Drago Malović: Neću valjda dugo kao Đekna

Čedo PRELEVIĆ

17. 02. 2012. u 20:54

„Novosti“ u poseti Dragu Maloviću, Radosavu iz „Đekne“: Čuo sam da pišu i da se preko toga „Fejsbuka“ priča da sam neđe u domu u Risnu

VEST objavljena kao „skandalozna“ - da je glumac Drago Malović, popularni Radosav iz serije „Đekna“, zaboravljen od svih i smešten u staračkom domu - nije tačna.

To za „Novosti“ kaže sam Malović, koji duboku starost provodi u svom stanu u podgoričkoj Ulici Vasa Raičkovića 38, okružen pažnjom dece i unučadi.

- Čuo sam i ja da tako pišu novine i da se preko toga „Fejsbuka“ priča da sam neđe u domu u Risnu - kaže, obradovan gostima iz „Novosti“.

Malović živi sam, u lepom stanu prepunom još lepših uspomena. Porodica, sin i dve kćerke, unučad - a njih je sedmoro, plus troje praunučadi - uverili smo se, i te kako brine o svom slavnom članu, glumcu koji je u bivšoj Jugoslaviji postao poznat, nekako, tek pod stare dane. Onda kada je ovekovečio lik starog Crnogorca Radosava u seriji „Đekna još nije umrla, a ka’ će - ne znamo“.

- Nema dana da neko od njih ne dođe. Donesu mi sve šta mi treba, a četvrtkom dolazi Lidija iz gerontološke - kaže Drago. - Ništa mi baš ne fali, iako sam nagurao 88 godina. Kćeri me vode kod doktora, a on pita: „Što ste ga doveli?“ Zdrav sam, čudo jedno. Sad samo čekam da me Bog uzme, da idem kod moje Kose, kasnim već ohoho...

KARIJERU POČEO KAO AMATER DRAGO Malović je karijeru glumca započeo kao amater u nikšićkom pozorištu „Zahumlje“. Zna tačan datum kada se prvi put popeo na scenu: 1. mart. 1949. Nije završio nikakve glumačke škole, a radni vek proveo je uglavnom u Crnogorskom narodnom pozorištu. Glumio je u osam filmova Živka Nikolića i kod još petnaestak drugih režisera.
Poslednji put se na javnoj sceni pojavio 2006. u Mostaru, u predstavi „Višnjik“ pozorišta sa Cetinja.

Ne krije bol za suprugom Kosom - Kokom, bez koje je ostao pre devet godina. U slavu njenih seni recituje nam, strasno i dirljivo, Šantićevu „Moju komšinicu“.

- Eto, pamtim te stihove, do jednog, od 1949. kada sam ih naučio i počeo da se bavim glumom u nikšićkom „Zahumlju“, a štošta drugo zaboravljam - kaže.

Imao je više od 80 godina kada je još glumio, u predstavi „Višnjik“ Antona Čehova u produkciji Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“. Onda su, veli, noge počele da ga izdaju, a i dosta je bilo - ravno 60 godina na daskama koje žive znače, dvadesetak uloga u filmovima i još toliko u TV serijama.

- Vazda su to bile epizodne uloge - seća se - ali sam igrao sa svim velikim glumcima one Jugoslavije. A taman kada odoh u penziju, pre četvrt veka, odigrah tog Radosava i postadoh zvezda!

Za ulogu Šavničanina u kultnoj TV-seriji „Đekna još nije umrla a ka’ će ne znamo“, zajedno sa Ljiljanom Kontić (glumila Ljeposavu) od naših „TV Novosti“ laskavu titulu „glumački par godine“ dobio je 1979. godine. To priznanje i „Trinaestojulska nagrada“ najdraži su mu, kaže, uz plaketu počasnog člana Crnogorskog narodnog pozorišta koja krasi „zid uspomena“ u njegovom stanu.

- Pisali su da su me zaboravili i država, i kolege, i porodica, da sam neđe u domu za stare, a nedavno su došli iz udruženja Crnogoraca u Švajcarskoj da me obiđu, pošto su prethodno čuli da sam umro! - priča, nekako baš onim Radosavovim, „drobnjačkim“ akcentom kojim je osvojio bivšu Jugu.

PENZIJA OSIM što ga porodica „dobro pazi“, Drago Malović je i dobro „situiran“.
- Dali su mi tu penziju koju su uveli za zaslužne umjetnike, 700 evra - kaže. - Dosta brate, šta će mi pare?

Pozovu ga, kaže, telefonom, Slobo Marunović i drugi glumci iz CNP, dva puta ga je posećivala Vesna Pećanac, udovica režisera Živka Nikolića koji je u pozno doba otkrio i afirmisao Dragov beskrajni talenat. Kćerke i sin, unuci, dolaze bukvalno svakog dana, donesu šta treba.

- E, ali baš sam nešto razmišljao da će se, možda, ta priča o mom odlasku u starački dom obistiniti - otvara dušu glumačka legenda. - Moja deca imaju svoje probleme i svoju decu, rade, pa se pitam da li je fer da im više smetam. Ako odem - to nije zato što to hoće oni, već ja. Pazi, postoji velika opasnost da im još dugo budem na treretu: moj otac je umro u 102. stric u 104. a sestra koja je živela u Kanadi - u 106. godini. Ne daj bože da i ja toliko potrajem!

