Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, поднео је данас неопозиву оставку.

Он је на крају данашње седнице владе као разлог оставке навео то што је добио позив Специјалног суда као осумњичени.

Специјални суд је формиран ради утврђивања злочина које су током последњих сукоба на КиМ починили припадници тзв. ОВК над Србима и осталим припадницима мањина и лојалним Албанцима, као осумњичени.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Харадинај захтевао заједничку изјаву да се таксе неће повући "без признања Србије"

Он је рекао да ће влада наставити да функционише без вакуума, пренела је Коха.

Харадинај је рекао да су чланови његовог кабинета први које је обавестио о оставци, те да ће о томе званично обавестити и све релевантне институције,

"Увек ћу остати веран домовину... Моја оставка је неопозива", рекао је он.

Харадинај је рекао да одгворност сада прелази на председника Хашима Тачија који треба да почне консултације и одреди датум ванредних парламентарних избора.

"Ја нисам оптужен, већ сам позван на саслушање", рекао је Харадинај, који сматра да не зааслужује овакву реалност.

"Подносим неопозиву оставку на положај премијера Републике Косово и желим да вам захвалим на вашем поверењу и подршци. Разлог за ову одлуку је да сам позван да се појавим на саслушању у Хагу као осумњичени. Владе и власт су међусобно замењиве, ми живимо у демократији, част премијера и државе мора бити очувана и ја никада нећу поклекнути. У Хаг идем као Рамуш Харадинај, где ћу бранити част албанских бораца. Моја невиност током рата ОВК потврђена је са две пресуде које нико не може да побије. Моја земља је Косово, Косово нематеријално са мултиетничком, вишејезично, са територијом и границама, Косово је неправедно притиснуто да повуче таксе уведене према Србији...", рекао је Харадинај, пренела је приштинска Бота сот.

Лист подсећа да је ово други пут да Харадинај подноси оставку на премијерску функцију као осумњичени за ратне злочине.

Први пут је оставку поднео на место премијера након што је од Хашког суда 2005. оптужен за ратне злочине над неалбанцима и цивилима.

РАМУШ ЛИЧНО УБИО 47 ЦИВИЛА

Како су “Новости” пре две године писале против Рамуша Харадинаја у Србији је година поднето више од 108 кривичних пријава због најстрашнијих злочина - од тероризма, до силовања, мучења и убистава цивила.

Због ратних и злочина против човечности од марта до септембра 1998, Харадинај је чак два пута оптуживан пред Трибуналом у Хагу. Прву ослобађајућу пресуду Хаг је донео 2008. констатујући да је Тужилаштво доказало да су припадници ОВК починили злочине, али не и да је за то одговоран Харадинај. Ослобађајућа пресуда поништена је у јулу 2010. због застрашивања сведока. Поступак је поново покренут 2011. али је у новембру 2012. поново ослобођен.

Нова истрага за коју је везана документација послата Апелационом суду у Колмару, када је Србија тражила Харадинајево изручење, односи се на злочине против цивила, почињене у јуну 1999. У захтеву, Србија је истакла да је Харадинај, као командант ОВК за Метохију, наређивао илегална затварања, нехуман третман, силовања, нападе на физички интегритет и убиства неалбанског становништва, као и да је нека од њих и лично починио између 12. и 15. јуна 1999.

Детаље најстрашнијих злочина ОВК у којима је Харадинај учествовао можете прочитати ОВДЕ.

ХАРАДИНАЈ: ОСТАВКА ЈЕ НЕОПОЗИВА, ТАКСЕ ОСТАЈУ


Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, одржао је конференцију за новинаре на којој је саопштио да подноси неопозиву оставку на премијерску позицију, али таксе према Србији и БиХ остају, Косовске безбедносне снаге наставиће да се развијају, а Трепча је, казао је, спремна за инвестиције.

И новинарима је рекао да је добио позив од Специјализованих комора Специјалног суда у Хагу, који је формиран за истрагу злочина које су током последњих сукоба на Космету, починили припадници тзв. ОВК, као осумњичени, те да му је та правосудна институција понудила да се одазове као премијер или обични грађанин.

