Sada već po tradiciji, 24. maja u 13 časova, u Moskvi je počeo praznični koncert posvećen prosvetiteljima Ćirilu i Metodiju, veličanstvenim nastupom hora sastavljenog od deset hiljada članova.


Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril je sa bine pozdravio sve okupljene i čestitao veliki praznik - Dan apostola Ćirila i Metodija, slovenskih prosvetitelja.


- Okupljamo se na Crvenom trgu na ovaj dan kako bismo se setili naših predaka, mislili o izvorima i počecima tog ogromnog puta, dramatičnog, ali istovremeno i pobedonosnog, koji su prešli slovenski narodi, naš ruski narod, taj put od početaka pismenosti do svih današnjih znanja moderne nauke, rekao je patrijarh.


Publika je burno pozdravila uključenje iz Beograda i zajedno sa velikim moskovskim horom, pratila izvođenje pesme „Tamo daleko“, koju je, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, izveo hor i orkestar.


Pred Hramom Svetog Save je uz rame uz rame sa horom i okupljenim građanima stajao i ruski ambasador Aleksandar Čepurin.


Ovo je veliki praznik za celu Rusku Federaciju i zato ne čudi što su bukvalno svi gradovi od Vladivostoka na Dalekom istoku Rusije pa sve do Kalinjingrada spremili svoje praznične koncerte.


PROČITAJTE I: Priznanje Irineju i srpskom narodu


- S nama peva cela Rusija, svih 85 subjekata, i gotovo milion ljudi. Praznik okuplja i ujedinjava sve slovenske narode i mi smo veoma zahvalni patrijarhu koji je započeo ovu predivnu tradiciju.


Tokom moskovskog koncerta je organizovano uključenje iz prestonice ruskih Kozaka, grada Krasnodara, kao i iz bugarske prestonice, grada Sofije. Na Crvenom trgu su se, tokom koncerta, mogle čuti kako duhovne pesme, tako i popularne dečje numere, ali i muzika iz filmova. Među izvođačima su bili i hor Ruske garde, hor Sretenskog manastira, hor folklornog ansambla „Pjatnicki“ i brojni solisti.


Organizatori ovog koncerta su Ruska pravoslavna crkva, uz Ministarstvo kulture Ruske Federacije, Gradsku vladu Moskve i državnu ustanovu „Roskoncert“. Po svom sadržaju Dan slovenske pismenosti i kulture je jedini državno-crkveni praznik u Rusiji u čijem pripremanju i praznovanju učestvuju državne i društvene organizacije, zajedno sa Ruskom pravoslavnom crkvom.


(Sputnik)