Lekovi protiv prehlade mogu da naruše zdravlje

I. KOVAČIĆ

28. 09. 2019. u 14:10

Лекови против прехладе могу да наруше здравље

Depositphotos

Praškovi u kesicama obično sadrže i dekongestiv koji steže krvne sudove i može da pogorša stanje obolelih od kardiovaskularnih bolesti

SEZONA respiratornih infekcija samo što je počela, a u apotekama se već registruje značajno povećana potražnja proizvoda koji mogu da saniraju tegobe kao što su bolovi u grlu, zapušen nos, povišena telesna temperatura. Najviše se traže "praškovi" u kesicama, koji brzo mogu "da podignu na noge". Međutim, stručnjaci upozoravaju da ovi proizvodi, iako se nabavljaju bez lekarskog recepta, nisu bezopasni. Naprotiv, mogu da opterete oslabljeno srce i da zamaskiraju simptome virusne infekcije, pa da oboleli zaključi da je ozdravio i izloži se suvišnom naporu. Naročito je opasno uzimanje u dozama većim od preporučenih jer daje lažnu sliku o stanju organizma.

Profesor dr Miroslav Savić sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu kaže da lekovi protiv prehlade obično sadrže supstance koje deluju protiv bola i zapaljenja, zatim dekongestiv koji smanjuje osećaj zapušenosti nosa stezanjem krvnih sudova, a ponekad i neki antihistaminik koji suzbija curenje nosa:

- U nekim slučajevima bolje je da se od primene ovakvih lekova odustane, posebno ako je u pitanju pacijent koji ima oboljenja srca i krvnih sudova od kojih se leči, a kombinovani proizvod sadrži dekongestiv, koji steže krvne sudove i može da optereti oslabljeno srce - savezuje naš sagovornik.

S obzirom na to da je prehlada izazvana nekim od velikog broja virusa, ovi lekovi suzbijaju simptome i tegobe, ali ne leče uzrok.

- Iako se izdaju bez lekarskog recepta poželjno je da se pacijent uvek konsultuje sa farmaceutom u vezi sa njihovom primenom i merama opreza - kaže profesor Savić. - Većina, generalno zdravih osoba sa prehladom bi relativno bezbedno mogla da tokom nekoliko dana uzima ove medikamente, ali isključivo u dozama koje su preporučene.

Naime, sa povećanjem doza i dužom primeneom raste verovatnoća pojave neželjenih efekata, koji zavise od sastava leka.

- Uzimanje ovih lekova u povećanim dozama nikako nije zamena za normalan proces oporavka, i to što pod dejstvom leka pacijent na primer nema povišenu temperaturu ili bol u grlu, ne znači da je ozdravio i da ne može da ima komplikacije stanja koje je slično gripu - kaže naš sagovornik. - Prema tome, lekovi protiv prehlade su opcija koja ne sme da se nekritički koristi, i posebno je važno da pacijent čuje savet i mišljenje stručnjaka. Ne samo da se jedan savet ne može primeniti na različite pacijenta sa istim simptomima, već se i racionalnost primene ovakve terapije kod jedne osobe menja u zavisnosti od okolnosti u kojima se nalazi.

LABORATORIJA

DA LI je uzrok zapušenog nosa, bola u grlu i uhu i povišene telesne temperature virus ili bakterija može da se sazna samo iz analiza krvne slike. Iako mnogi veruju da su simptomi bakterijske infekcije jači nego virusne, lekari kažu da je reč o zabludi, jer i bakterije i virusi mogu da uzrokuju tegobe iste jačine, a antibiotik se propisuje samo u slučaju bakterijske infekcije. Da bi se tačno odredila priroda oboljenja neophodno je da se urade krvna slika sa leukocitnom formulom, analiza vrednosti C-reaktivnog proteina u krvi, kao i brisevi nosa i grla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije