Pacijentima koji boluju od rozacee ne prija toplota, ali ni začinjena hrana

Specijalni dodatak Doktoru u kući / I. Kovačić

petak, 24. 04. 2020. u 14:10

Пацијентима који болују од розацее не прија топлота, али ни зачињена храна

Ilustracija / Foto Depositphotos

Otopljenje uzrokuje širenje krvnih sudova što dovodi do crvenila i svraba kože. Simptomi često mogu da se pomešaju sa drugim kožnim oboljenjima, pa je tačna dijagnoza ne samo prvi, nego i najvažniji korak

UKOLIKO imate rozaceu trebalo bi makismalno da se štitite od toplote i sunčevih zraka. Jer, širenje krvnih sudova dovodi do pogoršanja ove kožne bolesti. Osim prostata spoljne temperature, na rozaceu nepovoljno utiču i alkohol, začinjena, ljuta ili previše topla hrana. Crvenilo kože može do te mere da se pogorša da pacijent ima osećaj kao da mu lice "gori", a česta je i pojava peckanja i svraba.


Dermatolog Predrag Majcan, načelnik odeljenja za kožne i venerične bolesti Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara", kaže da do pogošanja rozacee može da dođe i usled upotrebe pojednih lekova:


- Pacijentima koji boluju od rozacee savetujemo da izbegavaju sve aktivnosti koje dovode do širenja krvnih sudova. Naročito treba da obrate pažnju na lekove koje piju, jer su oni za širenje krvnih sudova najodgovorniji za pogoršanje simptoma rozacee ili provociraju njenu pojavu.


Da bi se rozacea pravilno lečila prvi korak je da dermatolog postavi dijagnozu, jer ona može da liči na druga kožna oboljenja.


- Rozacea neretko po simptomima može da izgleda kao seboroični i steroidni dermatitis, lupus, dermatomiozitis, i mastocitoza - kaže Majcan. - Njeno lečenje zavisi od kliničke slike i zahvaćenosti kožnih promena, a za početak terapije najbitnije je da se ukinu uzroci koji je provociraju.


Terapija rozacee može da bude lokalna, primenom brojnih krema, ali i sistemska koja podrazumeva da se lekovi piju.


- Pacijenti kojima je propisana lokalna terapija, trebalo bi da lekove-kreme nanose na čistu kožu i u tankom sloju - kaže naš sagovornik. - U težim kliničkim formama neophodno je sistemsko lečenje.


Doktor Majcan savetuje da je pre upotrebe lokalne, kao i sistemske terapije, neophodno da lekar zna da li je pacijent alergičan na neki lek, jer pojedini medikamenti u kontaktu sa ultravioletnim zračenjem mogu da dovedu do alergijske reakcije i do pojave hiperpigmentacija na koži.


Rozacea najčešće uzrokuje promene na koži lica, a znatno ređe se širi na kapke, ušne školjke, vrat i grudni koš.


- Genetska predispozicija je jedan od najčešćih faktora nastanka bolesti - kaže dr Majcan. - Ali, do pojave rozacee može da dovede i infekcija helikobakterijom, stafilokokom, bacilom oleronius i demodeksom folikulorum.


Teže forme rozacee podrazumevaju pojavu čvorića, koji mogu da budu gnojni, kao i proširene kapilare, ponekada i otok kože. Kod muškaraca rozacea češće zahvata nos, i tada dolazi do uvećavanja vezivnog tkiva i lojnih žlezda na ovom delu lica.


KOZMETIKA


STRES i fizički napor takođe mogu da utiču na pogoršanje kože sa rozaceom, ali i da utiču na njenu pojavu. Negativan uticaj može da ima i kozmetika koja iritira kožu.