Pazite da staze ne budu klizave

24. 03. 2016. u 08:13

Пазите да стазе не буду клизаве
Kada gradite prilazne putiće u dvorištu vodite računa o izboru materijala. Za stazice u bašti kojima se kreću pešaci koristite prirodni kamen, šljunak, kaldrmu ili ciglu

BAŠTENSKE staze mogu da budu od različitih materijala, a najvažnije od svega je da ih prilagodite terenu kako bi po svakom vremenu, što znači i kiši i snegu, bile upotrebljive. Glavne staze su ona koja vodi ka kući i kojom se kreću kola. Prilikom izbora materijala imajte na umu praktične ali i dekorativne aspekte i ne zaboravite da često korišćene staze treba da budu popločane materijalom koji nije klizav. Potrudite se da staze koje pravite budu u skladu sa ostatkom dvorišta, to jest kuće.

Za popločavanje puta kojim se kreću vozila koristite ploče od prirodnog kamena, betona ili granitne kocke. Za stazice u bašti kojima se kreću pešaci koristite prirodni kamen, šljunak, kaldrmu ili ciglu.

Kada pravite stazu, obezbedite stabilnu i glatku podlogu tako što ćete da skinete gornji sloj zemljišta. Za baštenske stazice dovoljna je podloga od peska od tri do pet santimetara i peskovitog šljunka od 10 santimetara. Svaki sloj treba dobro utabati. Pre nego što stavite ploče, gornji sloj izravnajte pomoću drvene ili metalne ploče.

Debljina gornjeg sloja staze ili puteljka trebalo bi da bude od šest do osam santimetara za površine kojima će se kretati automobil, a za ostale pet santimetara. Između ploča treba da napravite fuge pomoću sitnog šljunka ili peska, da se ne bi deformisale i lomile i da ne bi izbijao korov.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije