U SRBIJI se ovih dana privodi kraju potpuna rekonstrukcija 99 škola, a u još 26 se intenzivno radi na obnovi kompletnih objekata. U svakom od njih ulaganja iznose između milion i milion i po evra, a Vlada Srbije obnovu školske infrastrukture finansira preko budžeta nekoliko ministarstava.

- Za nedelju dana počeće rekonstrukcija još devet objekata, a pored infrastrukture važno je da škole poštuju sve standarde kada je reč o kvalitetu nastave. Zbog toga su u toku obuke za nove nastavne planove i programe i proces digitalizacije. Reforma obrazovanja podrazumeva i renoviranje objekata, ali i reformu plata i programa i nabavku nove opreme - poručio je ministar prosvete Mladen Šarčević tokom jučerašnjeg obilaska vlasotinačke Osnovne škole "Siniša Janjić".

Pročitajte još: Prodaju ukrase da obnove školu

Ovo je jedna od škola u kojima su u toku radovi, popravka od instalacija do stolarije i plafona. Novac za rekonstrukciju vlasotinačke škole, u iznosu od 77 miliona dinara, obezbeđen je posredstvom Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije.

Ministar Šarčević je rekao da mnoge škole u Srbiji nemaju fiskulturne dvorane i da će Ministarstvo ubuduće tražiti način za rešavanje ovog problema. Uz opasku da je ranije sve bilo mimo kontrole, ministar je ocenio da se posle dve godine "sistem polako dovodi u red".

Šarčević je juče posetio i veliki studentski kamp na Vlasini, gde je tema preduzetništvo.