Đorđević: Ko zapošljava na crno biće na stubu srama

J. Ž. S.

03. 09. 2018. u 19:21

Ministarstvo od utorka objavljuje na sajtu imena firmi. Inspekcija mora da bude brutalna prema njima

Ђорђевић: Ко запошљава на црно биће на стубу срама

Foto Z. Jovanović

IMENA svih firmi koje zapošljavaju radnike na crno biće istaknute na sajtu Ministarstva za rad. Prema radu na crno svi moraju imati "nultu tolernanciju" i da budu brutalni prema onima koji krše zakon - rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministar se juče sastao sa inspektorima za rad iz Srbije i Beograda, a povodom nedavne smrti radnika na gradilištu u Beogradu, koji nije bio prijavljen i koji je bez papira radio devet godina.

- Posle najave vanredne inspekcije svih gradilišta u Beogradu, inspektori su zatekli petoro radnika na crno, a dodatnom inspekcijom u još četiri opštine pronađeno je još 56 neprijavljenih - rekao je Đorđević. - Kažnjavanje onih koji zapošljavaju radnike na crno nije u interesu pojedinca, Ministarstva, Vlade Srbije, već u interesu radnika i svih građana.

Đorđević je najavio i da se razmatra izmena Zakona o radu, koji će biti rigorozniji prema onima koji krše zakon, a do tada će na sajtu objavljivati sve što inspektori za rad otkriju na terenu - gde su bile kontrole, ko zapošljava radnike na crno, koliko radnika...

- Neću dozvoliti da ljudi devet godina rade na crno, i da njihov rad bude nebezbedan. Javnost će biti o tome informisana, a imena onih koji krše zakon biće objavljena na sajtu, koji je, po mom mišljenju, stub srama - istakao je Đorđević.

Statistika pokazuje da najviše radnika na crno radi upravo na izvođenju građevinskih radova, te da je inspekcija u junu "otkrila" 434 takvih radnika, a u julu 368. U odnosu na prošlu godinu broj "fantomskih firmi" se smanjio i prošle godine ih je bilo oko 770.

Ministar Đorđević nakon tragedija u Sarajevskoj najavio mere, Foto N. Skenderija

Govoreći o slučaju radnika koji je nedavno nastradao na gradilištu između Sarajevske i Kneza Miloša u Beogradu, Đorđević je istakao da postoji mogućnost za podnošenje krivičnih prijava protiv poslodavca, odnosno podizvođača radova, izvođača radova, koordinatora na gradilištu, kao i lica koje je bilo zaduženo za bezbednost na radu.

- Inspektorat za rad podnosi prekršajne prijave, ali onda sudovi preuzimaju slučaj i donose odluku kako će biti zaključen - rekao je v.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović.


KRIVIČNE PRIJAVE

PROTIV podizvođača i izvođača na gradilištu u Beogradu, na mestu bivše ambasade SAD, gde je prošle sedmice poginuo radnik, postoji osnov za podizanje krivične prijave, pošto nastradali radnik nije imao ugovor o radu - rekao je juče Stevan Đurović, v.d. direktora Inspektorata za rad.

Prema njegovim rečima, zasada ima indicija i za podizanje krivične prijave protiv koordinatora za gradilište i osobe nadležne za bezbednost.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

PERA

04.09.2018. 09:33

A STA JE SA ONIMA KOJI OTIMAJU, PRETE, PLJACKAJU TUDJU IMOVINU DA BI NA NJOJ ZIDALI >????? KO CE TAKVE DA HAPSI I DA LI SMEJU TAKVI DA SE HAPSE??????

Slavica

04.09.2018. 10:59

devet godina je radio bez prijave, u kojoj to drzavi zivimo koja ima zakon i inspekciju, Zakon se ne postuje a inspekcija je tu da bi primali platu i naravno oni su prijavljeni. Drzava i ovi koji je vode su na stubu srama. A ovi koji eksploatisu narod oni nemaju sram.

milos

04.09.2018. 12:15

Ministre, apsolutno i samo je vlast kriva, i vi sa njom, jer nesprovodite ZAKONE !

Jazz Ba

04.09.2018. 13:48

Ма какав стуб срама!? То ће се прочитати или не...Треба их ригорозно кажњавати без изузетака.На пример:за сваког не пријављеног радника казнити одговорно лице са 1,000.000,00 динара и да за тог радника ретроактивно годину дана предузеће плати доприносе...Па да видиш брале хоће ли резултата бити!?