PREDSTAVNICI Ministarstva prosvete sastaće se tokom ove nedelje s rektorom Univerziteta u Nišu, kako bi se našlo rešenje za situaciju na Fakultetu umetnosti, Građevinsko-arhitektonskom fakultetu i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

Pročitajte još: Šarčević: Obrazovne reforme uspešno se sprovode dve godine

Agencija za borbu protiv korupcije donela je rešenja za smenjivanje dekana ta tri fakulteta, Suzane Kostić, Petra Mitkovića i Milovana Bratića, što oni nisu prihvatili, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Podsećaju da su fakulteti u obavezi da postupaju u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, ostalim zakonima i poštuju odluke, mere, rešenja državnih organa, u ovom slučaju Agencije za borbu protiv korupcije.

Pročitajte još: PROFESOR STOJKOVIĆ NIJE SMENjEN: Najpoznatiji srpski genetičar ostaje šef katedre na Fakultetu u Kragujevcu

Zakon o visokom obrazovanju propisuje da organ poslovođenja ne može da bude osoba koja je pravnosnažnom presudom osuđena za različita krivična dela, koja je teže prekršila kodeks profesionalne etike, ali i za koju je Agencija za borbu protiv korupcije dala preporuku za smenjivanje.

- Preporuka za razrešenje je istovremeno i etičko pitanje, imajući u vidu da je jedan od osnovnih principa visokog obrazovanja akademski integritet, koji se zasniva na očuvanju dostojanstva profesije, unapređenju moralnih vrednosti i podizanju svesti o odgovornosti svih članova akademske zajednice - poručuju iz Ministarstva.