Он се, казао је, одлучио за то да се пред Специјалним судом појави као обични грађанин.

Упитан да ли су још неки политички лидери Албанаца добили позив Специјалног суда, Харадинај је рекао да не зна, пренели су приштински медији.

Рекао је и да је сада одговорност на председнику тзв. Косова Хашиму Тачију да одреди датум ванредних парламентарних избора на којима ће, како је рекао, учествовати и његова Алијанса за будућност Косова, те да очекује да ће победити и поново бити на власти.

Харадинај је признао новинарима да је узбуђен због ове одлуке коју је, како је казао, није било лако донети.

Харадинај је један у низу позваних бивших команданата тзв. ОВК, али први представник привремених приштинских институција.

Он је поновио да се на Приштину врши "неправедни притисак због захтева да Београд призна косовску независност у постојећим границама".

ХАРАДИНАЈ: О ДАТУМУ САСЛУШАЊА У ХАГУ НАРЕДНИХ ДАНА

Харадина је вечерас одржао састанак руководства Алијансе за будућност Косова, чији је председник, где је рекао да је оставку на позицију премијера поднео јер не жели да буде терет Косову, да је оставку примио данас, а да ће о датуму саслушања бити обавештен накнадно.

Рекао је и да не зна да ли иза позива Специјалног суда за његово саслушање као осумљиченог стоји, како је рекао, његов јасан став "да не дозвљава поделу Косова и стварање још једне 'Додик републике' на косовској територији", пренела је Коха.

Поновио је да на Косову треба да буду организовани ванредни прламентарни избори.

"Председник (Хашим Тачи) има своја овлашћења. Предложио сам председнику да распише изборе. Најсигурнији мандат је у људима. А ја ћу поштовати народну одлуку", рекао је Харадинај.


ВУЧИЋ У СУБОТУ О ОСТАВЦИ ХАРАДИНАЈА

Председник Србије Александар Вучић у суботу ће реаговати на оставку премијера привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја и евентуалне импликације те оставке, сазнаје Танјуг."Подела Косова и формирање некакве ''Додик републике'' неприхватљиво је за Косово и стабилност у региону. Тржисте Косова је цена за признање. Медународна заједница греши што инсистира на нецему што не може да да добије. А греши и део косовског руководства које својим изјавама слаби легитимитет одлуке о увођењу такси према Србији и БиХ. Пре или касније схватице се колика се штета наноси земљи због недостатка јединства и заједништва међу политичким лидерима", казао је Харадинај.

ТАЧИ: ЖАЛИ ЗБОГ ХАРАДИНАЈА - ПРАВДА ОВК


Председник привремених власти у Приштини Хашим Тачи изразио је данас жаљење због оставке премијера Рамуша Харадинаја, који је због позива тужилаштва специјалног суда за ратне злочине ОВК одлучио да напусти функцију.

„Поштујем његову одлуку и као председник Косова вас уваравам да ћу деловати на основу мојих уставних и законских надлежности, а о одлукама ће грађани бити обавештени благовремено“, написао је Тачи на свом фејсбук налогу.

Он је истакао да верује у „невиност“ такозване ОВК и високе моралне вредности „војника слободе“.

„Ни вредности наше слободе, ни рат ОВК нико не може да наруши“, нагласио је Тачи.

Он је навео да је данас тужилаштво специјалног суда, поред Харадинаја, позив упутило и бившем начелнику штаба ОВК Бислимију Зирапију, иначе његовом саветнику, као и неколико другим бившим официрима ОВК.


ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ КОСОВА ТРАЖИ ПРЕВРЕМЕНЕ ИЗБОРЕ

Председник Демократског савеза Косова (ДСК) Иса Мустафа позвао је вечерас косовског председника Хашима Тачија да започне консултације са политичким актерима како би одредио датум превремених парламентарних избора.


РТК2 на српском језику наводи да је Мустафа то казао након састанка председништва ДСК, одржаног поводом оставке косовског премијера Рамуша Харадинаја, поручивши да је Косово без владе и да актуелна влада нема легитимитет.