OSUĐUJUĆA presuda od dve godine, koju je Sud BiH u septembru izrekao Mensuru Đakiću i oslobađajuća presuda Begzadu Kajtaziju za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom u Bukovcu i Bukviku u septembru 1992. godine predstavljaju uvredu, kako za preživele srodnike stradalih,tako i za ubijene civile ovih sela.

Ovo je rečeno na konferenciji za medije koju su organizovali predstavnici mesnih zajednica Bukvik i Bukovac, i boračkih Udruženja nastalih iz Otadžbinskog rata.

- U dopisu Sudu BiH zatražili smo da se u toku žalbenog postupka proširi optužnica ili da se podigne nova za Đakića i ostale njegove vojnike, kao i za komandni kadar 108. brigade Hrvatskog veća odbrane /HVO/ i Drugog korpusa takozvane Armije BiH - rekao je član UO MZ Bukvik Slobodan Mijatović.

Pročitajte još: Dve osobe optužene za zločine nad srpskim stanovništvom u selu Bukvik kod Brčkog

Mijatović je podsetio da je Đakić bio komandant Prvog bataljona i da je komandovao glavnim napadom iz pravca mesta Vitanovići kroz Donji Bukvik prema centru Bukvika, gde je ubijeno 26 meštana Ulica, Bukovca i Bukvika, kao i prilikom napada na Bukovac 11. septembra, kada je ubijeno osmoro građana Bukovca.

Razočaranje ishodom suđenja nije krila Ruža Veselinović, kojoj su ubili 18-godišnjeg sina Peru.

- Punih 25 godina niko nije odgovarao za taj zločin. Sina smo pronašli nakon četiri godine u dvorištu jedne žene preko SFOR-a - rekla je Veselinovićeva.

Njena prezimenjakinja Joka, koja je u ratu izgubila supruga, kaže da je razočarana presudom.

Pročitajte još: Đakić uhapšen zbog ratnih zločina

U žalbi upućenoj Sudu BiH Bukvičani podsećaju da su presudom žrtve ponovo povređene i ponižene, narod uznemiren i ogorčen.

- Smatramo da je zasada ovaj vid protesta najlogičniji, te apelujemo da izvršioci treba da budu kažnjeni po zasluzi - stoji na kraju žalbe.

PROPUSTI I OPTUŽBE

PREMA presudi, Đakić je kao komandant Prvog bataljona 108. brigade HVO proglašen krivim da je iz neposredne udaljenosti posmatrao pripadnika bataljona, kojim je komandovao kako ubija tri zarobljena lica srpske nacionalnosti, propustivši da kazni počinioca.

Na istom suđenju Kajtazi je oslobođen optužbe da je tokom vojne akcije na selo Bukvik ubio sestre Milku i Radojku Brestovački.