To što je vaš mališan tih, miran, povučen i veoma osetljiv može da bude jasan pokazatelj da pripada kategoriji takozvane kristalne dece. Oni odavno nisu nepoznanica, a rođeni su između 1995. i 2005. godine i smatra se da je njihova misija da duhovno probude ljudski rod. Kako? Tako što transformišu svet izrazito razvijenom empatijom, miroljubivošću i spremnošću da praštaju.

Kristalna deca uglavnom imaju krupne ili prodorne oči kojima, duboko analitički, posmatraju sve oko sebe. Skeniraju ljude i situacije bez reči, ali umeju pozitivno da odgovore na svaki dobronamerno upućen pogled. Veruje se da, na prvu loptu, mogu da pročitaju nečiju dušu, ali i karmu.

Kaže se da imaju auru kristalnozlatne boje sa pastelnim nijansama i nazivaju ih učiteljima osnaživanja. Umiljata su, blaga, nežna i senzitivna. Imaju razvijenu intuiciju i telepatske moći, a svet oko sebe često doživljavaju kao bučno i konfuzno mesto za život. Povlače se u muziku i umetnost uopšte, jer su vrlo osećajna i kreativna. Bliska su sa roditeljima, dok im je socijalni život mahom oskudan, jer više vole da budu u tišini umesto da se raspravljaju, ubeđuju, preganjaju. Osetljiva su na mirise, boje i ukuse, zbog čega su sklonija alergijama.

Pričaju manje od ostalih, a često se dešava da progovore tek oko četvrte godine. Kada osete opasnost, povlače se u sebe, što neretko rezultira time da im se pripisuje autizam u ranom detinjstvu. Lori Džonson, koji je mnogo pisao na ovu temu, zaključio je da ovaj poremećaj nastaje kao posledica nesvesnog dizanja "brane" od unutrašnjeg haosa, negativnih osećanja i neprijatnih vibracija. Jer, iako su kristalna deca posebno otvorena za ljubav, ona više žive u svom izolovanom svetu, što i te kako brine roditelje. Ali, stručnjaci kažu da ne treba da paniče što su im mališani drugačiji, posebni. Važno je da odrasli što pre shvate da moraju da poštuju njihovu različitost, a ne da ih teraju da budu kao svi drugi.

Kristalna deca razmišljaju u slikama, a ne u rečima, kao većina, pa roditelji mogu da im saopšte sve što žele preko takvih sadržaja. Ne trpe pritiske i na njih reaguju blokadom i povlačenjem. A na razumevanje odgovaraju izražavanjem zahvalnosti i poštovanja. Od njih može mnogo da se nauči o praštanju, toleranciji, smirenosti, poverenju i moći neverbalne komunikacije. Sve što traže je da ih ne smeštate u šablon i da ne robujete stereotipima.


INDIGO RODITELjI I DUGINI MALIŠANI

Pre kristalne dece su "vladali" indigo mališani, koji su rođeni uglavnom sedamdesetih godina prošlog veka. Ona su se prepoznavala po svojoj jakoj volji i jasnoj misiji u životu. Rušila su konzervativni sistem vrednosti, borila se za pravdu i protiv autoriteta koji ne zaslužuju to da budu. Nazivali su ih buntovnicima i ratnicima, snažnog temperamenta i velike odlučnosti.

Roditelji kristalnih mališana uglavnom pripadaju indigo generaciji. A kao treća generacija posebnih dolaze - dugina deca. Smatra se da su ona tu da dovrše misije indigo i kristalne generacije, gradeći do kraja ono što su prethodnici započeli.