OD 24.687 novih putničkih automobila i 6.043 laka komercijalna vozila koja su kupljena i prvi put registrovana u Srbiji u 2018. godini (što je rast od 12, odnosno 14 odsto na godišnjem nivou), čak ih je 74 odsto registrovano u Beogradu.

U Vojvodini, najvećim delom u Novom Sadu, registrovano je 14, a u svim ostalim delovima Srbije ukupno 12 odsto novokupljenih vozila.

- U Beogradu je skoncentrisano najviše stranih kompanija koje su obnavljale svoje vozne parkove, a i platežna moć stanovništva je najveća - kaže, za "Novosti", Dragan Škrnjić, analitičar automobilskog tržišta. - Malo iznenađuje slaba prodaja u Vojvodini, dok je trenutna situacija u ostalim delovima Srbije takva da zaista malo ko razmišlja o novom vozilu.

Ipak, s obzirom na zastarelost voznog parka, ali i s porastom zaposlenosti dolaskom stranih investitora, očekuje se da će u narednom periodu više posla imati upravo prodavci u ovim delovima zemlje.

- I tu će najveći deo novih vozila kupovati firme za vozne parkove, kao što je to slučaj u Beogradu - ocenjuje Škrnjić, potkrepljujući tu tvrdnju činjenicom da su na lizing pravna lica kupila čak 87 odsto vozila.

PROČITAJTE I:"FIJAT 500" RUŠI REKORDE: Hit i posle 11 godina


I dalje srpski vozači najviše pazare "škode", kaže se u analizi "Kube tima" i Srpske asocijacije uvoznika novih vozila i delova. Prodato je čak 4.646 čeških automobila.

Potom slede "Fijat", sa 2.714, i "Folksvagen", sa 1.835 prodatih kola. "Fijat" je lider kada je u pitanju prodaja lakih komercijalnih vozila - 1.670, s slede ga "Folksvagen", sa 745, i "Reno", sa 683 prodate jedinice.