Diplome imaju, nadaju se poslu: Posle 11 godina čekanja, oralni higijeničari na korak do toga da se izbore za profesionalni status

V. C. S.

11. 01. 2020. u 17:02

Дипломе имају, надају се послу: После 11 година чекања, орални хигијеничари на корак до тога да се изборе за професионални статус

Depositphotos

Odobreno polaganje državnog ispita stručnjacima za preventivu

ORALNI higijeničari polagaće konačno državni ispit 14. januara, punih 11 godina pošto je prva generacija upisana na Beogradski univerzitet. Nakon toga steći će pravo na licencu, a nadaju se i na rad sa diplomom.

Kako je za "Novosti" potvrdila oralni higijeničar Lidija Kruškonja, do sada je iškolovano nekoliko generacija studenata, koji su završili trogodišnje studije, ali ne mogu da dobiju posao, jer ne postoje u šifrarniku zanimanja. Reč je mahom o zaposlenima u stomatologiji, koji su se uz rad doškolovavali i za to izdvojili veliki novac.

- Naše zanimanje je u svetu vrlo cenjeno, kao nezaobilazni deo preventive i stomatološkog tima. Pre nego što neko dođe kod zubara, mora da prođe stepenicu oralnog higijeničara. On je osposobljen i za ortopan i rendgen snimanje usta. Bavimo se i zdravstveno-vaspitnim radom, preventivom i profilaktičkim merama, zalivanjem fisura, negom desni, sprečavanjem paradentoze, uklanjanjem mekih naslaga i kamenca. Edukujemo trudnice i decu o oralnoj higijeni - objašnjava Kruškonja.

Pročitajte još - NOVA LISTA ZANIMANjA: Zaboravljeni u šifrarniku radnih mesta

Ona dodaje da zemlja u kojoj više od polovine trogodišnjaka ima karijes, a svaki deseti Beograđanin je krezub, i koja izdvaja ogromna sredstva za stomatologiju, ne bi smela da dozvoli sebi luksuz da zanemari preventivu.

Kruškonja i njene kolege pitaju se da li će im polaganje državnog ispita pomoći da se konačno nađu na listi poželjnih zanimanja, rame uz rame sa čuvarima plaže, ukrotiteljima konja, uzgajivačima svilenih buba, disk-džokejima i žonglerima. Svi ovi neobični poslovi već su našli mesto u šifrarniku zanimanja, ali ne i ljudi koji se bave stomatološkom preventivom.

Lidija Kruškonja Foto Privatna arhiva


U Ministarstvu zdravlja kažu da je u prvom roku za polaganje državnog ispita prijavljeno devetoro oralnih higijeničara. Ovo ministarstvo je podnelo inicijativu Ministarstvu za državnu upravu da ih uvrsti u katalog radnih mesta u javnom sektoru. Sve ovo bi trebalo da im pomogne da dođu do radnog mesta u struci.

ŠESTOMESEČNI STAŽ

ORALNI higijeničari ranije nisu mogli da polažu državni ispit, jer nisu bili predviđeni propisima u oblasti zdravstva, kažu u Ministarstvu. Sada su se stekli uslovi jer je Pravilnikom o pripravničkom stažu i stručnom ispitu zdravstvenih radnika predviđen šestomesečni pripravnički staž, koji su neki higjeničari već odradili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije