Svakoj bašti treba fontana

Tatijana Nešić, arhitekta

15. 04. 2017. u 20:20

Blagotvorni uticaj vode na čoveka odavno je prepoznat

Свакој башти треба фонтана

Shutterstock

Prvobitno su se fontane koristile isključivo u funkciji obezbeđivanja pijaće i vode za kupanje i pranje stanovnika gradova i sela, a danas one služe kao dekorativni element u prostoru.

U zavisnosti od mesta gde se nalaze, oblika i načina oticanja vode, razlikuju se po materijalu i načinu izrade, a možemo da ih podelimo na vrtne fontane, javne fontane, muzičke ili svetleće i mnoge druge. I fontane sa raznovrsnim vodenim mlazevima su izuzetno efektne.

Prednosti vodoskoka, penušavih gejzira i drugih vodenih oblika koje formiraju mlaznice su u tome što pružaju niz mogućnosti za kombinovanje. Oni se podjednako lepo mogu uklopiti i u jezerca nepravilnog, i u bazene pravilnog geometrijskog oblika. Takve fontane mogu da budu veoma dinamične i u kombinaciji sa podvodnom rasvetom izgledaju veoma lepo.

Još su drevne civilizacije naročit značaj pridavale vodi u pejzažu. Tokom renesanse, posebno u Italiji, fontane počinju da se ukrašavaju ne samo zelenilom i cvećem, nego i skulpturama. Vodene bašte dostižu vrhunac za vreme Luja 14, koji podiže vrt u Versaju sa ukupno 1.440 fontana. Kinezi, a kasnije i Japanci, usavršili su vodene bašte, jer je voda jedan od najvažnijih elemenata njihovih filozofija. Kineski i japanski vrtovi predstavljaju najbolji primer sklada čoveka i prirode.

Fontane u dvorištu ili bašti deluju vrlo dekorativno i opuštajuće, a blagotovorni uticaj vode na čoveka dodatno pojačava efekat. Prskanje i žuborenje vode donosi život i pokret u svako dvorište, a voda će postati deo opuštajuće atmosfere vašeg vrta. Zato fontanu treba posmatrati kao ključno mesto u spoljašnjem prostoru, jer u potpunosti menja njegovu atmosferu. Šum vode štiti od spoljašnje buke i tako stvara prijatan, opuštajući ambijent.

Bitno je prilikom pravljenja fontane odabrati onu koja je proporcionalana veličini dvorišta. Važno je i da fontana prati temu vrta, nije poželjno staviti neku modernu fontanu u japanski vrt. Bez obzira na temu dvorišta, fontana nikad ne bi trebalo da bude skrivena, pa da ljudi ne mogu da uživaju u njoj. Ako je vrt formalnog karaktera, fontanu je najbolje postaviti u centar dvorišta, na mestu gde se ukrštaju dve staze kako bi činila centralnu tačku. Ako je vrt neformalnog karaktera, fontana može da bude postavljena u neki ugao ili uz stazu. Fontana ne predstavlja veliki finansijski izdatak i svako može da uz dovoljno strpljenja, mašte i kreativnosti napravi jednu u svojoj bašti ili dvorištu.

U današnjim vrtovima fontana, jezerce ili potok san su svakog ljubitelja bašte. Fontanu i jezerce moguće je smestiti u bilo koji tip bašte. Mogu biti različitih oblika i stilova u zavisnosti od veličine dvorišta, kao i od korisnikovih želja. Mirna, ravna vodena površina stvara efekat ogledala, pa se u njoj može ogledati okolina, što može delovati veoma elegantno i prefinjeno. Prirodan, nepravilan oblik jezerca je interesantno kombinovati sa drvenim platformama, ili popločanim površinama za odmor i šetnju. S druge strane, ukoliko je želja korisnika dinamičan potok sa slapovima ili vodopad, pored izuzetnog vizuelnog doživljaja, dobija se i prijatan žubor vode.

PRIRODNI MATERIJALI

Pri izradi ovakvih vodenih aranžmana obično se vodi računa o tome da se priroda u potpunosti ispoštuje i podražava. To podrazumeva upotrebu prirodnih materijala kao što su stene, kamen, rečni oblutak. Posebnu draž i životnost potocima i jezercima daju biljke i ribe, pa je neophodno i njima pokloniti posebnu pažnju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

deda Bane

15.04.2017. 23:20

slazem se lepo je to,ali narod je gladan,svakom feizderu je potrebna hrana,a toga nema

mama Vesna

18.04.2017. 08:56

@deda Bane - Bravo deda Bane, trebaju nam drugaciji saveti.Kako platiti komunalije i imati za hranu i higijenu do narednog primanja, kako decu izvesti na put, iskolovati a zatim zaposliti. Kako sacuvati svopstvenio zdravlje da se nadjemo deci, pomognemo njima i jihovoj deci ... jer zivot je jako tezak. Mozda samo jedan savet, kako otici iz Srbije