NA konstitutivnoj sednici Saveta za populacionu politiku, kojoj je predsedavala premijerka Ana Brnabić, danas je formirana ekspertska grupa koja ima rok od 90 dana da pripremi izmene i dopune Strategije podsticanja rađanja, koja je doneta 2008. godine. Ta Strategija, kako je ocenila ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović teorijski je izvanredna, ali nije primenjivana i zato je neophodno da bude inovirana.

Osim dugoročnih mera koje će biti obuhvaćene novom Strategijom podsticanja rađanja, predviđene su, rekla je premijerka Brnanić, i kratkoročne mere na osnovu istraživanja usklađenosti rada i roditeljstva, koje brže treba da daju prve rezultate:

- Populaciona politika i bolja demografska budućnost Srbije prioritet su Vlade Srbije. Možemo da razgovaramo o rastu BDP-a, dovodimo investitore, smanjujemo nezaposlenost, ali ako nemamo uspeh kao Savet za populacionu politiku nemamo budućnost - rekla je Brnabićeva.

Prvi koraci su preduzeti. Ministarka Đukić Dejanović kaže da je za projekte u 15 opština u Srbiji, koji bi trebalo da doprinesu boljoj populacionoj politici, opredeljeno 130 miliona dinara bespovratne pomoći.

- To su najrazličitiji projekti počev od nabavke 18 bicikala, za šta je novac tražila opština Šid kako bi asistenti mogli da odlaze u 18 okolnih sela i obilaze porodilje, pa do finansijske pomoći porodicama sa decom - kaže ministarka Đukić Dejanović. - Radilo se i na tome da se obezbede ginekolozi za manje opštine u Srbiji, jer postojeća zakonska regulativa kaže da ginekologa mogu da imaju domovi zdravlja na teritoriji sa više od 20.000 stanovnika.

Savet je osnovan pre 10 meseci na inicijativu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, a ministarka Ćukić Dejanović je danas, podnoseći izveštaj o dosadašnjem radu ovog tela, ukazala na to da je najbitnije stumulisati rađanje drugog deteta, jer se 52 odsto parova "zaustavi" na samo jednom.

- Da ne bismo i ubuduće svake godine imali za 35.000 stanovnika manje bilo bi potrebno da 11 odsto žena u periodu kada mogu biti majke ima jedno dete, 44 odsto dvoje dece, a 45 odsto troje - kaže Ćukić Dejanović. - Kod nas je situacija drastično drugačija, i da bi se to izmenilo izmeću ostalog važno je i usklađivanje rada i roditeljstva, jer se dešava da žene koje žele da rađaju doživljavaju najteži oblik diskriminacije i degradacije od poslodavaca.

Projekat kojim je obuhvaćeno 127.000 zaposlenih pokazao je da su roditelji vrlo zainteresovani da se uskladi rad i roditeljstvo. Ministarka Ćukić Dejanović kaže da Srbija ima dobra zakonska rešenja, ali da na njih zaboravljaju i poslodavci i svi ostali.

LANE SAMO 65.000 NOVOROĐENČADI

- PROŠLA godina je bila najgora kada je reč o natalitetu, jer je rođeno svega 65.000 beba. U prvoj polovini ove godine ima pomaka: za šest odsto je veći natalitet nego u istom periodu lane, ali i dalje godišnje u proseku ostajemo bez 35.000 stanovnika i šesta smo po starosti nacija u Evropi - kaže Slavica Đukić Dejanović.