DEMONSTRACIJA NA NIKINCIMA: Nora pucala pred strancima

R. Dr.

25. 04. 2019. u 20:28

ДЕМОНСТРАЦИЈА НА НИКИНЦИМА: Нора пуцала пред странцима

Foto Ministarstvo odbrane

Vojnim delegacijama iz sveta prikazano domaće naoružanje. Dejstvovao i najsloženiji borbeni sistem na kome radi Srbija - rakete "alas"

STRANIM vojnim delegacijama na poligonu "Nikinci" predstavljen je arsenal novog naoružanja i opreme razvijene u domaćoj namenskoj industriji.

Tokom dvodnevne demonstracije sa bojevim gađanjem predstavnici partnerskih zemalja detaljnije su se upoznali sa tehničkim i operativnim karakteristikama ovih sredstava. Organizovano je bojevo gađanje artiljerijsko-raketnih sistema "Oganj", samohodnim top-haubicama kalibra 155 milimetara "Nora B52". Na poligonu "Nikinci" dejstvovao je i najsloženiji borbeni sistem na kome radi Srbija - rakete "alas".

Pročitajte još: "NORA" JE ODGOVOR NA "PANCER": Haubice uskoro u Vojsci Srbije

- Prikazana su optoelektronski, radarski, izviđački i komandno-informacioni sistemi za podršku artiljeriji, kao i nove generacije artiljerijskih elektronskih upaljača i municije kalibra 122 i 155 milimetara povećanog dometa. Gosti iz inostranstva mogli su da vide besposadne vazduhoplovne platforme i familiju nevođenog i vođenog vazduhoplovnog naoružanja i drugih sredstava - navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

VIDEO-NIŠANI GAĐAJU IZ ZAKLONA U OKVIRU bojevog gađanja prikazana je i familija savremenog streljačkog naoružanja iz "Zastavinog" programa. Reč je o puškama različite namene i kalibra, opremljenim savremenim nišanskim uređajima uključujući i video-nišan kojim se omogućava bezbedno gađanje automatskim puškama iza zaklona.

Drugog dana prikaza realizovana su gađanja novom familijom protivoklopnih vođenih raketa sa termobaričnom i tandem bojevom glavom. Svoje mogućnosti u gađanju zemaljskih ciljeva pokazao je artiljerijski PVO sistem malog dometa "Pasars". Na delu su viđene i daljinske borbene stanice besposadnog vozila "mali miloš" i borbena vozila "lazar 3" i "miloš". Izloženi su i komplet nove zaštitne balističke opreme i terenski automobil "zastava NTV".

Prikazani naoružanje i oprema čine okosnicu domaće vojne industrije, u koju je država direktno uložila 50 miliona evra, dok ukupni obim ulaganja poslednjih godina prevazilazi 170 miliona evra. Oružje i municija konstruisani u Srbiji imaju sve bolji prolaz u inostranstvu, a samo 2018. dogovorena je prodaja u vrednosti 897 miliona dolara.

Pročitajte još: "NORE" VEĆ DEJSTVUJU: Baterija novih haubica na poligonu "Pasuljanske livade"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

maniks

25.04.2019. 22:48

ALAS izuzetan raketni sistem nece uci u naoruzanje vojske Srbije u narednih 10 godina. Sluzi vec godinama za sajmove i prikazivanje a tako ce biti i u narednoj deceniji. Koliko je komada do sada proizvedenio za ove godine , jedno maksimalno 2.