Promenjene cene putarine na delovima auto-puta: Osam novih naplatnih stanica

Tanjug

17. 02. 2020. u 14:01

Zbog puštanja u rad osam novih naplatnih stanica na autoputu Beograd - Preševo - Dimitrovgrad, na jugu i istoku Koridora 10, pojedine deonice su malo skraćene, pa je na njima korigovana odnosno snižena putarina

Промењене цене путарине на деловима ауто-пута: Осам нових наплатних станица

Foto Arhiva VN

Zbog puštanja u rad osam novih naplatnih stanica na autoputu Beograd - Preševo - Dimitrovgrad, na jugu i istoku Koridora 10, pojedine deonice su malo skraćene, pa je na njima korigovana odnosno snižena putarina, rečeno je danas Tanjugu u Putevima Srbije.

U Putevima Srbije ističu da se nije menjala jedinična cena putarine po pređenom kilometru, koja je propisana Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Sa radom su 16. januara prestale da rade bivše čeone naplatne stanice "Niš" i "Doljevac", a počelo je da radi novih osam bočnih naplatnih stanica: "Niš sever", "Niš istok", "Niš Malča", "Pirot istok", "Pirot zapad", "Bela Palanka", "Niš jug" i "Merošina", čime je uspostavljen zatvoreni sistem naplate putarine na relaciji Beograd - Preševo - Dimitrovgrad.

Vlada Srbije je dala saglasnost na Odluku o visini posebne naknade za upotrebu javnog puta i njegovog dela i putnog objekta (putarina) u kojoj je definisana naknada za naplatne stanice na deonici Beograd - Preševo - Dimitrovgrad.

Usvajanjem Odluke došlo je do korekcija pojedinih cena, zbog izmena umernom odnosno sistemu referentnih tačaka.

Tako su početne - završne referentne tačke za zatvoreni sistem naplate putarine Beograd - Preševo - Dimitrovgrad: petlja Tranšped, petlja Preševo i petlja Gradina.

Referentne tačke za merenje udaljenosti između bočnih naplatnih stanica jesu petlje na kojima se te naplatne stanice nalaze, navode u Putevima Srbije.

Cenovnik je izmenjen, preneli su pojedini mediji, na 20 rampi i su cene na pojedinim deonicama niže i do 50 dinara.

Tako sada vozači koji krenu iz Beograda za Smederevo umesto dosadašnjih 210 dinara sada treba da spreme 180 dinara, do Velike Plane će umesto 340 dinara izdvojiti 40 dinara manje, a do Jagodine će umesto 500 platiti 480 dinara.

Oni koji se isključuju kod Ražnja umesto 720 dinara platiće 670, a do Aleksinca putarina sada košta 780, umesto 820 dinara.

Do petlje Niš jug cena je 880 dinara, dok je ranije putarina do čeone naplatne stanice Niš koštala 900 dinara.

Od Beograda do Merošine platiće 900 dinara, a do Preševa 1.460 dinara.

Za isključenje na naplatnoj rampi Pirot Zapad vozači će izdvojiti 1.150 dinara, a cena putarine od Beograda do Dimitrovgrada je 1.290 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

VW

18.02.2020. 05:47

U Bugarskoj cena vinjete je 50€ za godinu dana i je prihvatljivo za većinu stanovnistva. Kod nas su drakonske cene, pa kad voziš od Dimitrovgrada ka Nisu, dešava mi se da nikog ne sretnem. A stari paralelni put pun vozila...

Opa

19.02.2020. 08:25

Sve skuplje nego s uda kod nas i mi lose zivimo.Kolko vozila ima na Bugarskim petevima nego kod nas zbog tih naplatnih rampi.Svi beze okolnom putevima ,sto je apsurd.

Slobodan

19.02.2020. 09:27

U Austriji vignjeta za 7 dana kosta 9 eura. U Madjarskoj 19 eura za mesec dana. A o kvalitetu auto puta da ne pricamo. A u Srbiji ? Za krpe i zakrpe toliki novac. Sramota zaista........

Mama

19.02.2020. 09:46

Visoka cena putarine="prazan" autoput a puni sporedni putevi,guzva,nesrece...

Paki

19.02.2020. 14:26

Ja da se pitam, podigao bi cenu od Beograda do Preševa na sto evra. Auto putevi se ne bi habali smanjili bi se gužve, vozili bi samo ministri, vojska,policija i oni previlegovani. Cenu goriva bi udvostručio i od tih para plaćao kredite za auto puteve. Za sve ima rešenje samo treba malo razmisliti.