Младима забрана за ноћне изласке

Љ. ПРЕРАДОВИЋ Љ. БЕГЕНИШИЋ

09. 10. 2018. у 15:02

Младима забрана за ноћне изласке

Са једног од ранијих скупова против насиља у Новом Саду Фото Дарко Дозет

У Новом Саду предложена нова мера за млађе од 16 година, у циљу сузбијања насиља и наркоманије. План је да тинејџери само у пратњи одраслих напољу могу да буду после 22 сата

КООРДИНАЦИОНО тело за борбу против насиља у основним и средњим школама у Новом Саду иницираће да се малолетницима млађим од 16 година у касним вечерњим сатима онемогући да буду на улици без пратње пунолетне особе. Биће предложен "исландски модел", јер се показао као најефикаснији.

Таква мера за сузбијање вршњачког насиља, али превасходно за борбу против наркоманије међу децом и младима, по речима Владимира Јелића, председника Координационог тела и члана Градског већа задуженог за образовање, постоји у појединим европским земљама и дала је дугорочне резултате.

- Захваљујући низу мера, међу којима је и ова, Исланд је проценат младих који користе алкохол и психоактивне супстанце за 20 година свео са 44 на свега пет одсто - предочио је податак Јелић. - Идеја је да млађи од 16 година, после 22 часа зими, односно иза поноћи лети, не смеју да бораве ван куће без пратње пунолетне особе која за њих одговара.

Поред тога, Координационо тело предлаже и да се малолетницима забрани улазак у било коју врсту угоститељског објекта после 22 часа.

У ШКОЛАМА 569 ПРИЈАВА НАСИЉА ПРЕДОЧАВАЈУЋИ стање безбедности у новосадским школама, Биљана Кикић Грујић, члан Координационог тела, казала је да је у Новом Саду пријављено укупно 569 случајева насиља првог, другог и трећег степена. Годишња анализа је рађена на основу извештаја из 36 основних и 16 средњих школа.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Буран ноћни живот у Србији

По његовим речима, мере "исландског модела" подразумевају да се понуди алтернативно коришћење слободног времена, односно да млади неколико пута недељно учествују у спортским активностима, културним и друштвеним манифестацијама и радионицама у оквиру школа и да проводе што више времена с родитељима.

Да ли ће ова мера имати ефекта, да ли ће помоћи родитељима да децу више држе под контролом и да ли ће заиста спречити младе да ноћи проводе по кафићима и сплавовима?

Према мишљењу психотерапеута Зорана Миливојевића, ово је, пре свега порука родитељима и покушај да им се помогне како би убедили децу да не излазе касно и не остају ван куће до 2, 3 сата после поноћи.

- Родитељи могу да кажу - није до мене, прописи забрањују, виша сила... и тако их убеде да излазе у 8 уместо у 11 - каже Миливојевић за наш лист. - Ово је и покушај и да се једној доста распојасаној ноћној градској сцени стане на пут. Ипак, каже наш саговорник, биће проблема са применом ове мере.

Школски психолог Бранка Тишма сматра да ће ефекти зависити од тога како је родитељи и цела заједница буду прихватили као начин васпитавања деце.


У кафане ноћу могу само старији од 16 година

Она истиче да је са 16 година прерано излазити на начин на који то наша деца практикују, а такав начин изласка и забаве не постоји у другим земљама.

- Млади су обрнули дан за ноћ, то су често бесмислена дружења, најчешће ноћи и изласке проводе без смисла. Ваља лећи пре поноћи, јер организму је потребан одређен број сати сна и одмора - поручује Тишма.

С друге стране, каже наша саговорница, деца немају много алтернативих активности, немају на шта да троше време, јер их нисмо научили.

Тако произлази, каже Тишма, да они време троше на друштвене мреже и на изласке.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Уједињење

09.10.2018. 17:03

Не треба малолетна лица у ноћне клубове, и треба бити ригорознији са продајом дувана, а посебно алкохола

Ljiljana K.

09.10.2018. 18:33

Na ulici ispred moje zgrade, kad je lepo vreme, deca koja nisu iz naše ulice, a uzrasta od 8 do 11 godina, igraju fudbal pri svetlosti ulične lampe i posle ponoći. Galama, vikanje i psovke za Ginisa. Leti morate zatvoriti prozore ako hoćete da bar malo odspavate, ali često bezuspešno.

Nada Jovanović

09.10.2018. 19:55

treba mnogo para da se organizuje omladina. nema više mogućnosti za rekreativno bavljenje sportom. sve se plaća. ko nema pare može samo da pusti dete da zuji u parku. bolje i fudbal i košarka na terenu do i posle ponoći nego besmisleno sedenje i ispijanje alkohola