Novorođenče ostavljeno na pragu crkve u Čajetini (FOTO)

N. JANKOVIĆ

09. 10. 2018. u 20:08

Новорођенче остављено на прагу цркве у Чајетини (ФОТО)

Crkva ispred koje je pronađeno dete / Foto Vikipedija

Novorođenče pronađeno na otiraču ispred vrata hrama Arhangela Gavrila u Čajetini. Plač napuštenog dečaka privukao pažnju prolaznice

FILMSKA scena tek rođene ljupke bebe, uvijene u čaršav, na otiraču, pred vratima crkve, iznenadila je danas meštane Čajetine. Tihim plačem, dečak je privukao pažnju prolaznice, koja je novorođenče uzela u naručje i unela u parohijski dom.

Niko zasada ne zna šta je nesrećnu majku nateralo da ostavi dete. Nije poznato ni ko je ona, niti da li je sama donela bebu ili je to neko uradio umesto nje. Beba je bila položena na otirač uz vrata crkve, odevena u belo odelce, a odatle je prebačena na Odeljenje neonatologije u užičkoj bolnici.


PROČITAJTE JOŠ:
Mladima zabrana za noćne izlaske

- Čuo se samo tihi plač bebe. To je privuklo pažnju prolaznice koja živi nedaleko od Crkve Svetog arhangela Gavrila, oko 6.30 ujutru. Žena je odmah otišla u parohijski dom, gde je pronašla sveštenika Petra Lazića, starešinu hrama. Zatim su pozvali policiju, medicinare iz Čajetine, a potom je beba prevezena u Užice - kaže jedan od meštana iz Čajetine.

U užičkoj bolnici moglo se saznati da je dečak zdrav, da je težak tri kilograma i da je rođen svega nekoliko časova pre nego što je ostavljen na pragu crkve.

- Beba je potpuno zdrava, zrela, nije rođena prevremeno i komplikacija nije bilo. Po načinu na koji je presečena pupčana vrpca vidi se da nije rođena u bolničkim uslovima - kažu u Opštoj bolnici Užice. - Na sreću, beba nije dugo bila napolju, pa jutarnja hladnoća nije ostavila nikakve posledice na njeno zdravlje. Jutros je vakcinisana, a mi se nadamo da će posle lošeg početka život ovog dečaka biti daleko lepši i srećniji.

Na video-snimku nastalom u blizini hrama, policija je mogla videti stari "audi" koji se nakratko zaustavio nedaleko od crkve u 5.50. Na snimku se, navodno, vidi ženska osoba koja nešto iznosi iz automobila neposredno pre nego što će slučajna prolaznica pronaći bebu na pragu crkve.

Foto N. J.

Ipak, kako saznajemo, tokom istrage je utvrđeno da pomenuti automobil nema veze sa ostavljenom bebom, te da auto pripada čoveku koji radi u blizini.

Policija je odmah po saznanju o događaju koji je potresao meštane Čajetine započela potragu za osobom koja je bebu ostavila. Navodno, postoje snimci kamera sa obližnjeg kafića, koji bi mogli pomoći da ovaj nesvakidašnji slučaj bude rešen.


PROČITAJTE JOŠ:
JUBILEJ "NOVOSTI": Čitalac je pronicljiv čovek

HRANITELjI PREUZIMAJU BRIGU

BRIGU o novorođenčetu preuzeće užički centar za socijalni rad. Čim dete bude spremno da izađe iz bolnice, biće smešteno u ustanovu za smeštaj dece bez roditeljskog staranja. Nakon toga, socijalni radnik odrediće hraniteljsku porodicu koja će preuzeti brigu o dečaku. Ovo je procedura za slučaj da u međuvremenu ne budu pronađeni biološki roditelji ili drugi srodnici. Postoji mogućnost i da, čak i ako se utvrdi ko su otac i majka, dete ostane kod hranitelja, ukoliko socijalni radnik proceni da je to za njega bolje.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dragan

09.10.2018. 21:13

Crkva treba da napravi odeljenje za nezeljenu decu, kao u Rusiji.Sve te nevine duse ne pripadaju centru za socijalni rad, nego bogu, a oni koji nemogu i ne zele da se brinu o novorodjenoj dusi mogu da znaju da ce se o njima brinuti izabrani ne kao katolici pedofili, nego oni koji jos uvek veruju.

Petrusija

09.10.2018. 22:49

Kako misle U slucaju da se ne nadju roditelji? Da je oteto, ne bi bilo ostavljeno, a nece valjda vratuti nezeljenu bebu onoj koja ju je ostavila?