POSLE ZATVARANjA KOMPANIJE HENDI: Stotinu trudnica i porodilja bez plate

J. Ž. SKENDERIJA

14. 07. 2018. u 22:02

ПОСЛЕ ЗАТВАРАЊА КОМПАНИЈЕ ХЕНДИ: Стотину трудница и породиља без плате

Foto: Tanjug

Posle zatvaranja kompanije "Hendi", bivše radnice ne mogu da ostvare zakonsko pravo na naknadu. Oštećene nemaju mogućnost da se prijave na tržište rada

VIŠE od 100 trudnica i porodilja iz firme "Hendi", koja je imala oko 200 poslovnica širom Srbije, već mesec i po ne može da reši svoj status. One su praktično 31. maja kada je firma prestala da radi ostale bez posla, a od 15. juna nijedna od njih ne može da dođe do svojih papira i bar se prijavi na tržište rada i na taj način ostvari pravo na novčanu naknadu.

Pročitajte još - “HENDI” IZNENADA ZATVORIO SVE PRODAJNE OBJEKTE: Katanac na 200 radnji, bez posla 600 radnika!

Među oštećenim radnicama je i Marija Stojković iz Jagodine koja je posle desetogodišnje borbe za potomstvo, uz pomoć vantelesne oplodnje ostala u drugom stanju i nosi blizance.

- Firma je zvanično aktivna u APR i po zakonu oni porodiljama i trudnicama nisu mogli da daju otkaze, ali je problem što u sedištu firme više nema nijednog zaposlenog i naša dokumenta su zarobljena - kaže naša sagovornica. - Kada sam sredinom meseca htela da pošaljem doznake rekli su mi da to ne radim, jer su svi prestali sa radom i čeka se stečajni upravnik. Od tada više nemamo nikakvu zvaničnu informaciju. Poslednje primanje bilo je za april, a sada niti imamo kome da se obratimo, niti oni kojima smo pokušali da skrenemo pažnju na naš problem, imaju sluha za nas.

Nezvanično, "Hendi" je dobio novog vlasnika koji je, navodno, obećao da će rešiti problem, ali oko 900 radnika, od kojih je više od 100 trudnica i porodilja i dalje čeka odgovor.

Radnice su se nedavno obratile i Zoranu Đorđeviću, ministru za rad sa zahtevom da zauzme stav po službenoj dužnosti i hitno reši njihov problem. Iz inspekcije rada dobile su odgovor da su nemoćni, pošto se ne zna gde su poslodavac i dokumenta zaposlenih. Sve poslovnice širom Srbije su zatvorene, na prijavljenim adresama nema nikoga, a firma je i dalje aktivna, iako je poslovanje preuzela nova firma.

- Umesto da održavamo trudnoću i brinemo o svojim bebama, prinuđene smo da same rešavamo situaciju, a vi ste nam kao i druge institucije koje treba da nas zaštite, zatvorili vrata - stoji u pismu radnica upućenom ministru Đorđeviću. - Država kojoj su deca važna, a posebno ona koja se zalaže za natalitet, ne sme da dozvoli da ijedna trudnica ili mama ostane bez zaštite i podrške u ovakvoj situaciji.

Prema Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, isplatu naknade zarade u skladu sa Uputstvom Ministarstva rada o postupku i načinu obračuna i isplate naknade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta i posebne nege deteta za zaposlene kod poslodavca nad kojim je pokrenut stečajni postupak ili koji u dužem vremenskom periodu, više od tri meseca, ne isplaćuju zarade, moguće je samo u toku trajanja radnog odnosa i korišćenja odsustva. Dokaz o tome obezbeđuje poslodavac, opštinska ili gradska uprava po službenoj dužnosti.

