RUSI HOĆE DA GRADE NUKLEARKU U SRBIJI: Dok Er Srbija pregovara o kupovini suhoja SSJ 100, stigao i nov predlog

Novosti online

19. 10. 2019. u 11:21

РУСИ ХОЋЕ ДА ГРАДЕ НУКЛЕАРКУ У СРБИЈИ: Док Ер Србија преговара о куповини сухоја ССЈ 100, стигао и нов предлог

Print screen Youtube

Srbija i Rusija pregovaraju o obnovi flote srpskog nacionalnog avio-prevoznika „Er Srbija“ kupovinom ruskih civilnih aviona
Srbija i Rusija pregovaraju o obnovi flote srpskog nacionalnog avio-prevoznika „Er Srbija“ kupovinom ruskih civilnih aviona „Suhoj Superdžet 100“ (SSJ 100), izjavio je visoki zvaničnik ruske vlade Sergej Prihotko uoči današnje posete Srbiji premijera Dmitrija Medvedeva.

„Pitanje isporuke aviona ruske proizvodnje u Srbiju razmatra se u različitim formatima. Konkretno, kompanija ’Suhoj‘ sarađuje sa srpskim nacionalnim avio-prevoznikom ’Er Srbija‘ na unapređenju flote te avio-kompanije kupovinom ruskih aviona ’Suhoj Superdžet 100‘“, rekao je Prihotko.


Prema njegovim rečima, strane takođe razmatraju mogućnost postavljanja servisnog centra za ove avione u bazi preduzeća za opravku „JAT Tehnika“ na Međunarodnom aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu. On je rekao da je kompanija u junu završila sertifikaciju rada za održavanje ovih letelica u skladu sa zahtevima Evropske agencije za bezbednost u vazduhoplovstvu, obuke osoblja i opremanje hangara.


„Što se tiče MS-21, ovaj tip aviona bi u perspektivi mogao da zainteresuje nacionalnog avio-prevoznika ’Er Srbija‘“, dodao je Prihotko.

Prihotko je rekao da je Rusija spremna i da bude partner Srbiji u izgradnji nuklearne elektrane, ako se ona odluči da pokrene nuklearni energetski program.


On je dodao da je Rusija spremna i da učestvuje u izgradnji Centra za nuklearnu energiju, tehnologiju i inovacije, o čemu vlade dveju zemalja pripremaju sporazum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

DW

19.10.2019. 17:18

Objektivno nam ne trebaju ni ruski putnički avioni, a ni nuklearke. Treba nam S-400 po povoljnoj ceni. Ili bar S-350 Vityaz...

b.w.a.

19.10.2019. 18:26

prvo da se isporuce oni airbusevi koji su kaparusani ( cini mi se 10-ak komada) kada su braca arapi preuzeli er Srbija ili smo to zaboravili....

dobrovoljac

01.11.2019. 13:16

neka treba povecavati medjusobnu trgovinu a kad vreme dodje ocekujem i kupovinu S 400