Povišice penzija i „preko reda“: Predloženo usavršavanje „švajcarskog“ modela isplate

J. Ž. S.

22. 01. 2020. u 12:52

Повишице пензија и „преко реда“: Предложено усавршавање „швајцарског“ модела исплате

Depositphotos

Vlada uskoro planira uvođenje korektivnog modela za indeksaciju primanja najstarijih. Prosečan ček ne sme da bude upola manji od prosečne plate. Pomoć će dobijati samo oni kojima je neophodna

NOVA formula za usklađivanje penzija, koja se oslanja 50 odsto na stopu inflacije i 50 na rast zarada je dobra, ali bi je trebalo prilagoditi, kako bi u narednim godinama primanja najstarijih bila i viša nego što bi omogućila njena jednostvana primena.

U Fiskalnom savetu smatraju da je švajcarski model dobar i da bi mogao da se "osnaži" i predložili su kako to najbolje da se učini. Po njihovoj analizi, ako tokom dužeg perioda budemo imali veoma visok privredni rast i visok rast zarada, učešće penzija u BDP počeće da pada i ispod ciljanih 10 procenata, što je ujedno i evropski prosek, a pokazalo se kao finansijski održivo za Srbiju.


PROČITAJTE JOŠ: Penzionerima zbog dugova prinudno naplaćuju račune za komunalije: Po nalogu izvršitelja aktuelno 23.000 obustava

Oni naglašavaju da treba uvesti još jedan dodatni mehanizam međugeneracijske solidarnosti. To podrazumeva da ako se dese visoke stope privrednog rasta i penzije smanje na 9,5 procenata BDP, mora da dođe do automatskog vanrednog usklađivanja za pet odsto. Na taj način bi se učešće penzija u BDP vratilo na deset procenata, što je evropska praksa i ekonomski je održivo za Srbiju.

Momo Čolaković, narodni poslanik PUPS-a, smatra da je švajcarski model sa aspekta države, Fonda PIO i korisnika penzije dobra stvar, ali je treba usavršavati i unapređivati.

- Neophodno je da se obezbede i "zaštitne mere" odnosno vodi računa o tome da prosečna penzija ne bude upola manja od prosečne plate, i da ta razlika ne bude još veća - kaže naš sagovornik. - Ukoliko se to dogodi onda kroz izmene zakona treba obezbediti vanredno usklađivanje. Da se ne bi dogodilo da prosečna plata bude 900, a penzija 420 evra.

Čolaković predlaže da Vlada u investicionom planu predvidi ove mogućnosti, kao i situaciju u kojoj ako se dostignu bolji privredni rezultati i BDP bude ispod 9,5 procenata, deo kolača dobiju i penzioneri.

- Sve ove mere, kao i dodatak na penziju ili jednokratna pomoć trebalo bi da pripadaju samo onima kojima su stvarno neophodni - ističe poslanik PUPS.

Katarina Stanić, iz Centra za socijalnu politiku, smatra da bi trebalo najpre razdvojiti indeksiranje opšteg boda i penzija u isplati.

- Sve što nije indeksiranje uslovljeno rastom zarada neminovno dovodi do pada stope zamene, odnosa penzije novih penzionera i onoga što su zarađivali - kaže Stanićeva. - Stoga bi opšti bod trebalo da počne da se indeksira rastom zarada u vidu da je stopa zamene već pala na 60 odsto.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić čestitao 108. rođendan najstarijoj Srpkinji baki Nadeždi, Vesić joj došao u posetu

PENZIONERI ĆE ŽIVETI JOŠ BOLjE

PENZIJE neće moći da se usklađuju samo po švajcarskom modelu, već mora da se uvede i korektivni model indeksacije primanja za najstarije sugrađane, smatra predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ova formula nije dovoljna, jer to znači da bi penzioneri živeli bolje, ali ne dovoljno bolje. Njenom primenom bi u vreme kad prosečna plata u Srbiji bude 900 evra, što se po procenama predsednika očekuje do 2025, prosečna penzija iznosila svega oko 300 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

maniks

22.01.2020. 14:05

Svaki dan od oktobra 2018 godine pricate o povisici penzionera a sada je 2020 i jos nije stigla. Jasno je da u 2019 nije bilo povisice i ako je stalno bila najavljivana.Dosta bre vise , nervirate penzionere i vredjate inteligenciju penzionera.

Miso.Pec

22.01.2020. 17:22

Po kom modelu se od januara 2019 godine najavljivalo povećanje penzije ali tek za septembar a kada je došao septembar povećanja uopšte nije bilo ni do kraja godine,dali je to Švajcarski ili Srpski model.