VIŠEČLANA kriminalna grupa koju je predvodio Milan Lazarević (39), zvani Laza Bombaš i General, osumnjičena za ubistva, ucene, iznude, pretnje, pa i razaranja poslovnih objekata u centru grada, nekoliko godina širila je i podgrevala atmosferu straha i nesigurnosti u Valjevu. Pripremali su teren da u jednom trenutku, kažu dobro upućeni, postanu paraformacija koja će "da zavede red u gradu na Kolubari"!
Za to bi im, navodno, poslužila Lazarevićeva Agencija za obezbeđivanje "Polito", zvanično registrovana na drugu osobu. Sam naziv firme stvarao je nedoumicu i zbunjivao građane, jer je "Polito" koristio gotovo isti oblik slova kao MUP u oznakama "policija", ali i bela vozila, poput "pežoa" i "punta".

Paravan

ZAPRAVO, "Polito" je bio samo paravan, ali i svojevrsna poluga moći, za mnogobrojne kriminalne radnje ove višečlane grupe, koja se tereti za zločinačko udruživanje, ubistva, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, iznude, nanošenje teških i lakih telesnih povreda.
Lazarević je, kako saznajemo, nameravao da usluge obezbeđivanja ponudi i aktuelnoj gradskoj vlasti. Kao argument za tu "poslovnu ponudu" poslužila bi mu, saznajemo, činjenica da je nedavno, u vreme posete delegacije dvadesetak ambasadora zemalja Evropske unije, i pored pojačanog obezbeđenja, u Gradsku kuću ušetalo nekoliko rezervista. Tražili su isplatu ratnih dnevnica i počeli štrajk glađu, ali ih je policija izvela.
Već duže vreme, Lazarevićeva kriminalna grupa smišljeno je u javnosti, čak i preko pojedinih lokalnih medija, plasirala tezu da Valjevo više nije bezbedno, jer "policija nije u stanju da se izbori s kriminalom". Da je Laza Bombaš imao velike planove svedoči i podatak da u statutu "Polito" stoji da, uz obezbeđivanje građana, objekata i ustanova, firma može da se bavi i pružanjem takvih usluga samoj policiji!
Uz krivična dela koja se ovoj kriminalnoj grupi stavljaju na teret, istraga bi trebalo da se pozabavi i "logističkom podrškom" koju je Lazarević imao u delovima državnih institucija. Javna je tajna da su se mnogi iz njegovog okruženja, protiv kojih su za razna kriminalna dela podnošene krivične prijave, "izvlačili" bez određivanja pritvora uz obrazloženje da "za to nisu bili ispunjeni zakonski uslovi".

Presuda

Grupa je reketirala većinu lokala u Valjevu. Tarifa se kretala od 30, do čak fantastičnih 50 odsto od prihoda! Aktivnosti nisu ograničavali samo na Valjevo, već su delovali i u drugim opštinama Kolubarskog okruga. Sada se javlja veliki broj vlasnika da prijavi policiji šta se sve pretrpeli od Lazarevića i ekipe.
Istraga bi trebalo, saznajemo, da se pozabavi i na koji način je Lazarević pre nekoliko godina na tenderu kupio nekadašnje društveno preduzeće "Mašinoservis" u Donjoj Grabovici kod Valjeva. U prostorijama ove nekadašnje firme, policija je, prilikom pretresa, pronašla veću količinu pancira i pendreka. Iz "Polita", čije je sedište u centru Valjeva, u Knez Miloševoj ulici, policija je odnela kompletnu dokumentaciju.
Interesantno je da od sredine 2007. godine "Polito" obezbeđuje i Narodni muzej u Valjevu. Mesečno, za tu uslugu, iz budžeta grada Valjeva izdvaja se 100 evra u dinarskoj protivvrednosti. Saznajemo da "Polito", takođe, obezbeđuje i filijalu Nacionalne službe za zapošljavanje u Valjevu.

Ranjavanje

Policija nastoji da rasvetli i ranjavanje u noge hicima iz pištolja uglednog advokata Duška Đukanovića, nekadašnjeg predsednika Okružnog suda u Valjevu, koji je bio branilac Željka Đedovića na suđenju za pokušaj ubistva Milana Lazarevića, 2007. godine.
Lazarević je bio optužen da je u maju 1993. godine, na parkingu u blizini "Remonta" u Valjevu, bacio bombu "kašikaru" i pucao na "žestoke momke" iz Crne Gore, zbog spora oko automobila. Tada su povređene četiri osobe. Posle dugogodišnjeg sudskog postupka, u Okružnom sudu u Valjevu oslobođen je svih optužbi! Obrazloženje je bilo da sud za 12 godina nije uspeo da pronađe očevica ovog događaja.
Tada su, prvi put u Srbiji, primenjene odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, jer suđenje nije održano u razumnom roku. Takvu odluku 2005. godine doneo je sudija Dragan Obradović, koji je sada predsednik Okružnog suda u Valjevu.
Prošlonedeljno ubistvo Željka Đedovića bilo je okidač koji je Lazarevića, ali i njegovu ekipu, smestio iza rešetaka. Vlasnik "Polita" uhapšen je u svojoj kući u Valjevu. Ubici kojeg je angažovao Zoranu Jeličiću "lisice" su stavljene u jednom valjevskom stanu koji je Lazarević tajno iznajmio kao "štek".

BIO OPČINJEN LAZAREVIĆEM
POLICAJAC MILAN Milijanović (25), iz Lajkovca, pripadnik beogradske Interventne brigade, više od godinu i po poznavao se i intenzivno družio sa Milanom Lazarevićem. U kafić, u centru Lajkovca, koji drži policajac, Laza Bombaš je često svraćao. Oni koji ih poznaju kažu da je Milijanović bio opčinjen Lazarevićem i da mu je ovaj bio idol.

BAGEROM U KAFIĆE
Za sada nepoznati "gost" pokušao je pre dve godine oko pet sati izjutra da uđe u kafić "Knez" i pekaru-kafe "Fontana" u centru Valjeva - sa građevinskim utovarivačem "ult 150"! Pošto je gotovo srušio ulaz u "Knez", a potom i izloge "Fontane", moćnu mašinu je ostavio i pobegao pre nego što je došla policija.