LEKOVI za želudac "ranitidin" i "ranisan", svih proizvođača, koji su sa evropskog tržišta povučeni pre više od osam meseci zbog sumnje u neispravnost aktivne supstance ranitidin proizvođača Saraca Laboratories Ltd, do daljeg ostaju pod suspenzijom. Doktor Pavle Marjanović, direktor "Aktavisa" za Srbiju i Crnu Goru koji je deo "Teva grupe", u razgovoru za "Novosti" otkriva da je to nova odluka Komiteta za lekove za humanu upotrebu Evropske agencije za lekove (EMA).

Marjanović kaže da je ovaj komitet 30. aprila izdao saopštenje sa preporukom da svi lekovi koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin do daljeg ne budu na tržištu zbog prisustva NDMA (N-nitrozodimetilamin) nečistoća.

* Zna li se u kojoj meri su prisutne nečistoće u supstanci?

- Kako je navedeno, u pitanju je vrlo mala količina nečistoće. Ali lekovi su preventivno povučeni dok se sve činjenice ne utvrde.

* Da li je utvrđeno otkud NDMA u supstanci?

- Zasada još nije sa sigurnošću potvrđeno šta je izvor ovih nečistoća u ranitidinu. Prema navodima nekih studija, NDMA nastaje degradacijom samog molekula ranitidina tokom stajanja. Druge studije pokazuju da ova nečistoća može da se formira u našem organizmu nakon uzimanja lekova koji sadrže ranitidin.

* Sam proces ispitivanja počeo je mnogo pre odluke o privremenom povlačenju ovh lekova.

- Da, EMA je još 2018. zahtevala od svih nosilaca dozvola za lek da do kraja septembra 2020. godine dostave informacije o proceni rizika prisutnosti nitrozaminskih nečistoća u svim lekovima koji sadrže hemijski sintetisane aktivne supstance, pa sam tim i u ranitidinu. Više informacija o izvoru nečistoća, mogućnosti njihove identifikacije, uspostavljanju zahteva, a samim tim i vraćanju ovih lekova na tržište, znaće se nakon svih završenih aktivnosti definisanih zahtevima evropskih regulatornih organa.

* Da li ima problema sa još nekim supstancama?

- Trenutno nema. Upotreba lekova širom sveta se pomno prati, i ako bude uočena i najmanja naznaka da nešto nije u redu - reagovaće se munjevito, i na globalnom i na lokalnom nivou. Zdravsteni sistemi su pripremljeni za situacije da kada jedan lek nije dostupan budu korišćene alternative, kako bi lečenje pacijenata bilo nastavljeno što efikasnije.

* U poređenju sa zemljama u okruženju, da li Srbija ima veću ili manju dostupnost lekova na teret osiguranja?

- U odnosu na Hrvatsku i Sloveniju, na primer, Srbija ima nešto manji broj lekova koji se izdaju na teret osiguranja, ali se ta lista konstantno proširuje. Bez obzira na manji broj lekova na listi, mi moramo da vodimo računa o održivosti sistema, mogućnostima finansiranja... Evo, i u ovom periodu, bez obzira na krizu izazvanu pandemijom, država redovno plaća lekove dobavljačima.

* Kojom brzinom i na koji način se farmaceutska industrija prilagođava potrebama savremenog čoveka pod terapijom?

- Nekada naizgled mala prilagođavanja potrebama pacijenata mogu značajno da im olakšaju lečenje. Na primer, arterijska hipertenzija i dijabetes tip 2 su bolesti koje su u velikoj meri zastupljene kako u svetu, tako i u Srbiji. Imajući u vidu da da su to hronične bolesti, najviše zastupljene kod starije populacije, mi smo početkom godine na tržištu Srbije lansirali velika pakovanja lekova koji se koriste u lečenju tih bolesti, sa po 60 tableta u pakovanju, što pokriva dvomesečnu terapiju.

* Šta se time dobija?

- Lekari bi propisivanjem leka sa većim pakovanjem bili sigurni da su njihovi pacijenti dobili dvomesečnu terapiju, jer je kod hroničnih pacijenata bitno da redovno uzimaju terapiju. Na taj način je značajno lakše i pacijentima, jer ne moraju da odlaze u apoteku svakog meseca kako bi podigli mesečnu terapiju, a samim tim plaćaju šest participacija manje u toku godine.

BOLjI REZULTATI TERAPIJE

* U kojem pravcu još idu približavanja potrebama pacijenata?

- Pored efikasnosti terapije, jednako je važan i komfor pacijenta, ne samo da bi se njemu ugodilo, nego i da se smanji mogućnost neredovnog uzimanja terapije, što može da naruši zdravlja. Takođe, treba tražiti načine da se pritisak na zdravstveni sistem smanji, a pacijenti što manje troše vreme i novac. Dakle, ako može da uzima terapiju kod kuće umesto da odlazi u zdravstvenu ustanovu, ako ređe mora da odlazi kod lekara ili u apoteku po lekove, ako terapiju uzima jedanput dnevno umesto tri puta, ako mu je jednostavnije da koristi pumpicu ili neki drugi aparat za unošenje leka - to će svakako popraviti rezultate terapije.