TORTA SA ANANASOM

Potrebno je:

600 g mlevenog posnog keksa

margarin

200 g šećera u prahu (može i manje)

veća konzerva ananasa

mleveni orasi i lešnik (količina po želji)

posni šlag

Dobro umutite margarin i šećer u prahu, dodajte keks, orahe ili lešnik, pa promešajte. Dodajte seckani ananas i sok od ananasa i promešajte da se svi sastojci dobro sjedine. Stavite smesu na poslužavnik, oblikuje tortu, a zatim umutite šlag i filujte je. Tortu možete da ukrasite orasima ili lešnicima.


DOMAĆA BAJADERA

Potrebno je:

600 g šećera

350 g posnog mlevenog keksa

350 g mlevenih oraha

margarin

100 g čokolade za kuvanje

2 dl vode


Za glazuru:

200 g čokolade

2 kašike ulja

malo vode

Prokuvajte vodu i šećer, dodajte margarin, a kada se istopi sklonite sa ringle. Dodajte keks i orahe i dobro promešajte. Masu podelite na dva dela i u jedan dodajte 100 g čokolade. U pleh najpre stavite smesu sa čokoladom, a preko nje drugu. Istopite na vatri čokoladu sa uljem i malo vode, pa dobijenu glazuru prelijte preko bajadere.

CRNO-BELI ROLAT

Potrebno je za crni deo:

300 g mlevenog posnog keksa

200 g šećera u prahu

2 kašike kakaoa

12 kašika crne kuvane kafe

2 štangle čokolade


Za beli deo:

100 g margarina

100 g šećera u prahu

100 g kokosa

100 g šećera

2-3 kašike vode

Pomešajte mleveni keks, šećer u prahu i kakao, dodajte otopljenu čokoladu i kafu. Rukama dobro izmešajte smesu. Margarin i šećer u prahu umutite mikserom, pa dodajte kokos. Špinujte kristal šećer i dve-tri kašike vode, tek toliko da se šećer istopi, a zatim dodajte u smesu od margarina i kokosa i izmešajte mikserom. Razvucite providnu foliju i preko nje rastanjite crni deo rolata. Preko stavite beli deo fila i rastanjite ga kao i prethodni. Zatim sa folijom lagano uvijte rolat i stavite u frižider da se stegne.

ČOKOLADNE PIRAMIDE


Potrebno je:

300 g šećera

300 g posnog mlevenog keksa

100 g iseckanih oraha

100 g suvog grožđa

50 g susama

1-1,5 šoljica vode

1/2 margarina

2-3 kašike meda

3 kašike kakaoa

150-200 g čokolade za glazuru

Prokuvajte vodu sa šećerom, margarinom i medom. Zatim sklonite sa ringle i dodajte keks, orahe, suvo grožđe i proprženi susam. Sve dobro promešajte i ubacite kakao. Kada se smesa prohladi, poslužavnik podmažite vodom, a zatim oblikujte dve piramide i filujte ih glazurom od čokolade.

MEDENE KOŠNICE

Potrebno je:

250 g margarina

100 g šećera u prahu

50 g kakaoa

300 g posnog mlevenog keksa

200 g mlevenih oraha

1,5 dl soka od pomorandže

U dubljoj posudi umutite margarin sa šećerom u prahu i kakaom. Mleveni keks i orahe prelijte sokom i pomešajte, sjedinite sa smesom od margarina i sve dobro umesite. Kalup za košnice obložite providnom folijom i napunite ga dobro pripremljenom smesom kako bi košnice imale lepši oblik, pa ih pomoću folije istresite na tacnu. Gotove košnice uvaljajte u mlevene orahe ili običan šećer i ostavite da se stegnu.