Brnabić: Mladi IT stručnjaci naša budućnost

Tanjug

sreda, 19. 09. 2018. u 15:36

Брнабић: Млади ИТ стручњаци наша будућност

Foto: Tanjug

Premijerka prisustvovala času u IT odeljenju beogradske gimnazije "Patrijarh Pavle" i poručila da su informacione tehnologije osnova za brži i održiv rast i razvoj
U specijalizovanom IT odeljenju u beogradskoj gimnaziji "Patrijarh Pavle" danas je održan prvi javni čas sa predstavnicima privrede, o primeni programiranja u privredi, kojem su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Pročitajte još:Otvoreno je još jedno IT odeljenje

Na času je programer zaposlen u Majkrosoftovom Razvojnom centru Miroslav Grbić razgovarao sa učenicima o razvoju veštačke inteligencije u Srbiji i njenim različitim primenama i prikazao softver koji prikazuje kako računari mogu da oponašaju ljudski vid, prepoznaju različite objekte u prostoru i uče posmatrajući umetnička dela.

Do kraja školske godine ovakva predavanja održaće gostujući predavači, IT stručnjaci zaposleni u pojedinim kompanijama u svim specijalizovanim IT odeljenjima u Srbiji.

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je da su mladi koji su upisali IT odeljenja naša budućnost, a da su informacione tehnologije osnova za brži i održiv rast i razvoj Srbije i za drugačiju budućost za sve.

Pročitajte još:Mali: Izvoz IT sektora dostigao milijardu evra; Kamioni na granicama gube 26 miliona sati godišnje

Istakla je da je za čak pet puta povećan broj specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama u odnosu na prošlu godinu."Ove godine je upisano 44 IT odeljenja, u 36 gimnazija, sa više od 800 učenika koji se od ove školske godine bave informacionim tehnologijama", podvukla je Brnabić.

Kako je rekla, bave se informacionim tehnologijama kao vezivnim tkivom, jer su IT tu da doprinesu većoj efikasnosti u oblastima o kojima uče u drugim predmetima.

"U svemu ovome pravimo jaču, snažniju i bolju Srbiju", podvukla je Brnabić.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je gimnazija "Patrijarh Pavle" jedna od retkih škola koja imaju dva IT odeljenja, dok samo jedna ima tri takva.Ove godine, dodao je, imamo 44 IT odeljenja, a taj broj će se povećavati, rekao je on i dodao da to znači da se dobro radi u osnovnim školama, jer su đaci mogli da polože primaju.

"Dokazali smo da gimnazija moze da bude strateški bitnija škola, ove godine je 25,5 odsto učenika u gimnzijama, što je više za 3,5 odsto. Pored toga, važna je i reforma prve godine gimanzije", rekao je Šarčević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije