MOJSILOVIĆ O SEVERU KOSMETA: Bezbednosna situacija stabilna ali nepredvidiva; Vojska Srbije svakim danom jača

Tanjug

12. 03. 2019. u 09:02

МОЈСИЛОВИЋ О СЕВЕРУ КОСМЕТА: Безбедносна ситуација стабилна али непредвидива; Војска Србије сваким даном јача

Foto: Tanjug

Načelnik Generalštaba, general potpukovnik Milan Mojsilović rekao je povodom pojačanog prisustva policije na severu Kosova i Metohije da je bezbednosna situacija stabilna, ali nepredvidiva
Načelnik Generalštaba, general potpukovnik Milan Mojsilović rekao je povodom pojačanog prisustva policije na severu Kosova i Metohije da je bezbednosna situacija stabilna, ali nepredvidiva.


Gostujući u Dnevniku RTS Mojsilović je rekao da je bezbednosna situacija veoma kompleksna i puna tenzija.

"Odgovornost na pripadnicima Kfora je da obezbede stabilno stanje na čitavoj teritiriji Kosova i Metohije. Mi smo zainteresovani za naše gradane ne samo na severu Kosmeta, negi i na jugu, na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, postoji stalna komunikacija sa Kforom, kao i stalna razmena informacija.

"Predsednik republike je opredeljen za mirno rešenje pitanja Kosova i Metohije, pa se trenutno ne razmatra vojno uključivanje u rešavanje tog pitanja, ali ja kao vojnik tu mogućnost ne mogu da isključim", naveo je Mojsilović.

PROČITAJTE JOŠ: Milan Mojsilović: Za svaku krizu imamo spremne odgovore


General je istakao da ne može da kaže da je stanje vojske redovno, jer duž čitave administrativne linije imamo angažovanu vojsku na zadacima.

Kada je rečo spremnosti vojske, Mojsilovićkaže da su to vedrije teme.

"Vojska Srbije je, figurativno rečeno, mnogo jača u odnosu na jučerašnji dan, a biće jača sutra u odnosu na danas. Raslolaže sa 14 "migova", od kojih je 10 u Republici Srbiji, a četiri se nalaze na remontu u Belorusiji", kaže Mojsilovic.

Dodaje da je Srbija sada po tom tipu letelica skoro pa u redu veličine kao nekadašnja SFRJ.

"Čekamo dan i kada će stići helikopteri. Bavimo se brojem letelica, ali to se odražava na ukupnu sposobnost naše vojske. Povećan je broj sati letenja, presretanja u vazduhu, što nam daje sigurnost", naveo je general.

Govoreći o paradi koja će biti održana 24. marta povodom obeležavanja dve decenije od NATO agresije na Srbiju, Mojsilovićje rekao da će na njihov način dati doprinos koji se tiče datuma početka bombardovanja.


PROČITAJTE JOŠ: Ko je Milan Mojsilović, novi načelnik Generalštaba?

Najavio je da će tada poleteti "migovi" kojima raspolaže Vojska Srbije i predstaviti se građanima, pored ešalona vojske i policije i pored motorizovanih ešalona.

"Naravno da nećemo moći da pokažemo sve čime raspolažemo, ali ćemo pokazati svoju sposobnost, a sve u cilju da je Vojska spremna i motivisana da ispuni sve zadatke", istakao je Mojsilović.

Kaže da je Vojska Srbije spremna da odgovori na svaku krizu u regionu.

Kada je reč o materijalnom položaju vojnika, Mojsilović je ohrabren činjenicom da čitav državni vrh razmišlja o svim pripadnicima bezbednosti.

"Imali smo nasleđeno stanje, to su stvari koje opterećujustatus i standard. Imali smo povećanja plata, i to pokazuje da država stoji iza Vojske", zaključio je general Mojsilović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Petar

12.03.2019. 09:39

Kako mozete da poredite migove u to vreme i danasnje? Mig 29 u vreme SFRJ je bio kao kada bi danas imali avione 5 generacije, znaci glupo za porediti...

Dragan Lo

12.03.2019. 10:08

Vojska Srbije nije moneta za potkusurivanje. Nije pošteno podgrevati neupućene građane da sa 10 ili 14 MIG-ova imamo resurse za eventualni sukob sa Amerikancima na Kosovu.

dobrovoljac

12.03.2019. 10:11

za pohvalu je sto se Srbija ipak oporavlja i nezaboravimo mnogo je manja i slabija od bivse Jugoslavije nije nam niko pomagao kao nemci Hrvatskoj bili smo iscrpljeni ratovima,sankcijama,losom vladavinom a opet smo preziveli i jaci smo od bivse nazovi brace.Bravo srbi bravo Srbijo samo napred pa da vidimo gde cemo dogurati za 5g ako ovako nastavimo.

Анти Антифа

12.03.2019. 10:32

@Petar Кад се у нешто не разумеш,онда ћутиш.

Rade

12.03.2019. 10:53

Situacija nepredvidiva i puna tenzija, ali ipak stabilna. Nesto tu ne stima. Ne izgleda mi kao moguce.

Gedza - kaplar

12.03.2019. 11:03

@ - Auuuuuuu,gospode boze koja sila !!!! Migovi,Orlovi,Sokolovi ...... A, kada jos i ministar vojni - Vulin, bude zavrsio obuku kao rezervista, e tek ce onda vojska biti " grom" !!!!

Pera Detlić

12.03.2019. 11:42

Da, da situacija stabilna, stabilno albanci vrše pritisak na srbe, bez pardona i prestanka, takse, trepča, struja, itd,