UPIS NA FAKULTETE: Više indeksa nego brucoša

I. M.

26. 06. 2019. u 10:02

УПИС НА ФАКУЛТЕТЕ: Више индекса него бруцоша

Kandidati su u utorak polagali prijemni na Pravnom fakultetu u Beogradu / Foto P. Milošević

Na mnogim državnim fakultetima manje kandidata nego mesta predviđenih za upis. Interesovanja ne manjka za medicinske, umetničke i IT smerove

BUDUĆI pravnici polagali su u utorak prijemni ispit na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Znanje iz istorije, srpskog jezika i književnosti i ustava i prava građana proveravalo je 1.277 prijavljenih kandidata. Kako je predviđen upis 1.400 studenata, moći će da se upišu svi zainteresovani svršeni srednjoškolci koji pređu minimalni prag znanja.

Ove godine gužva je samo na medicinskim, tehničkim i umetničkim fakultetima, gde se za jedno mesto bore po dva- tri kandidata, a na Stomatološkom fakultetu čak četiri! Za 218 indeksa takmiči se čak 820 budućih brucoša.

Zato gužve nema na Filološkom, gde se za 1.112 mesta prijavilo 1.505 svršenih srednjoškolaca. Još je manja konkurencija na Poljoprivrednom, gde je predviđen upis 970 brucoša, a prijavila su se 534 kandidata. Na Pravoslavnom bogoslovskom prijavljeno je njih 117, a može da se upiše 230 studenata. Ove godine malo je interesovanje i za geografiju, pa je prijavljeno njih 180, a mogu da prime 310 akademaca. Više indeksa nego kandidata imaju i Fakultet za fizičku hemiju, Hemijski fakultet, Fizički fakultet, Šumarski i Tehnički fakultet u Boru.

Pročitajte još - UPIS NA FAKULTET: Trka za 22.889 mesta na budžetu

Prijemni ispiti još nisu počeli na Univerzitetu u Novom Sadu, gde još danas, 26. juna traju prijave kandidata. Na prvu godinu osnovnih studija moći će da se upiše 9.239 brucoša, od čega 5.424 na budžet. Nakon dva dana prijava više kandidata nego slobodnih mesta imaju Poljoprivredni i Medicinski fakultet, kao i Akademija umetnosti. Najmanje prijavljenih je na Pedagoškom, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i Građevinskom fakultetu, a na svakom od njih je tri puta manje zainteresovanih od broja slobodnih mesta.

U NIŠU POPULARNA PSIHOLOGIJA

I na Univerzitetu u Nišu u utorak je počelo polaganje prijemnih ispita. Za 5.000 mesta, od kojih je 3.300 na budžetu, prijavilo se 4.366 kandidata. Najveće interesovanje je za psihologiju, medicinu, informacione tehnologije i engleski jezik. Upisna groznica počela je i na ostala tri državna univerziteta - u Kragujevcu, Novom Pazaru i Univerzitetu u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Marko

26.06.2019. 11:48

Sa,mo neznam sta ce sa tolikim pravnicima evo ja sam danas ostao bez posla ,vlasnika zatvorili i svi smo bez posla ostali . A pravnik 40 000 dinara prima . Meni je tolika plata bila . Jel planiraju sve pravnike da posalju na Tehnicke preglede da rade posto je samo jos tu ostala mogucnost da rade. Evo danas su gazdu zatvorili zbog neke prikolice na tehnickom svi smo bez posla ostali .

Niko

26.06.2019. 12:38

Pitanje... Zasto skolovati ljude o drzavnom trošku, kada ce po zavrsenim studijama ici odmah iz zemlje... Npr. Na celom etf nije postojao covek koji bi mogao da napravi mobilni telefon od nule...zasto je to tako neka napise neko