PROPISUJEMO ZVANIČNU SATNICU: Spreman zakon o računanju vremena

S. BULATOVIĆ / G. ČVOROVIĆ

20. 08. 2018. u 08:02

ПРОПИСУЈЕМО ЗВАНИЧНУ САТНИЦУ: Спреман закон о рачунању времена

Evropska komisija priprema predlog posle ankete u kojoj je učestvovalo 4,6 miliona ljudi / Foto: Depositphotos

Konačno će biti propisana zvanična satnica naše zemlje. Prilagođavamo se EU, koja je na korak od ukidanja pomeranja kazaljki

U JEKU evropske rasprave ima li smisla pomerati kazaljke zarad letnjeg računjanja vremena, Srbija priprema Zakon o računanju vremena. Cilj je da se garantuje jedinstveno vreme na teritoriji čitave zemlje. Posebna radna grupa sastavila je nacrt propisa i on predviđa da građani Srbija i dalje poslednje nedelje u martu, tačno u dva časa, kazaljke pomere sat unapred. I vraćaće ga nazad poslednje nedelje oktobra.

Interesantno je da je poslednji Zakon o računanju vremena kod nas usvojen 2006, još kada smo delili državu sa Crnom Gorom. Javila se zato potreba da imamo zakon koji će propisati kako se i kada pomeraju kazaljke - u Srbiji. I tako definisati zakonsko vreme.

Naša zemlja, međutim, svoje zakonodavstvo usaglašava sa evropskim, tako da ukoliko Evropa reši da ubuduće ne postoji letnje i zimsko računanje, odluci ćemo se prilagoditi i mi.

A u Evropskoj uniji je pomeranju časovnika prema zimskoj i letnjoj shemi po svoj prilici odzvonilo. Ostaje, najverovatnije, samo još da se vidi koja će satnica biti prihvaćena kao konstantno pravilo u daljem računanju vremena.

Posle više zahteva evropskih poslanika i mnogobrojnih građanskih peticija, Evropska komisija je odlučila da ispita mišljenje stanovnika EU o redovnom polugodišnjem pomeranju kazaljki. U anketi koja je pokrenuta početkom jula, a završena u ponoć u četvrtak, učestvovalo je 4,6 miliona ljudi. EK će sada analizirati prikupljene rezultate i kroz nekoliko nedelja na osnovu toga izaći sa konkretnim predlogom.

Iako odluka još nije doneta, bliže realnosti je da se kazaljke više na silu ne pomeraju, jer prelazak sa zimskog na letnje vreme ima sve više protivnika.

AVIONI PO SVOME ZAKON o računanju vremena se ne odnosi na vreme koje se koristi u oblasti vazdušnog saobraćaja. Ono je, ukoliko je tako predviđeno međunarodnim konvencijama i ugovorima, različito od vremena definisanog ovim zakonom.

Veštačka promena vremena je uvedena da bi se ostvarile uštede u energiji, ali su istraživanja koja su izvršena na traženje EK pokazala da je korist u tom smislu veoma mala.

S druge strane, posledice po zdravlje nisu zanemarljive. Neka istraživanja su pokazala da probleme usled promene računanja vremena oseća čak 20 odsto ljudi.

Posle konsultacija sa građanima, ali i sa svakom zemljom članicom, Evropska komisija će odlučiti da li da ukine sve više osporavanu direktivu i veštačko pomeranje kazaljki, ili da zadrži dosadašnji sistem. Ako se u Briselu odluče za promene, moraće da prelome između toga da li će se prikloniti letnjem ili zimskom vremenu.

Pretpostavlja se da će se, zbog koordinacije satnica i lakšeg poslovanja, težiti jedinstvenoj odluci i istim vremenskim zonama. Tome će se, svakako, prikloniti i ostale zemlje, koje teže da jednom budu deo EU, kao što je i Srbija, koja usklađuje svoje zakonodavstvo s Briselom.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

др

20.08.2018. 09:39

Наши експерти за време као да су урадили таблице за регистрацију возила, незнају ништа него како каже ЕУ. Побогу људи време у Холандији и Поротугалу никако не може да буде као у Србији, тамо знатно касније залази сунце. Овде је дилема око лето - зима, па су заборавили да је зимско рачунање времена наше природно рачунање. Али ако ЕУ каже ми пристајемо, рекло би се јадно обзиром да Грчка иде ста из њих и нема проблема,

kiza

20.08.2018. 09:57

Znaci,sada ce se otvoriti novo ministarstvo za vreme i imace ministra,zamenika i pomocnika,za pomeranje vremena?

Darko

20.08.2018. 10:39

A šta ako je pravo podne kod nas leti u 13:26, a zimi u 12:26? Svet je podeljen po vremenskim zonama i u okviru jedne zone ne sviće i zalazi sunce u isto vreme. Građani Srbije su navikli na tzv. zimsko računanje i to vekovima i ova smicalica sa pomeranjem sata nama ne treba. A da baš sve moramo kako EU kaže, dozvolite da nije normalno. Pa imamo valjda mi i svoje školovane ljude i neko nacionalno dostojanstvo. Nedelja 28.oktobar vratimo zauvek vreme na naše zimsko i tačka.

Rajetinski mentalitet

20.08.2018. 11:04

nikako da napustimo. Imamo li mi glave?? Džaba što je kod nas pronadjen kalendar star 8000godina, što smo imali dva godišnja doba prilagodjena prirodi, što smo u moderno doba imali Milankovića sa najtačnijim računanjem vremena..i još sto čuda...džaba...od nekog straha ne smemo samostalno da mislimo...

Olja

20.08.2018. 13:21

Ranije je važilo samo jedno vreme. Ono,koje sada zovemo zimsko. Po letnjem bi zimi morali da ustajemo i idemo na posao po mrklom mraku.

Sale

20.08.2018. 14:41

U Evropi se spremaju da ukini letnje računanje vremena a mi formiramo radnu grupu!? I ona će, kao, da garantuje jedinstveno računanje vremena na teritoriji Srbije. Neverovatno koliko ova vlast nema smisla za realnost.

Ridji

20.08.2018. 15:13

Jedva cekam da prekinemo sa menjanjem vremena, sto naravno nikakve veze nema sa vremenskim zonama na planeti Zemlji! Ipak kad samo pomislim koliko ce problema satovi na racunarima, telefonima itd napraviti sa automatskim prebacivanjima, muka me uhvati..

samo zameniti

20.08.2018. 15:18

zimsko racunjanje vremena treba da je letnje jer tada ima vise posla I da bi nadnica duže trajala a letnje treba da je zimsko jer brže bi prošla Zima platim nadnicare da kopaju sunce još u zenitu a na satu sedam uvece I preklidaju da rade po zimskom bi bilo šest tako da treba zameniti zimsko za letnje I obratno