Pomoć najstarijim sugrađanima: Koji grad najviše odvaja za penzionere

E. V. N.

četvrtak, 19. 12. 2019. u 15:08

Помоћ најстаријим суграђанима: Који град највише одваја за пензионере

Foto N. Živanović

Lokalne samouprave dosta ulažu kako bi olakšale najstarijim sugrađanima. Seniori u Jagodini imaju besplatan prevoz, plaćene preglede, letovanja... Novi Sad finansira oporavak u banjama

VELIKI broj lokalnih samouprava širom Srbije velike napore ulaže kako bi olakšali penzionerske dane sugrađanima. Na spisku najčešćih besplatnih usluga su prevoz, izleti, karte za pozorišta i biblioteke. Tu su i obezbeđeni lekarski pregledi, a iz nekih opštinskih kasa se s vremena na vreme izdvajaju i jednokratne novčane pomoći za najstarije.

Novosadski penzioneri, njih oko 72.000, imaju poslednjih nekoliko godina značajnu podršku svog grada, naročito u poboljšanju životnog standarda sugrađana trećeg doba.

- Na besplatnu rehabilitaciju i oporavak u banjama poslali smo ove godine 420 penzionera. Za to je iz budžeta izdvojeno deset miliona dinara - ističe, za "Penzioner", Siniša Brankov, potpredsednik Udruženja penzionera Novog Sada. - Do sada je tu pogodnost iskoristilo ukupno oko 2.500 korisnika, čije penzije ne prelaze 33.500 dinara.


PROČITAJTE JOŠ: Penzioneri sa beneficijama: Policajci, vojnici, akademici ...

Jagodinski penzioneri, koji u svim mesnim zajednicama imaju potpuno opremljene klubove, ali i brojne privilegije. Tu je i besplatan prevoz na teritoriji grada, kao i besplatan, organizovan prevoz autobusima i automobilima do svih kliničkih centara i klinika u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Sremskoj Kamenici. To važi bilo da treba da idu na preglede, lečenje ili kontrole. Najstariji ne plaćaju ni lekarske specijalističke preglede u ambulantama u kojima odmah mogu da dobiju laboratorijske analize i besplatne lekove. Za njih su besplatni i lekovi sa negativne liste.

Oboleli od malignih bolesti i penzioneri koji idu na dijalizu od lokalne samouprave više puta godišnje dobijaju kratkoročnu novčanu pomoć od 5.000 dinara, a svi koji imaju male penzije tokom prijema građana takođe mogu da dobiju kratkoročnu novčanu pomoć.

Za sve penzionere koji se bave poljoprivredom obezbeđene su besplatne tezge na pijaci, a oslobođeni su i taksa za porez na poljoprivredno zemljište.

Lokalna samouprava u Požarevcu jedna je od retkih koja ne nudi nikakvu pomoć i olakšice za penzionere. Jedino u čemu Grad učestvuje i što finansira, a namenjeno je i penzionerima, jeste servis "Pomoć u kući", koji se sprovodi preko Crvenog krsta i njegovih gerontodomaćica.

Prema rečima gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića, sve kategorije penzionera, bez obzira na visinu primanja imaju 50 odsto popusta u gradskom i prigradskom saobraćaju, - Gradskom veću se vrlo retko obraćaju za pomoć - kaže Milenković. - Najčešće su usmereni na ustanove socijalne zaštite u gradu. Ipak, zanimljivo je da uglavnom imaju istu želju, a to je da mu pomognem da mu unuci ili deca dobiju posao.

Kraljevačka lokalna samouprava je za starije od 65 godina, koji su lošeg materijalnog stanja obezbedila besplatan gradski prevoz. Osim toga, u saradnji sa ovdašnjim Udruženjem penzionera, najstariji Kraljevčani mogu besplatno da pogledaju predstave u Kraljevačkom pozorištu.

Zrenjaninci takođe ulažu velike napore kako bi najstarijim sugrađanima obezbedili što više povlastica. Za 40.000 penzionera, obezbeđen je besplatan prevoz u gradskom i pojedinim prigradskim naseljima, kao i ulaz na gradski bazen u prepodnevnim satima, kada se organizuju korektivni treninzi za šta je potrebno da imaju nalaz lekara.

Po znatno povoljnijim cenama mogu nabaviti ogrev, drva i ugalj, kao i zimnicu. Takođe, mogu da putuju po Srbiji, a pod pokroviteljstvom Grada za njih se vrlo često organizuju besplatni, kompletni lekarski pregledi. Osim besplatnih karata za javni gradski prevoz, Gradska uprava u Kragujevcu za 1.000 socijalno najugroženijih penzionera već tri godine obezbeđuje jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 5.000 dinara.

Prema rečima Ratka Tomaševića, člana Gradskog veća, više stotina njih ima mogućnost da kupi ugalj i drva na 5 do 10 rata, po povoljnijoj ceni. Grad obezbeđuje finansijsku pomoć. Tako je, u toku ove godine, na adrese još oko 3.000 najstarijih sugrađana stigla pomoć.

- Zahvaljujući svojevrsnim dotacijama iz gradskog budžeta, udruženja penzionera organizuju druženja i izlete - kaže Tomašević, i dodaje da se mesečno dodeljuje i do 50 novčanih pozajmica, bez kamate.


PROČITAJTE JOŠ: INVALIDSKI PENZIONERI: Mala penzija i teška starost

LETOVANjE

U ORGANIZACIJI Skupštine grada svake godine, u maju i avgustu, određen broj penzionera boravi po pet dana u Paraliji, dok se ekskurzije u Srbiji, do Vrnjačke Banje i drugih turističkih destinacija, organizuju nekoliko puta godišnje. Svakog vikenda od maja do septembra svi građani, pa i penzioneri besplatno mogu da prate koncerte najpoznatijih pevača, gledaju pozorišne predstave i učestvuju u narodnoj igranci na letnjoj pozornici izletišta "Potok".


OD PLIVANjA DO POZORIŠTA

PLIVANjE na bazenima, joga, izleti, obuke na računarima, učenje stranih jezika samo su neki od mnogobrojnih programa koje penzioneri u Beogradu mogu da koriste potpuno besplatno.

Najstarijim sugrađanima su obezbeđeni jednodnevni i dvodnevni izleti, a za one mlade duhom koji žele da ostanu u dobroj formi nekoliko opština je obezbedilo i rekreativno plivanje u određenim dnevnim terminima. Tu su i upoznavanje sa modernim tehnologijama, odnosno kursevi računara, a naročito korišćenje skajpa.

Oni nešto hrabriji odlučuju se na učenje stranih jezika, naročito engleskog. Ljubiteljima kulture opštine su obezbedile i besplatne karte za pozorište ili ture kroz sve muzeje u sastavu Muzeja grada Beograda. Penzioneri stariji od 65 godina osim što imaju pravo na besplatnu članarinu u Biblioteci grada, imaju pokrenut i besplatan kurs kompjuterske obuke.

Posredstvom "senior kartice", koja je uvedena krajem 2017. godine, penzionerima su omogućeni dodatni popusti za mnogobrojne zdravstvene usluge, u velikom broju trgovinskih lanaca, pozorištima i sportsko-rekreativnim centrima.