Nova studija TVRDI: Do sada nijedno dete nije prenelo korona virus na odrasle

Novosti online

01. 05. 2020. u 00:15

Нова студија ТВРДИ: До сада ниједно дете није пренело корона вирус на одрасле
Analizom uticaja bolesti kovid-19 na decu pokazalo se da deca ne igraju značajnu ulogu u širenju korona virusa
Najnovija studija tvrdi da nije pronađen nijedan slučaj prenošenja korona virusa sa deteta na odraslu osobu, prenosi Sun.

Analizom uticaja bolesti kovid-19 na decu pokazalo se da deca ne igraju značajnu ulogu u širenju korona virusa.

Čak i Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da do sada nije zabeležen slučaj da je dete mlađe od 10 godina prenelo korona virus na starije.

Studija koju je sproveo Kraljevski koledž predijatrije i zdravlja dece otkrili su da njihovi dokazi dosledno ukazuju deca ipak ne igraju važnu ulogu u lancu zaraze, kao što se ranije mislilo.

- Covid-19 pogađa decu jako retko i uključuje često asimptomatske slučajeve. Postoje dokazi o kritičnim slučajevima dece, ali oni su jako retki. Uloga dece je i dalje nejasna, ali izgleda da ona ne igraju značajniju ulogu – rekao je dr Alasdair Munro, klinički istraživač pedijatrijskih zaraznih bolesti.

Ove nedelje otkriveno je da devetogodišnji dečak koji je zaražen korona virusom u Francuskoj nije preneo virus nikome, uprkos kontaktu sa više od 170 ljudi.

Ove teorije pridržavaju se i Švajcarci pa su njihove vlasti odlučile da ukinu zabranu socijalnog kontakta između starijih osoba i dece do 10 godina starosti, jer su naučnici zaključili da mailišani u tom uzrastu nemaju razvijene receptore za korona virus, pa tako ne mogu biti ni prenosioci, objavio je BBC.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Oprezan Posmatrac

01.05.2020. 07:02

Pa dajte onda da pustimo decu da idu na posao i u kupovinu, pa da vidimo hoće li statistika ostati ista?