Megatrend: Solidarni i u krizi

B. BORISAVLJEVIĆ

15. 04. 2012. u 20:58

Mića Jovanović, rektor Univerziteta „Megatrend“: Besplatne studije za brucoše su izraz društvene odgovornosti. Državni i privatni univerziteti su već 15 godina ravnopravni

PRVI put, ove godine, jedna privatna visokoškolska ustanova će upisati generaciju brucoša besplatno na sve fakultete i visoke škole u svom sastavu. Na ovaj korak Univerzitet „Megatrend“ se odlučio u želji da pomogne u naporima da se Srbija što bezbolnije izbori sa krizom. U razgovoru za „Novosti“, rektor „Megatrenda“ prof. dr Mića Jovanović ističe da će ovo biti teška godina za Srbiju i da je potrebna međusobna solidarnost kako bi se kriza što lakše prevazišla.

* Odluka da brucoše upišete besplatno izazvala je mnogobrojne rekacije u javnosti. Osim pohvala, bilo je i negativnih komentara.

- U jednom poznatom dnevnom listu, izvesni profesor ratarstva i povrtarstva Tomislav Živanović odjednom postaje „stručnjak“ za marketing. Uz to, pomenuti stručnjak je i predsednik GSPR „Nezavisnost“. Umesto da je pozdravio ovakav gest, što bi uradio svaki sindikat na svetu, jer se, pored ostalog, bore za socijalnu pravdu i jednakost, on grdi, kudi, priča o promašenom marketingu, o akreditacijama...

STATISTIKA NA Univerzitetu „Megatrend“ aktivno studira oko 26.000 studenata, tako da je ova ustanova po broju akademaca odmah iza državnih univerziteta u Beogradu u Novom Sadu. U sastavu ima 12 fakulteta i tri visoke škole. „Megatrend“ ima ugovore sa više od 40 evropskih i svetskih univerziteta, na principima zajedničkih programa, razmene...

* On navodi da stvarate „damping“ cene kako bi se urušili državni fakulteti.

- Mi nismo konkurencija državnim fakultetima. U poslednje dve godine samo je oko 15 odsto studenata upisalo privatne fakultete, ostali su otišli na državne. Državni univerziteti se finansiraju iz budžeta, a i naplaćuju studije, tako da im se ne ugrožava finansijska stabilnost. Zašto bi se, bilo ko, plašio konkurencije? U svetu, vlasništvo nije bitno, bitan je kvalitet, a to je onda zdrava konkurencija.

* U javnosti su se pojavile priče da ste se na ovaj korak odlučili jer je „Megatrend“ u krizi, pa ovako želi da privuče studente?

- U Srbiji je zavist način življenja nekih ljudi. Da nema govora o krizi najbolje govore podaci. Od 2004. godine u izgradnju najmodernije zgrade i kupovinu opreme uložen je 31 milion evra. Pre dve godine kupljen je Internacionalni univerzitet u Beču, koji je plaćen nešto manje od 10 miliona evra. Ugledna američka kompanija „Džaro kapital“ je, pre deset meseci, procenila „Megatrend“ univerzitet na 390 miliona dolara. Tome treba dodati i stipendiranje nove generacije brucoša sa 3.750.000 evra.

* Objavljeno je da je sa mesta profesora otpušten i poznati glumac Ivan Bekjarev, kao i da je bilo još otkaza?

- To što pišu da se otpuštaju ljudi, nije tačno. Uglednom glumcu, našem cenjenom profesoru, istekao je ugovor koji ćemo produžiti u oktobru, kada počne zimski semestar. Nažalost, novinari često ne služe istini već izvlačeći iz konteksta informaciju čine tabloidnom i senzacionalističkom.

PROLAZNOST OKO 65 ODSTO PROLAZNOST na „Megatrendu“ je oko 65 odsto, a studije traju, u proseku, pet godina, kaže naš sagovornik, i dodaje: - Na državnim fakultetima prolaznost može da se poboljša, pre svega, podsticanjem kreativnosti kod studenata, čime se obezbeđuje rezonsko učenje koje je mnogo lakše. Naravno, to podrazumeva prethodno odricanje od takozvane Bolonjske deklaracije, koja je „ubila“ svaku kreativnost kod studenata. Dalje, prolaznost se poboljšava i većim brojem konsultacija, boljim i savremenijim udžbenicima...

* Da li će reagovati Akreditaciona komisija ako prebacite dozvoljenu kvotu od 2.500 studenata prve godine?

- Da naplaćujemo školarinu možda bi i mogla da reaguje. Besplatno studiranje ne podleže kvotama. Niko ne može da kaže da smo podigli upisnu kvotu da bismo zaradili pare. Besplatno studiranje je moralni čin svih nas na „Megatrendu“, kome se ne može ništa zameriti.

* Da li ćete tražiti dozvolu za povećanje broja mesta u prvoj godini?

- To su već radili državni fakulteti prošle godine i dobili su, čak i više od 20 odsto. Zašto ne bismo i mi? Državni i privatni univerziteti su već 15 godina potpuno ravnopravni. A ravnopravnost se podrazumeva u svakom pogledu, htela to ili ne Vera Vujčić, predsednica Akreditacione komisije, da prizna.

* U toku je predstavljanje strategije obrazovanja. Šta vi mislite o predlogu?

- Mislim da je dobar, ali da se mnogo kasni sa ovom strategijom. Trebalo je da se strategija visokoškolskog obrazovanja utvrdi pre donošenja poslednjeg Zakona o visokom obrazovanju, pa da se pomenuti zakon „osloni“ na ovu strategiju. Ovako, bez strategije, osnovano je mnogo „školica“ koje su sebe nazvale fakultetima, što je dramatično narušilo kvalitet visokoškolskog obrazovanja u Srbiji. Ali to je nekom odgovaralo. Bilo je tu i dosta „trgovine“...

* Osim upisa brucoša besplatno na prvu godinu studija, koji su još planovi za sledeću školsku godinu?

- Poboljšanje kvaliteta studiranja, pre svega zapošljavanjem novih nastavnika sa najboljim referencama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

lolzinjo

16.04.2012. 12:56

Moja sestra zavrsava vas Master jer nema se posla u nadai da ce mozda posle toga naci barem neki posao ...

mića

16.04.2012. 22:28

Pozdravljam odluku Rektora univerziteta da nam širom otvori besplatno vrata svog univerziteta. Nedavno sam čuo poslovicu da više ni sir u mišolovci nije besplatan, pa mi nije jasno kako novinar nije postavio još jedno pitanje. Veoma prosto a životno važno. Da li će besplatno upisani studenti prve godine plaćati drugu i ostale godine studija ??