Škola nije sve u životu

T. L.

10. 02. 2017. u 18:18

Deca kojima roditelji svakodnevno drže lekciju da je škola važnija od svega, uglavnom ne uspevaju da ovladaju socijalnim veštinama i zaostaju za vršnjacima u emocionalnoj inteligenciji

Школа није све у животу

Shutterstock

Deca kojima roditelji svakodnevno drže lekciju da je škola važnija od svega, uglavnom ne uspevaju da ovladaju socijalnim veštinama i zaostaju za vršnjacima u emocionalnoj inteligenciji. To je pokazalo istraživanje nemačkih pedagoga, koji su želeli da otkriju šta se dešava sa mališanima koje su naučeni da je uspeh u školi ispred svakog drugog.

- Fokus na ocenama i savladavanju gradiva je pozitivan, ali ne sme da bude jedina stvar o kojoj mame i tate pričaju sa decom - kaže dr Robert Klaus. - Ambiciozni roditelji zaboravljaju da škola nije mesto u kojem se samo uče matematičke i istorijske zakonitosti, nego i životne. Poželjno je da svakog dana, osim o peticama i takmičenjima, sa decom razgovaraju na temu drugarstva, simpatija, odnosa prema nastavnicima, obrocima koje jedu na odmoru, modi, muzici, filmu...

Studija je pokazala da izostanak roditeljske brige i interesovanja o drugim aspektima školovanja, od dece pravi dobre đake, ali loše prijatelje i partnere, koji u svakodnevnim stvarima ne znaju da se snađu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Goran Pavlovic

10.02.2017. 18:27

Ocena nije merilo znanja. Brojni su primeri koji to dokazuju, znate ih svi. Ali sada imamo jednu drugu krajnost, u poslednje vreme tendenciju gde se roditelji bore protiv domacih zadataka. Ovo moze biti jako kontraproduktivno.

Biljana Vujovic.

16.02.2017. 04:17

Tacno je.Ocena nije merilo znanja!Pojedini roditelji,tendencija je,insistiraju na dobrim ocenama.Veca je steta ako dobije nezasluzenu dobru ocenu, nego slabu ocenu.Slaba ocena ima i vaspitni znacaj.