком случају, ко непоштује себе ни други га неће поштовати.