Marija Stojković iz Jagodine, Foto privatna arhiva


PRIJAVA U SLUČAJU STEČAJA

DA bi zaposleni ostvarili pravo u stečajnom postupku, potrebno je da prijave potraživanje za neisplaćene zarade, naknade zarade, štete, otpremnine zbog odlaska u penziju. To čine u nadležnom privrednom sudu, u roku koji ne može biti kraći od 30 dana od dana donošenja rešenja kojim se otvara stečajni postupak, navedeno je u zakonu. Kada nadležni sud donese rešenje kojim su priznata potraživanja zaposlenog, on podnosi zahtev Fondu solidarnosti u roku od 45 dana od dana prijema odluke suda, kojom je utvrđeno potraživanje. Ukoliko propusti ovaj rok, zaposleni gubi pravo na ovo potraživanje pred Fondom solidarnosti.

POLA MILIJARDE ZA POPULACIONU POLITIKU

SA predstavnicima 61 lokalne samouprave sledeće nedelje biće potpisani ugovori za dodelu nepovratnih sredstava za projekte vezane za populacionu politiku u iznosu od 500 miliona dinara - najavila je u petak Slavica Đukić Dejanović (na slici), ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, na skupu "Nestaje li Srbija - Populaciona i demografska politika".

Govoreći o problemima reproduktivnog zdravlja, ministarka je iznela podatak da je tokom prošle godine u Srbiji bilo 800 registrovanih porođaja maloletnih osoba.

- Taj broj je smanjen za skoro 300 u odnosu na 2015, ali je i dalje ogroman. Još uvek je velika sramota kod nas razgovarati na temu seksualnosti i reproduktivnog zdravlja - ocenila je Slavica Đukić Dejanović.

Dragana Stojanović, izvršna direktorka Asocijacije za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije istakla je da se rađanje ne može podsticati tako što sav teret padne na ženu.

- Srbija nestaje, ali ne zato što žene odbijaju da rađaju. Pravo svake žene je da odluči da li želi da rađa i koliko dece želi da rodi - rekla je ona.

Ministarka Đukić Dejanović je najavila i da će do kraja godine biti usvojen zakon o rodnoj ravnopravnosti, a predlog bi trebalo da se nađe u Skupštini Srbije tokom leta. Usvajanje ovog propisa Srbija čeka više od dve godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

ненад

14.07.2018. 23:14

једна ствар ми је (не)јасна,да фирма не плаћа доприносе годину,две или. три и ником ништа,а нама ћим такаснимо месец дана блокада плус судски трошкови!!?очигледно закон не важи за све исто!

ERCOV

14.07.2018. 23:43

Hitno promeniti glupi zakon i zagarantovati porodiljama bolovanje,bez obzira šta se dešava sa njihovom firmom u međuvremenu.I ovako država refundira troškove,pa ne vidim u čemu je problem.

Vatro Marx

14.07.2018. 23:48

Umjesto da se ponose sa trudnicama i da imaju zarade100% trudnicko bolovanje, a to sve ide u kontra . Gdje su fondovi za razvoj i , o cemu vode brigu iz ministarstva. Kakvu buducnost vide oni narodu Srbije. Sela propadaju poljoprivreda nikako da krene , a druge grane idu dosta lose ,nema garancije za proizvod.Sve sto funkcionise izgleda kilavo, nesigurno.Stvarno dokle ce ovako ,kud plovi ovaj brod povratka nema Srbijo draga sta ti se jos sprijema.

Koridori

14.07.2018. 23:51

Bela kuga se ne pobedjuje, izmedju ostalog, takvim odnosom prema trudnicama I porodiljma. Institucije kako na nivou republike, tako I sve do lokalnog, resite ove probleme hitno. Omogucite majkama da se posvete svom porodu kako to dolikuje roditeljima. Znam da mozete, a hocete li, videcemo jako brzo.

Ivan

15.07.2018. 00:26

Ma koga briga za hendy i njegove radnike kad se u ovom trenutku useljavaju prvi stanari Beogarada na vodi.

Goksi

16.07.2018. 07:45

Promenite glupi zakon koji radi protiv Srba! Albankama, romkinjama i ostalima ne treba davati pomoc. Zasto dajete novac tamo gde "Bela kuga" ne postoji! Srbi ce tako jos brze postati manjina i nestati! Srpskoj deci dati sigurnost do 15-te godine, pa da vidite koliko ce ih biti!