Pobeda srpskih junaka za nezaborav

E. V. N.

15. 09. 2018. u 12:25

Победа српских јунака за незаборав

Vek od proboja Solunskog fronta obeležen je i u Paraćinu / Foto Z. Rašić

Širom zemlje obeležen vek od proboja Solunskog fronta, posle čega je usledio slom centralnih sila. Jedan od najvećih trijumfa naše vojske u istoriji i ključni prodor u Prvom svetskom ratu
TAČNO 100 godina od početka velike savezničke ofanzive, koja je okončana probojem Solunskog fronta, što je bila i jedna od najvažnijih, a za Srbiju svakako ključna operacija Prvog svetskog rata, obeleženo je u subotu širom zemlje.

Paraćinci su posebnim programom pod nazivom "Počast ratnicima", ispred Spomenika pobedniku u centru grada, obeležili ovaj značajan jubilej i odali poštu izginulim junacima.

Polaganjem venaca i cveća na spomenik poginulim i preminulim ratnicima u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1919. godine sa područja tadašnje Opštine ribničke, u subotu je i Kraljevu na prigodan način obeležena godišnjica proboja Solunskog fronta.

Pročitajte još: Tajne Solunskog fronta za 9.585,99 dolara

Polaganjem venaca na spomenik kraj spomen-kosturnice izginulim i od rana umrlim srpskim vojnicima i palim oslobodiocima grada 1918. godine, u porti Crkve Sveti arhangel Mihajlo i u Jagodini je obeleženo vek od proboja Solunskog fronta.

I u Modriči je bilo svečano. Na obeležavanju jubileja istaknuto je da je reč o jednoj od najslavnijih bitaka srpskog naroda za slobodu u kojoj su učestvovali i Modričani. Mnogi od njih su ostavili svoje kosti u albanskim gudurama ili završili u „Plavoj grobnici“. Više sveštenika Srpske pravoslavne crkve služilo je pomen kod spomen-obeležja palim solunskim dobrovoljcima.

Modričanka Rosa Despotović čuva u uspomenama priče oca Boška Savanovića, koji je ranjen na Solunskom frontu:

- Veoma često nas je kao decu držao na krilu i pričao o svom vojevanju - priseća se Rosa.

Foto: G.Šljivić


Probojem Solunskog fronta srpska vojska je trajno zaposela teritoriju okupirane zemlje, konačno je oslobodivši od okupatora, a nedugo zatim usledio je potpuni slom bloka Centralnih sila (Nemačka, Austrougarska i Bugarska) na Balkanu.

Taj veliki događaj jedna je od najvećih pobeda srpske vojske u istoriji srpskog naroda, a istoričari smatraju da je to bio najveći saveznički prodor za vreme čitavog trajanja Prvog svetskog rata.


GROBOVI NA ZEJTINLIKU

JEDNO od centralnih mesta ove velike srpske pobede u Prvom svetskom ratu svakako predstavlja Zejtinlik, mesto u Solunu gde se nalazi Srpsko vojničko groblje, u čijem su sklopu smešteni grobovi srpskih, ali i savezničkih boraca poginulih u proboju Solunskog fronta.

Srpsko vojno groblje centralno je groblje u odnosu na čitav memorijalni kompleks. U njemu su pohranjeni ostaci 7.441 srpskog ratnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

mile

15.09.2018. 17:38

Jadni naši herojski junaci,da su znali ko će voditi Srbiju za 100 godina teško da bi krenuli u proboj fronta.