ЦНН о Ер Србији, на стогодишњицу компаније: Век највећег регионалног авиопревозника, опстанак упркос свему

Новости Онлине

уторак, 15. 10. 2019. у 19:00

ЦНН о Ер Србији, на стогодишњицу компаније: Век највећег регионалног авиопревозника, опстанак упркос свему

Илустрација

Наша компанија на осмом је месту најстаријих авио-компанија на свету и још ради, а многе авио компаније нису преживеле
ЈЕДНА од највећих глобалних медијских мрежа ЦНН, у тексту који преноси и на насловној страници свог портала, издвојила је најстарије светске авио-компаније и том приликом дала велики простор и српском националном авио-превознику уз осврт о оснивању и развоју. Наводећи да у години у којој индустрија прославља век постојања, многе компаније нису преживеле, ЦНН подсећа на компаније које и данас послују. Тако се Ер Србија нашла на осмом месту најстаријих авио-компанија на свету.

У тексту се подсећа да је година оснивања 1927. и представља како је изгледао животни пут сада највећег авио-превозника у региону, који данас лети на 61 дестинацију са своја два матична аеродрома у Србији.

Основан као Југословенски Аеротранспорт 1927. године, само током прошле године превезено је 2,5 милиона путника. Ер Србија потиче од неколико авиокомпанија које су биле национални превозиоци Југославије (одатле потиче њен кôд ЈУ), почевши са Аеропутом у 1927. и Јат Airwaysom из 1948.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ер Србија већ шири крила

У годинама хладног рата, ЈАТ је развио широку саобраћајну мрежу, са опремом увезеном како из источне тако и из западне Европе, у складу са позицијом Југославије као несврстане земље.

После распада Југославије, ЈАТ је постао национални превозилац Србије.

Године 2013. Етихад је откупио 49% удела у компанији, која је затим започела велики процес рекапитализације и промене имена којим се трансформисала у Ер Србију.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације