Počela rekonstrukcija kuće Titove udovice: Saznajemo čemu će služiti Jovankina vila

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

21. 11. 2019. u 08:16

Kada će radovi biti gotovi zavisi od stepena oštećenja i vremenskih uslova

Почела реконструкција куће Титове удовице: Сазнајемо чему ће служити Јованкина вила

Foto V. Danilov

PUNIH šest godina od smrti nekadašnje prve dame Jugoslavije, Jovanke Broz, počela je sanacija kuće u kojoj je živela. Kako je za "Novosti" kratko potvrdio direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić, zdanje se sređuje kao reprezentativna državna vila.

- Na vili u Ulici kneza Aleksandra Karađorđevića 75 vrši se nužna sanacija delova krova i fasade, u cilju sprečavanja daljeg propadanja objekta do privođenja novoj nameni - kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, koja od 2006. gazduje kućom. - Radovi se finansiraju iz budžetskih sredstava opredeljenih za održavanje objekata u vlasništvu države.

Kako navode, koliko će sve to koštati trenutno se ne može utvrditi jer se, paralelno sa izvođenjem radova, vrši i "analiza stepena oštećenosti pojedinačnih građevinskih elemenata i procenjuje obim potrebnih intervencija". Kada će radovi biti gotovi zavisi od stepena oštećenja i vremenskih uslova.

Za ovu kuću u budžetu je za 2019. izdvojeno 15 miliona dinara (nešto više od 127.000 evra), a novac je planiran, kako se navodi u obrazloženju budžetske stavke, za kompletnu rekonstrukciju od podruma do krova, i zamenu metalne ograde i dvorišne kapije. Ukupna planirana izdvajanja iznose oko 34 miliona.

Vila od 750 kvadratnih metara, na elitnoj lokaciji, preko puta dedinjskog Belog dvora, pripada državi i već decenijama je u izuzetno lošem stanju. Od smrti nekadašnje prve dame, u oktobru 2013, praktično je bila konzervirana i u njoj su isključeni voda i grejanje.

Zidovi su još za Jovankinog života muku mučili sa vlagom, zbog propalog krova, koji je 2006. saniran. Unutrašnja i spoljna fasada otpadale su u komadima, baš kao i pločice, drvenarija je trulila, a metalni nameštaj i delovi pokućstva načeti su rđom.

Procene su da ovo zdanje, koje je država svojevremeno otkupila od starog vlasnika bez naslednika, vredi oko četiri miliona evra. U ekspertizi koju je pre više od 10 godina uradio Građevinski fakultet u Beogradu, ocenjeno je da je potrebno sanirati prilazno stepenište, fasadu, terase i trotoar.

Titova udovica ovde je nasilno preseljena iz Užičke 15, iz svog doma, 27. jula 1980, pod pretnjom oružjem, u spavaćici. Oduzeta su joj, kako je tvrdila, sva dokumenta, uključujući i lične beleške, kao i Titovi rukopisi i prepiska. Nikada nije dobila stanarsko pravo, a lična dokumenta su joj stigla tek u poslednjoj deceniji života, zahvaljujući ministrima Ivici Dačiću i Rasimu LJajiću. Bez dokumenata, nije mogla da prima ni penziju.

Zbog svega što joj se desilo (nasilno odvajanje od Tita, kućni pritvor, život u nehumanim uslovima), u starosti je postala izuzetno nepoverljiva. Odbijala je da pusti nepoznate ljude u dvorište, pa država dugo nije ni pokušavala da sanira štetu na vili i uradi plan za njenu obnovu. Posle Jovankine smrti, u kući su se, sve do kraja ostavinske rasprave, nalazile njene lične stvari i garderoba.

OBNOVA I VILE "MIR"

ZA još jednu dragocenu vilu izdvojen je novac iz budžeta - 30 miliona dinara samo za ovu godinu. Reč je o vili "Mir", u Užičkoj 11-15, koja se prostire na 3.000 zatvorenih kvadrata i placu od šest hektara. Planirano je da ova vila bude kompletno sređena do 2023. Vila je već 18 godina prazna, a povremeno je korišćena za prijeme stranih državnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Zaboravljeno koferče

21.11.2019. 10:01

Nije problem ako se koristi za recimo smeštaj stranih delegacija, ali je veliki problem ako završi u privatnim rukama nekog političara. Obnove iz budžeta a onda sami sebi prodaju ili još lepše-dodele na korišćenje, već viđeno. Koliko imamo vila u Užičkoj koje koriste ljudi koji na to nemaju pravo....

Deda Panta

23.11.2019. 05:11

Možda moraju Tomu da isele pa mu našli nov nužni smeštaj u vlasništvu.