Пензионерима због дугова принудно наплаћују рачуне за комуналије: По налогу извршитеља актуелнo 23.000 обуставa

Ј. Ж. С.

14. 01. 2020. у 16:00

Пензионерима због дугова принудно наплаћују рачуне за комуналије: По налогу извршитеља актуелнo 23.000 обуставa

ПИО фонд спроводи обуставе на пензије Фото П. Милошевић

Фонд ПИО не води евиденцију према врсти дуговања

НАГОМИЛАНИ дугови за струју, комуналије и телефон најчешћи су разлози због којих Фонд ПИО обуставља исплату пензија, а на основу решења извршитеља. У овом тренутку спроводе се око 23.000 обустава. У Фонду, међутим, наглашавају да је реч о броју обустава, а не броју пензионера, односно пензија, пошто један пензионер може имати једно или више извршења на примању.

Фонд ПИО не води евиденцију према врсти дуговања, али има обавезу да, у складу са Законом о извршењу и обезбеђењу, спроводи извршење обуставом на пензији на начин и у обиму утврђеном решењем, уколико за то постоје законске могућности, односно уколико пензија већ није максимално оптерећена.

- Ако је корисник презадужен и не постоји могућност спровођења обуставе по основу решења извршитеља, филијала Фонда обавештава извршитеља о томе и одлаже се спровођење до даљег, док се не стекну услови - кажу у Фонду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Извршитељи могу да плене само десети део минималне пензије

Према Закону, који се примењује од 1. јануара ове године, извршење на пензији може се спровести до њене трећине. Ако она не прелази износ просечног чека, према последњем објављеном податку Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, може се спровести до њене четвртине, док се извршење на пензији чија висина не прелази најнижи износ може спровести само до њене десетине.

- До краја прошле године, законом је било предвиђено да се обустава може спроводити до две трећине пензије, односно до половине уколико корисник има минималну пензију - кажу у ПИО.

Како истичу у Фонду, они су у обавези да спроводе извршење на начин и у обиму утврђеним одлуком извршитеља. У случају да пензионери имају било какве примедбе у вези са висином месечне обуставе, или на укупан износ дуга, морају се обратити доносиоцу одлуке, односно извршитељу.

Тек уколико у ПИО фонд стигне нови закључак извршитеља или суда може нешто да се промени, али никако то не може да уради само на основу притужбе оштећеног.

Сваког месеца извршитељима се издају хиљаде потврда о висини пензија и уверења за осигуранике о томе да ли су или нису у осигурању. Фонд има обавезу да на захтев извршитеља обезбеди приступ подацима о дужнику којима располаже, односно за које води евиденцију.


ДУПЛО МАЊЕ ОПТЕРЕЋЕЊЕ

КОЛИКИ је највиши и најнижи износ обуставе пензије у Фонду не воде евиденцију. По садашњим прописима уколико пензионер има просечан чек у износу од 26.346 динара може му се скинути око 8.800 динара, док му је до 31. децембра скидано нешто мање од 17.000.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Beban

15.01.2020. 13:09

Ovi iz Infostana se prave blesavi....naplacuju i sta je zastarelo, sve zivo i sta treba i sta ne reba ...pa dokle vise??? Ali drzava stoji iza toga , pa im se moze da rade sta hoce .... sramota