Delimustafić naredio ubistvo 42 vojnika JNA

D. VUJIČIĆ

03. 05. 2017. u 22:22

Делимустафић наредио убиство 42 војника ЈНА

Tela ubijenih vojnika JNA, Alija Delimustafić , Konvoj napadnut sa svih strana

Napad na kolonu u Dobrovoljačkoj ulici odobrilo Predsedništvo BiH. Masakru prethodila odluka da se spreči izvlačenje konvoja

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova BiH donelo je odluku da se od 29. aprila 1992. godine napadaju svi konvoji JNA na izlasku iz kasarni, tako da je i napad od 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici, u kojem su ubijena 42 vojnika, izveden po tom naređenju!

Ovo proizilazi iz dokumenta koji poseduju "Novosti", a u kojem se u četiri tačke razrađuje postupanje prema vojnicima JNA. Izuzetak nije napravljen ni kada se kolona JNA, koju je predvodio kanadski general Luis Mekenzi, izvlačila iz Sarajeva i kada su muslimanske snage počinile monstruozan zločin za koji niko nije osuđen.

Na dan kada se obeležava 25 godina od masakra, "Novosti" otkrivaju da je i predsedništvo BiH 6. maja 1992. znalo da je rat regularnoj vojsci objavljen, i to su pokušali da sakriju prekidajući sednicu. Ipak, u stenogramu koji poseduje naš list navodi se da su glavni krivci tadašnji šef policije Alija Delimustafić (napisao naređenje), njegov pomoćnik Avdo Hebib i koordinator tajnih službi Bakir Izetbegović.

U naređenju za napade od 29. aprila piše:

1. Izvršiti potpuno i masovno zaprečavanje na svim putnim pravcima na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine, na kojima jedinice bivše JNA otpočinju izvlačenje tehničkih, materijalnih sredstava, u neposrednoj koordinaciji sa MUP.

2. Izvršiti blokadu šireg rejona vojnih objekata iz kojih se nastoje izneti tehnička i materijalna sredstva, raznim vrstama formacijskih i prirodnih prepreka, i iste obezbediti jedinicama teritorijalne odbrane Republike BiH i MUP.

3. Nenajavljenim kolonama jedinica bivše JNA i bez pratnje MUP sprečiti izlaske iz kasarne i komuniciranje na teritoriji Republike BiH.

4. Ubrzano planirati i otpočeti borbena dejstva na celokupnoj teritoriji Republike BiH i iste koordinirati sa štabom teritorijalne odbrane regije, okruga i Republike BiH. U okviru planiranja borbenih dejstava planirati opsežne mere zaštite stanovništva i materijalnih dobara građana Republike BiH.

Na suđenju Radovanu Karadžiću, odbrana je uzalud dostavila sudu ove dokumente, koji objašnjavaju ovaj i potonje napade na vojsku i koji govore o tome ko je kriv za spiralu rata koji je buknuo te godine.

Slučaj "Dobrovoljačka" pokrenut je 1992. u Vojnom sudu u Beogradu, i to protiv 19 državljana BiH osumnjičenih za napad na kasarnu u Sarajevu i kolonu JNA 2. i 3. maja 1992. godine.

Među optuženima za ove ratne zločine našli su se Ejup Ganić, Haris Silajdžić, Hasan Efendić, Sefer Halilović, Mustafa Hajrulahović, Zaim Backović, Jovan Divjak, Fikret Muslimović, Kerim Lončarević, Ivo Komšić, Stjepan Kljujić.

Predmet je potom ustupljen Haškom tribunalu, koji je 2003. godine zaključio da nema nikakvog razloga za krivičnu prijavu protiv Divjaka. Po srpskoj poternici, u Londonu je, u martu 2010. godine, uhapšen Ejup Ganić, ali ga je sudija pustio, smatrajući da je postupak - politički motivisan.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Sudija

04.05.2017. 05:24

Isti je slucaj i sa tuzlanskom kolonom iako su na Kozlovcu ostavili svo TO naoruzanje za koje je xy dobio 300.000 DEM.

Кипераш

04.05.2017. 06:48

Где је данас Делимустафић, шта ради и како спава, мислили на своју децу, јер је туђу побио?

ranko75

04.05.2017. 09:49

@Кипераш - Nemocni placu, stenju,uzdisu i vape za pravdom, a oni koji drze do sebe i svoga dostojanstva da ih ima bi za tolike godine nasle zlocince ispod zemlje i osvetili se.Glavnih zlocinaca je manje od 200, a izraelski Mosad je sve one sto su pobili njihove sportiste na olimpijadi u Minhenu po celom svetu pronasao i do jednog likvidirao. Ispada da u Mosadu ima mnogo vise Sindjelica nego medju srbima.

Pouh

04.05.2017. 12:45

Nije postupak "politicki " motivisan vec je matematicki objedinjen. Naime u toj koloni su poginule osobe a bilo ih je 7 -kako kaze i sam Milorad Kukanjac a imali su kod sebe vatreno oruzje a dogovor je bio bez oruzja .Ona zena koja je poginula je samo zrtva pogresnog mjesta (i vremena) na kojem se nalazila.

Dragan

15.05.2017. 23:01

@Pouh - Idi i vežbaj na duvačkim instrumentima. Možda si i muzikalan, ako nisi duhovit.

Чикириз

16.02.2018. 11:55

Pouh@↪ Да ли је могуће да бестијално убијање 42 војника ти правдаш са седморицом која су имала оружје( које?? с- 300??!!). Твој коментар само показује да би сте све исто урадили и данас ,ако би вам се пружила прилика!! За те кољаче који су избегли правду права је срећа што Србија нема Мосад ( израелска тајна служба) јер та служба"суди" онима који мисле да се од правде може побећи!!

Zurkolomac

16.02.2018. 12:19

Srbija treba sama da sprovede pravdu i da posalje 2-3 specijalca koja ce eliminisati te poturcene ultra-fasiste, kao sto radi Izrael. Srbe je ubijao svako ko je hteo bez posledica...

Posmatrac sa strane

16.02.2018. 17:32

@Zurkolomac - Tako su radili Tito i njegova Udba. Ali ko to da uradi danas? Ove mlakonje u svilenim gaćama ispod pantalona? Predsednik koji bi svuda da "legne na rudu" samo da ne bude kritikovan od Brisela, Berlina ili Vašingtona? A i da neko uradi to što rade SVE ozbiljne obaveštajne službe tzv. "demokratskih zemalja" kao Mosad, Cia, BND idr. ko nam garantuje da nas opet ne bi tukli? Niko. Zato, po srpskom običaju, čekaćemo opet 500 godina da se nešto sruši samo po sebi... Ili da se rodi novi Karađorđe!