Na majskom zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) doneta je i odluka da sedište Raško-prizrenske eparhije i vladike Teodosija, osim u Prizrenu, bude i u Starom Rasu, odnosno u Novom Pazaru.

Ova odluka izavala je veliku pažnju, odobravanje i radost Srba u Raškoj oblasti koji već duže vremena, najglasnije preko Udruženja "Ras", od Sabora i Sinoda SPC i patrijarha Irineja traže formiranje Raške eparhije i obnovu Raške mitropolije, koja je u Novom Pazaru postojala punih 540 godina, sve do 1766. godine.

- Mada smo svojevremeno dobili punu podršku od patrijarha Irineja, mitropolita Amfilohija, vladike Irineja (Bulovića) i drugih velikodostojnika naše Crkve, a u jednom trenutku bili na korak do cilja, Raška eparhija još nije formirana, niti je bilo šta učinjeno na obnovi Raške mitropolije. Majsku odluku Sabora SPC doživljavamo kao podršku našim naporima i delimično uvažavanje želja i potreba ovdašnjih Srba, ali i kao pomak, da li mali ili veliki - videćemo, na putu do eparhije, odnosno mitropolije - ističe dr Dobrosav Nikodinović, predsednik Udruženja "Ras" u Novom Pazaru.

On naglašava da će, ako bude trebalo, sa delegacijom ponovo pod patrijarha.

VLADIKA POLOVINOM juna vladika Teodosije osveštao je u novopazarskom naselju Osoje temelje nove crkve. Okupljenom narodu tada nije rekao gde će biti drugi administrativni centar Eparhije raško-prizrenske i da li će se posle majske odluke Sabora SPC nešto promeniti u Raškoj oblasti. Na ovu temu još nije bilo nikakvih, bar ne javnih, informacija ni iz Crkvene opštine za Rašku oblast...


- Povratak mitropolije ili formiranje eparhije, sa vladičinim dvorom, eparhijskom administracijom i vladikom koji bi stalno "stolovao" u Novom Pazaru, bilo bi veliko ohrabrenje i znatno bi doprinelo poboljšanju sigurnosti ovdašnjih Srba i podizanju njihovog samopouzdanja - uveren je dr Nikodinović.

Profesor Mirko Popovac, koji živi u Deževi podno Golije, gde je Stefan Nemanja stvarao prvu srpsku državu, a Sveti Sava srpsku veru i kulturu, ističe:

- Ovde su Stari Ras, Petrova crkva, Sopoćani, Đurđevi stupovi... Ovde je toliko vekova postojala mitropolija, ovaj kraj dao je i četiri srpska patrijarha. Prosto je neverovatno da deo Srbije gde je "sve počelo" i gde su takve svetinje nema eparhiju.


Nekadašnje sedište Mitropolije u Novom Pazaru

Srbi u Novom Pazaru podsećaju da u Ulici Relje Krilatice, nedaleko od centra grada, postoji dobro očuvana i obnovljena zgrada nekadašnje Mitropolije, koja je godinama pod ključem, sa placem na kome bi se mogao izgraditi i eparhijski dvor. Pominju se i druge svetinje, poput Petrove crkve i Sopoćana u kojima bi moglo bidi sedište raškog episkopa ili raškog mitropolita.


Pročitajte još:

Srbima spremaju lavinu optužnica

Gradonačelnik Zagreba: Vlada da ukloni ploče svih totalitarnih režima

Tužilaštvo traži pritvor za mladiće iz Bentlija; Mihajlović: Već smo imali jednog Bagzija

Spor sa Grcima za RTB "Bor" nije gotov