Protest „Borba za čist vazduh“, građani zahtevaju konkretne mere protiv zagađenja (FOTO)

Beta/ J. I.

sreda, 05. 02. 2020. u 20:20

Протест „Борба за чист ваздух“, грађани захтевају конкретне мере против загађења (ФОТО)

Foto: N. Živanović

Više desetina građana okupilo se ispred Skupštine Beograda. Protest protiv zagađenja održan je i u Smederevu
VIŠE desetina građana okupilo se večeras na protestu "Borba za čist vazduh" ispred Skupštine Beograda gde zahtevaju konkretne mere protiv zagađenja vazduha. Iz Inicijative Ne davimo Beograd su poručili da je 15.000 građana potpisalo peticiju kojom se zatevaju konkretne mere protiv zagađenja vazduha, a na razglasu su pročitani i komentari određenog broja potpisnika koji su naveli probleme sa kojima se suočavaju zbog zagađenja.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd rekao je da je sve više građana svesno da je vazduh opasan i da je životna sredina ugrožena. Dodao je da preko milion ljudi u Srbiji, po procenama pulmologa, pati od respiratornih oboljenja.

Ispred gradske Skupštine je postavljen transparent sa natpisom "Za čist vazduh", a građanima su deljeni leci sa navedenim posledicama koje zagađen vazduh ima na zdravlje ljudi.

Skup je počeo minutom ćutanja zbog smrti osnivača i glavnog urednika nedeljnika "Vreme" Dragoljuba Žarkovića.

Proteste organizuju Inicijativa "Ne davimo Beograd" i Građanski front.

Protest u Beogradu završen je ispred Narodne skupštine gde su okupljeni na stepenicama držali transparente sa slovima koja su formirala natpis "Za čist vazduh".SMEDEREVCI PROTESTOM "PROVETRILI" GRAD


Udruženje Pro.Tok21 (inicijativa Crveni bedževi) organizovalo je u Smederevu protestni skup i šetnju građana pod nazivom „Borba za čist vazduh: Provetravanje Smedereva" kojim se pozivaju nadležni na hitno reagovanje po pitanju alarmantnog aerozagađenja u gradu. Ovaj protest deo je združene akcije Borba za čist vazduh, u kojoj učestvuje više od 20 zagađenih gradova Srbije, a u organizaciji lokalnih inicijativa - zacistvazduh.org

Građanski skup počeo je u 18 časova, nakon čega su organizatori pozvali sugrađane da zajedno prošetaju Ulicom kralja Petra, do zgrade Gradske uprave, gde su pročitani zahtevi prema lokalnoj samoupravi.

Transparentima i simboličnim provetrilicama - papirnim vetrenjačicama", građani su simbolično provetrili vazduh u Smederevu i iskazali svoj protest zbog nedovoljnog činjenja nadležnih po pitanju zagađenja vazduha.


Građani su predali zahteve gradskoj upravi, a posebnu pažnju građani su posvetili posvetili hitnim zahtevima na koje lokalna samouprava može odmah da odgovori: konverzija dve kotlarnice za koje Grad već ima projekat, sredstva iz budžeta za subvencije građanima za priključak na gas, postavljanje semafora zagađenja, kao i pošumljavanje 1000 stabala u dolazećoj sezoni.

Na kraju skupa, građani su u parku ispred Gradske uprave ostavili jednu provetrilicu, kao podsećanje da je ozbiljnije provetravanje Smedereva neophodno.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Jo

05.02.2020. 20:51

Pa danas po AirVisual sajtu smo medju prvih deset gradova po kvalitetu vazduha koji udišemo u Beogradu.

zoka

06.02.2020. 11:52

uzas sta nam rade! ja sam bila na protestuza kucu sam uzela ruski pm 2.5 preciscivac bas za ove cestice sto ubijaju ali napolju se ne moze disati