NESEBIČAN POTEZ TOJOTE: Besplatno 24.000 patenata

P. Živković

07. 04. 2019. u 23:46

НЕСЕБИЧАН ПОТЕЗ ТОЈОТЕ: Бесплатно 24.000 патената
Japanska kompanija "Tojota", u želji da pruži podršku globalnoj elektrifikaciji vozila, dozvolila je korišćenje svojih 24.000 licenci potpuno besplatno
JAPANSKA kompanija "Tojota" je povukla, čini se, retko viđen potez na međunarodnoj ekonomskoj sceni! Naime, u želji da pruži podršku globalnoj elektrifikaciji vozila dozvolila je korišćenje svojih 24.000 licenci potpuno besplatno.

To uključuje patente stečene kroz više od 20 godina razvoja tehnologije hibridnih električnih vozila. Na raspolaganju je tehnička podrška proizvođačima finalnih vozila radi dostizanja ciljanih performansi nabavkom sistema za elektrifikaciju vozila. Imajući na umu količinu vremena, novca i resursa potrebnih za razvoj održive mobilnosti radi suzbijanja rasta štetnih emisija i nastavka korišćenja trenutno dostupne tehnologije, Tojota je objavila sve mere u vezi sa svojim patentima i tehničkim znanjem radi dalje promocije sve šire upotrebe elektrikovanih vozila.

Pročitajte još: "Tojota korola" pomera granice

Prvo je objavila da će odobriti besplatne licence za gotovo 24.000 patenata koje ima (uključujući i neke prijave koje su još u postupku), za tehnologije povezane sa elektrifikacijom vozila. A kao drugo će osigurati besplatnu tehničku podršku drugim proizvođačima koji razvijaju i prodaju elektrifikovana vozila kada koriste Tojotine elektromotore, baterije, sisteme upravljanja snagom, upravljačke računare i druge tehnologije vezane za elektrifikaciju vozila kao deo svojih pogonskih sistema.

Odobravanjem besplatnih licenci i pružanjem tehničke podrške za svoje sisteme elektrifikacije vozila, Tojota želi dodatno da promoviše širenje elektrifikovanih vozila i na taj način pruži pomoć vladama, proizvođačima automobila i društvu u celini da ostvare zacrtane ciljeve povezane s klimatskim promenama.

Pročitajte još: "TOJOTA CH-R HIBRID": Nešto sasvim drugačije

- Na temelju velikog broja upita koje smo dobili u vezi s našim sistemima elektrifikacije vozila od kompanija koje prepoznaju potrebu popularizacije hibrida i drugih tehnologija za elektrifikaciju vozila, verujemo da je sada vreme za saradnju" - ističe Šigeki Teraši, član upravnog odbora i izvršni potpredsednik Tojote.


- Ako broj elektrifikovanih vozila značajno naraste u sledećih 10 godina, ona će postati standard, a naša je želja da imamo ulogu u tome pružajući snažnu podršku tom procesu.

Patenti na koje se odnose ove besplatne licence su napredne tehnologije ugrađene u elektrifikovana vozila, posebno ona koje se koriste u hibridnim električnim vozilima (HEV) koja su pomogla Tojoti u ostvarivanju značajnih performansi, smanjenju dimenzija i smanjenju troškova. Konkretno, obuhvaćeni patenti su za delove i sisteme, kao što su elektromotori, upravljačke jedinice snage (PCU) i upravljački sklopovi. Ovo su temeljne tehnologije koje je moguće primeniti za razvoj različitih vrsta elektrifikovanih vozila uključujući HEV, plug-in hibridna električna vozila (PHEV) i električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV).

Razdoblje ustupanja počinje odmah, a trajaće do kraja 2030. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Meda

08.04.2019. 07:52

Definitivno su daleko naprednija civilizacija od ostatka sveta. Gotovo vanzemaljska po opšte društvenoj svesti.

Любитель

08.04.2019. 08:36

Савесна и одговорна нација. Амери и уопште Запад би паре и само паре.

Ustani Radoje Domanovicu

08.04.2019. 08:41

Veoma retko vidjen potez. Tesla je objavila 30 000 patenata pre 2 gidine