Drago odavno ne izlazi iz stana, niti više misli da krene „put Šavnika“. Prebira uspomene, čita knjige, gleda TV, obavezno prelista i dnevne novine, tek da vidi „da nije ko umro u Nikšić“.

- Đeca su tu skoro bacila onaj Radosavov crveni, šupljikavi džemper - zaiskri suza dok nas časti čistom lozovačom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Franjo

17.02.2012. 22:59

Veliki glumac, veliki čovek i ne mogu verovati, da je već 25 godina od prikazivanja one sjajne serije. Još uvek mi odzvanja njegov glas u ušima, kao da ga sada gledam. Bog da mu da još zdravlja i neka u miru provede ostatak života.

Dijana

16.05.2014. 09:36

@Zahuski - Oprosti Zahuski, ali ime konja je ĆETALJ, a ne Putalj. Pozdrav!

Srecko-USA

18.02.2012. 08:20

Evo odma da ukucam u google ime serije pa da se malo nasmijem ovde daleko! Ziv, zdrav i da te noge posluze sokole!

dejan bg

18.02.2012. 09:31

Boze cuvaj legendu! Pre 10-tak godina Drago je snimio lepu reklamu o toleranciji sa ,,Joksimom,,

Miki

18.02.2012. 10:15

Donesi mi taj crni kaput Ljeposava, hooocu Cetalja da saranim sa tatooom. S`kim oooca da saranis, jeli? Cu li ti mama, sta ti sin veli? Ma ne veliiiim tooo tata. No, no ja veli, jeliiii? Eto, ako ti kazest tata da je tako, etooo....Hvala ti Radosave za ulepsano detinjstvo, ih kad se setim kao mali, negde 1987-88 godina, svakim radnim danom u 20:15 ide Djekna do 21h, pa se popije cokoladno mleko i na spavanje, jer sutra je trebalo ujstajati ici u skolu.To su bila vremena, danas samo secanja :(

duska

18.02.2012. 11:15

Kako covek od 90 godina moze da zivi sam! Nehumano i neljudski. Mozete vi da ga obilazie svaki cas, ali to nije to! Ovo govorim iz licnog iskustva, moj otac je posle smrti mog brata i moje majke ostao sam! Zivela sam na tri kilometra od njega tj.roditeljske kuce, odnosila mu rucak, unuci, moji sinovi su ga obilazili svaki dan, ali deda je bio tuzan. Pricao bi s nekim druzio bi se, ne moze samo s televizorom. Prekinula sam tu muku dovela oca kod sebe da mu starost ne bude tako tuzna i samotna.

nana

18.02.2012. 19:50

@duska - Draga Duska, ako je to bilo slucaj sa Vasim ocem, ne znaci da su iz reda svi takvi, jer Dragomir Malovic je imao ponudu kcerke da predje da zivi kod njega, ali on izricito nije htjeo da prihvati tu ponudu, jer je navikao na svoj red i mir kojeg se ne odrice.

Nikola Lovcenac

18.02.2012. 12:37

Prje dva dana sve srpske novine su objavile kako zivi u domu i da ga niko ne obilazi i ne brine o njemu,eto i sami ste se uvjerili kolko nas vole i dobro misle.

CP LOVCENAC

18.02.2012. 12:48

Drago neka si nam ziv i zdrav jos 100 god.i uvjek cemo bit uz vas!!!!!Veliki pozdrav za sve Crnogorce koji nijesu zaboravili ko su i što su.Živjeli

marko

18.02.2012. 13:22

ja sam mislio da su novosti malo ozbiljnije novineda svoje citaoce ne zamaraju ovako beznacajnim clancimane morate da nas zamarate vestima iz crne gore

sky

18.02.2012. 14:50

@marko - pa sta trazis onda po Novostima???Kako bi trebalo da izgleda reportaza po tebi???Reci im vidis da ne znaju....piiiiiiihhh

zoki

18.02.2012. 15:25

@marko - E Marko. Srbija nije bre jos prezalila svoju ljuba CG. Ili joj bre nedostaje more. Uzdravlje sokole.

S

19.02.2012. 16:10

@marko - Radosav je najbolji glumac s ovih prostora.. I njegov rad ce zauvek ostati.. A glupi komentari i nebitni ljudi prolaznog su karaktera... Marko, Marko... Hm... Nauci prvo da pises pravilno pa onda komentarisi.

jelenad2000

30.07.2012. 10:51

@marko - Marko, Radosav je, kao i mnogi drugi veliki ljudi, probio vjekove, a tebe ne zna niko ni u tvom soliteru!!!! Bez obzira na nacionalnost...

Miodrag Stojadinović

18.02.2012. 14:15

Sve najbolje našem dragom "Radosavu",neka ga Bog poživi,dao bih mu nekog našeg "Oskara" za ulogu Radosava u "Djekni"!